Κοσμος

Πούτιν: Ποιον «προτείνει» για διάδοχο του Πριγκόζιν στη Wagner

Ποιος είναι ο βετεράνος «Sedoy»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν: Ποιον «προτείνει» για διάδοχο του Πριγκόζιν στη Wagner
© EPA/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Ρωσία: Ο Πούτιν πρότεινε έναν «διάδοχο» του άλλοτε στενού φίλου, συνεργάτη και επικεφαλής της Wagner.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε στους μισθοφόρους της Wagner να αναλάβει τη διοίκηση της παραστρατιωτικής οργάνωσης ο Αντρέι Τρόσεφ, στη θέση του πρότινος επικεφαλής, Γεβγένι Πριγκόζιν, σύμφωνα με σχόλια του Ρώσου ηγέτη στην εφημερίδα Kommersant που δημοσιεύτηκαν σήμερα Παρασκευή, 14 Ιουλίου.

Ο Πούτιν φαίνεται ότι δημιούργησε ρήγμα μεταξύ των ανώτερων μαχητών της μισθοφορικής ομάδας και του αρχηγού της Πριγκόζιν – η τύχη του οποίου προς το παρόν αγνοείται- τουλάχιστον όσον αφορά την αφήγηση που προκύπτει από τα σχόλιά του στην Kommersant.

Η εφημερίδα αναφερόταν σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο πέντε ημέρες μετά τη μικρής διάρκειας ανταρσία της Wagner στα τέλη Ιουνίου - μια συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Πριγκόζιν και αρκετές δεκάδες ανώτεροι μαχητές μισθοφορικής ομάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση της Kommersant, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Wagner «δεν υφίσταται» σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, προσθέτοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να καθορίσει το πώς θα χειριστεί νομικά την οργάνωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Πούτιν περιέγραψε μια σειρά από επιλογές για το μέλλον των μισθοφόρων της Wagner, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης του πολέμου υπό τον άμεσο διοικητή τους, έναν άνδρα με το διακριτικό «Sedoy» ή «Grey Hair», που σημαίνει «γκρίζα μαλλιά».

Ποιος είναι λοιπόν ο «Sedoy»;

Πρόκειται για τον Αντρέι Τρόσεφ, Ρώσος συνταξιούχος συνταγματάρχης, ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής της Wagner Group, σύμφωνα με τα έγγραφα κυρώσεων που δημοσίευσαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Γαλλία. Σε βάρος του έχουν επιβληθεί κυρώσεις και από την Ουκρανία.

Ο Τρόσεφ υπηρέτησε ως επικεφαλής του επιτελείου του ομίλου για τις προηγούμενες επιχειρήσεις της Wagner στη Συρία, σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ από τον Δεκέμβριο του 2021.

«Συμμετείχε ιδιαίτερα στην περιοχή της Ντέιρ αλ-Ζορ» αναφέρουν τα έγγραφα των κυρώσεων, μια πόλη στην ανατολική Συρία όπου μισθοφόροι της Wagner είχαν άμεσες συναντήσεις με τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.

«Ως εκ τούτου, παρέχει κρίσιμη συμβολή στην πολεμική προσπάθεια του (Σύρου προέδρου) Μπασάρ αλ Άσαντ και, ως εκ τούτου, υποστηρίζει και επωφελείται από το συριακό καθεστώς» σύμφωνα με τα έγγραφα.

Οι κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ιούνιο του 2022 προσδιορίζουν επίσης τον Τρόσεφ ως διευθύνοντα σύμβουλο της ιδιωτικής στρατιωτικής ομάδας Wagner, ο οποίος «έχει καταστείλει τον άμαχο πληθυσμό στη Συρία».

Σύμφωνα με τις κυρώσεις της ΕΕ, ο Τρόσεφ συνδέεται με κορυφαία στελέχη του Wagner Group, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή Ντμίτρι Ούτκιν, πρώην αξιωματικού των ρωσικών στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών GRU.

Ο «Sedoy» είναι βετεράνος των πολέμων στην Τσετσενία και το Αφγανιστάν, για τους οποίους του απονεμήθηκαν πολλά μετάλλια, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Τρόσεφ ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων σε δεξίωση στο Κρεμλίνο τον Δεκέμβριο του 2016. Μια φωτογραφία, που πιστεύεται ότι είναι από εκείνη τη δεξίωση του 2016, εμφανίστηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και δείχνει τον Πούτιν δίπλα στον Τρόσεφ και τον Ούτκιν, οι οποίοι και οι δύο φορούν αρκετά μετάλλια.

Ο Τρόσεφ γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1953 στο Λένινγκραντ της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, σημερινή Αγία Πετρούπολη.

*Με πληροφορίες από CNN

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ