Κοσμος

Wagner: Δημόσια εμφάνιση Πριγκόζιν για πρώτη φορά μετά την ανταρσία;

Βίντεο με μισθοφόρους της Wagner στη Λευκορωσία

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Wagner: Δημόσια εμφάνιση Πριγκόζιν για πρώτη φορά μετά την ανταρσία;
© ANATOLY MALTSEV / EPA

Wagner: Στη δημοσιότητα βίντεο με τον Πριγκόζιν να υποδέχεται τους στη Λευκορωσία

Tον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο που φέρεται να δείχνει τον αρχηγό της μισθοφορικής Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, για πρώτη φορά μετά την ανταρσία της οργάνωσης στα τέλη Ιουνίου

Στο βίντεο, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί για την ώρα, ένας άνδρας ακούγεται να καλωσορίζει τους άνδρες, λέγοντας ότι η εκπαίδευσή τους θα κάνει τον στρατό της Λευκορωσίας τον δεύτερο καλύτερο στρατό στον κόσμο.

Το βίντεο τραβήχτηκε αφού είχε πέσει η νύχτα και το μόνο που μπορεί να διακρίνει κανείς είναι το προφίλ του άνδρα. Η φωνή του θυμίζει τον Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο ίδιος ακούγεται να λέει ότι οι άνδρες του θα παραμείνουν στη Λευκορωσία για κάποιο χρονικό διάστημα και χαρακτηρίζει τα όσα συμβαίνουν στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία «ντροπή», στην οποία η Wagner δεν πρέπει να συμμετέχει.

Video appears to show Wagner leader Prigozhin greeting fighters in Belarus

Υπενθυμίζεται πως ο Πριγκόζιν είχε μακρά σύγκρουση με τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία που κλιμακώθηκε στις 24 Ιουνίου, όταν εκδηλώθηκε ένοπλη ανταρσία, κατά την οποία οδήγησε τους άνδρες του στη Ρωσία.

Μετά από φερομένη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο Πριγκόζιν ήρθε σε συμφωνία με το Κρεμλίνο, υπό τον όρο να μεταφερθεί ο ίδιος και οι άνδρες του στην Λευκορωσία.

Ο άλλοτε γνωστός ως «σεφ του Πούτιν», Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματά του είχαν πλησιάσει σε απόσταση 200 χιλιομέτρων (124 μιλίων) τη Μόσχα, όταν τους διέταξε να σταματήσουν την προέλαση, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τον Λουκασένκο.

Η αποτυχημένη εξέγερση ήταν η μεγαλύτερη απειλή για τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, στις δύο και πλέον δεκαετίες που βρίσκεται στην εξουσία και εξέθεσε την αδυναμία του Κρεμλίνου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ