Κοσμος

«Ζει» ο αρχηγός Πριγκόζιν;

Τα νεότερα για το πού βρίσκεται και τι κάνει το αφεντικό της Wagner μετά την ανταρσία στη Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ζει» ο αρχηγός Πριγκόζιν;
© EPA/ANATOLY MALTSEV

Νέα δημόσια εμφάνιση Πριγκόζιν μετά την ανταρσία της Wagner, στη σύνοδο Ρωσίας - Αφρικής που πραγματοποπιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.

Ο αρχηγός των μισθοφόρων της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, εμφανίστηκε στο περιθώριο της διήμερης συνόδου Ρωσίας - Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη, έναν μήνα μετά την ανταρσία της οργάνωσης κατά των ανώτατων στελεχών του ρωσικού στρατού, στα τέλη Ιουνίου.

Ο γενικός διευθυντής ρωσικού πολιτιστικού κέντρου στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ντμίτρι Σίτι, δημοσίευσε στο Facebook χθες Πέμπτη (27/7) φωτογραφία που εικονίζει τον χαμογελαστό Πριγκόζιν να συναντάται με τον πρεσβευτή του Μπανγκί στη Μόσχα, στη σύνοδο στην οποία παρέστη ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο 62χρονος Πριγκόζιν φαίνεται να συνεχίζει να απολαμβάνει ελευθερία κινήσεων, παρά τη συμφωνία με το Κρεμλίνο να μεταφερθεί ο ίδιος και οι άνδρες του στην Λευκορωσία, με τη φερομένη διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Χαιρετίζει το πραξικόπημα στον Νίγηρα

Ο «σεφ του Πούτιν», Πριγκόζιν, χαιρέτισε το στρατιωτικό πραξικόπημα του Νίγηρα ως καλή είδηση και προσέφερε τις υπηρεσίες των μαχητών του «για την αποκατάσταση της τάξης».

Σε ένα φωνητικό μήνυμα στο Telegram από κανάλια που συνδέονται με τη Wagner, το οποίο αποδίδεται στον ίδιο τον Πριγκόζιν, ο αρχηγός της Wagner δεν εμπλέκει τη μισθοφορική ομάδα με το στο πραξικόπημα, ωστόσο το χαρακτηρίζει ως «μια στιγμή απελευθέρωσης από τους δυτικούς αποικιοκράτες που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό», ενώ φέρεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του «για την τήρηση της τάξης».

«Αυτό που συνέβη στον Νίγηρα δεν είναι τίποτε άλλο από τον αγώνα του λαού του Νίγηρα με τους αποικιοκράτες του. Με τους αποικιοκράτες που προσπαθούν να τους επιβάλουν τους κανόνες ζωής τους και τις συνθήκες τους και να τους κρατήσουν στην κατάσταση που βρισκόταν η Αφρική πριν από εκατοντάδες χρόνια», ανέφερε το μήνυμα, που αναρτήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (27/7).

«Αυτό σημαίνει ουσιαστικά την απόκτηση της ανεξαρτησίας τους. Τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν αναμφίβολα από τους πολίτες του Νίγηρα και από το πόσο αποτελεσματική θα είναι η διακυβέρνηση, αλλά το κυριότερο είναι αυτό: έχουν απαλλαγεί από τους αποικιοκράτες» φέρεται να λέει ο Πριγκόζιν, υπερηφανευόμενος την αποτελεσματικότητα της Wagner «για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη» στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που ακούστηκε σαν ένα διαφημιστικό μήνυμα πωλήσεων.

«Χιλιάδες μαχητές της Wagner είναι ικανοί να φέρουν την τάξη, να καταστρέψουν τους τρομοκράτες και να μην τους επιτρέψουν να βλάψουν τους τοπικούς πληθυσμούς αυτών των κρατών», είπε.

Ο Νίγηρας, μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, η οποία όμως διαθέτει και μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου, ανακήρυξε την πλήρη ανεξαρτησία της από την πρώην αποικιοκρατική ηγεμόνα Γαλλία το 1960.

Το φωνητικό μήνυμα ήταν το τελευταίο σημάδι ότι ο Πριγκόζιν και οι άνδρες του παραμένουν ενεργοί στην Αφρική, όπου εξακολουθούν να έχουν συμβόλαια «ασφαλείας» σε ορισμένες χώρες όπως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), και επιθυμούν να επεκταθούν.

Wagner leader Prigozhin spotted in Russia as questions swirl after armed rebellion

Προς κλείσιμο των συνόρων τους με τη Λευκορωσία λόγω Wagner, Πολωνία και Λιθουανία

Παράλληλα, η Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία σε περίπτωση απειλής προκλήσεων από τη ρωσική Wagner, δήλωσε ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Οι δύο χώρες έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι οι μισθοφόροι της Wagner ενδέχεται παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν έτσι σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα μπορούσαν να είναι ομάδες προσφύγων, μεταναστών που μεταφέρθηκαν παράνομα με στόχο να προκαλέσουν κάποιου είδους προβλήματα» στα σύνορα, είπε ο Αμπραμαβίτσιους.

Η οργάνωση μισθοφόρων έχει σπείρει ανησυχία στην περιοχή από τότε που το καθεστώς του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο τους υποδέχθηκε στη Λευκορωσία, μετά την ανταρσία της οργάνωσης στη Ρωσία.

«Αυτές οι σκέψεις είναι πραγματικές. Υπάρχει πιθανότητα να κλείσουν τα σύνορα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Αρνόλντας Αμπραμαβίτσιους.

Χθες Πέμπτη, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι προειδοποίησε ότι «θα οδηγήσουμε στην πλήρη απομόνωση της Λευκορωσίας και το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη».

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν τη μεθόριο με τη Λευκορωσία. Η Πολωνία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τυχόν «προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP).

Ήδη, ακόμη και η τακτική κυκλοφορία σε αυτά τα σύνορα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω των αμοιβαίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Βαρσοβία και το Μινσκ.

Ο Λουκασένκο σε συνάντηση που είχε με τον Βλαντίμιρ Πούτιν το περασμένο Σαββατοκύριακο τόνισε ότι θα «κρατήσει» τη Wagner στην κεντρική Λευκορωσία.

«Ζητούν να “πάνε δυτικά” στη Βαρσοβία, στο Ζέσουφ», στην Πολωνία, είπε στον Ρώσο ομόλογό του ο Λευκορώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στους μαχητές της μισθοφορικής οργάνωσης.

Η Πολωνία και η Λιθουανία κατασκεύασαν φράκτες κατά μήκος των συνόρων τους με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία εδώ και δύο χρόνια, κατηγορώντας αυτές τις δύο χώρες ότι ενθαρρύνουν μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ να διασχίσουν τα σύνορα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ