Κοσμος

Η Πολωνία ανησυχεί για τις κινήσεις της Wagner στα σύνορά της

«Εκπαιδεύει τον στρατό της Λευκορωσίας» υποστηρίζει ο Λουκασένκο

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πολωνία ανησυχεί για τις κινήσεις της Wagner στα σύνορά της
To στρατόπεδο που παραχώρησε ο Λουκασένκο για να φιλοξενήσει τη Wagner © EPA

Η Πολωνία ανησυχεί για τις κινήσεις της Wagner στα σύνορά της - «Εκπαιδεύει τον στρατό της Λευκορωσίας» υποστηρίζει ο Λουκασένκο

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Πολωνία, μετά τις κινήσεις της Wagner στα σύνορά της. Το Σάββατο, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι μια ομάδα 100 μαχητών της Wagner έφθασε στη λευκορωσική πόλη Γκρόντνο κοντά στα πολωνικά σύνορα, περιγράφοντας την κατάσταση ως «όλο και πιο επικίνδυνη».

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκάσενκο αρχικά αρνήθηκε ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί, ωστόσο ανασκεύασε σήμερα και από τις δηλώσεις του επιβεβαιώθηκε το γεγονός ότι ομάδες της Wagner κινούνται κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.

Μισθοφόροι της Wagner πραγματοποίησαν ένα παρ' ολίγον πραξικόπημα στη Ρωσία τον Ιούνιο, ενώ έκτοτε μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία όπου «εκπαιδεύουν τον στρατό» του Λουκασένκο, γεγονός που ώθησε την Πολωνία να αρχίσει να μετακινεί περισσότερους από 1.000 στρατιώτες της πιο κοντά στα σύνορα.

 Αλεξάντερ Λουκασένκο
Αλεξάντερ Λουκασένκο © ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το μήνυμα Λουκασένκο προς την Πολωνία

«Αίφνης, άκουσα πρόσφατα, ότι η Πολωνία έγινε έξαλλη επειδή δήθεν κάποιο απόσπασμα μέχρι εκατό άτομα έρχεται εδώ» ήταν το αρχικό σχόλιο του Λευκορώσου προέδρου, ο οποίος στη συνέχεια άλλαξε «τροπάρι» και διαμήνυσε στη Βαρσοβία πρέπει να τον ευγνωμονεί που έχει υπό τον έλεγχο του τους μισθοφόρους της Wagner.

Ο Λουκασένκο, στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αστειεύτηκε κατά τη συνάντησή που είχε μαζί του τον περασμένο μήνα, λέγοντας ότι ορισμένοι από τους μαχητές της Wagner επιθυμούσαν να εισέλθουν στην Πολωνία και «να κάνουν ένα ταξίδι στη Βαρσοβία και το Ρζεσόφ».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta μετέδωσε σήμερα δηλώσεις του Λουκασένκο ο οποίος είπε ότι οι Πολωνοί «θα πρέπει να προσεύχονται που κρατάμε (τους μαχητές της Wagner) και τους φροντίζουμε. Διαφορετικά, χωρίς εμάς, θα είχαν περάσει και θα είχαν διαλύσει το Ρζεσόβ και τη Βαρσοβία προκαλώντας μεγάλες ζημιές. Γι' αυτό δεν πρέπει να με κατηγορούν, πρέπει να μου λένε ευχαριστώ».

Το Ρζεσόφ είναι μια πόλη στη νοτιοανατολική Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Ο Λουκασένκο βοήθησε τον Πούτιν στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιτρέποντάς του να τον ξεκινήσει εν μέρει από το έδαφος της Λευκορωσίας και επιτρέποντας τη χρήση των βάσεων του για την εκπαίδευση των ρωσικών στρατευμάτων.

Δεν έχει δεσμεύσει τα δικά του στρατεύματα στον πόλεμο, αλλά έχει πει ότι θα επωφεληθούν από την εκπαίδευση της Wagner, η οποία συμμετείχε σε μερικές από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου στην Ουκρανία.

«Πρέπει να διδάξω τον στρατό μου, γιατί ένας στρατός που δεν πολεμάει είναι μισός στρατός», είπε.

Η Πολωνία ανησυχεί για τις κινήσεις της Wagner στα σύνορά της
Εξοπλισμός που παρέδωσε η Wagner στη Ρωσία μετά το «αντάρτικο» © RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT/ EPA

Πολωνία και Λιθουανία: Προς κλείσιμο των συνόρων τους με τη Λευκορωσία λόγω Wagner

Η Πολωνία και η Λιθουανία εξετάζουν το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σύνορά τους με τη Λευκορωσία σε περίπτωση απειλής προκλήσεων από τη ρωσική Wagner, είχε δηλώσει πριν από λίγα 24ωρα ο Λιθουανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Οι δύο χώρες έχουν προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ ότι οι μισθοφόροι της Wagner ενδέχεται παριστάνοντας τους αιτούντες άσυλο να επιχειρήσουν να διασχίσουν τα σύνορα και να εισέλθουν έτσι σε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Θα μπορούσαν να είναι ομάδες προσφύγων, μεταναστών που μεταφέρθηκαν παράνομα με στόχο να προκαλέσουν κάποιου είδους προβλήματα» στα σύνορα, είπε ο Αμπραμαβίτσιους.

Από την πλευρά του, ο Πολωνός υπουργός Εσωτερικών Μάριους Καμίνσκι έχει προειδοποιήσει ότι «θα οδηγήσουμε στην πλήρη απομόνωση της Λευκορωσίας και το καθεστώς της Λευκορωσίας πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη».

Σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του επισκέφθηκαν τη μεθόριο με τη Λευκορωσία.

Η Πολωνία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπίσει τυχόν «προκλητικές ή επιθετικές ενέργειες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάροσλαβ Κατσίνσκι στο πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων (PAP).

Ήδη, ακόμη και η τακτική κυκλοφορία σε αυτά τα σύνορα είναι εξαιρετικά περιορισμένη λόγω των αμοιβαίων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Βαρσοβία και το Μινσκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ