Κοσμος

«Φρούριο» τα σύνορα της Πολωνίας με τη Λευκορωσία

Ακόμη 1.000 στρατιώτες για την αποτροπή εισόδου μεταναστών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ματέους Μοραβιέτσκι
Ματέους Μοραβιέτσκι © EPA

Πολωνία: Ακόμη 1.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία - Τις τελευταίες εβδομάδες, μισθοφόροι της Wagner εθεάθησαν κοντά στα σύνορα

Η πολωνική συνοριοφυλακή ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας να στείλει ακόμη 1.000 στρατιώτες στα σύνορα με τη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής, Τόμας Πράγκα, δήλωσε ότι φέτος 19.000 άνθρωποι επιχείρησαν να περάσουν παράνομα τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, από 16.000 πέρυσι.

«Ο στρατηγός (Πράγκα) ζήτησε να μετακινηθούν άλλοι 1.000 στρατιώτες στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσεϊ Βοβσίκ.

Η Πολωνία έχει χτίσει έναν φράκτη στα σύνορα με τη Λευκορωσία, εξοπλισμένο με ηλεκτρονική προστασία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μισθοφόροι της Wagner εθεάθησαν κοντά στα σύνορα.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτκι έχει δηλώσει τις προηγούμενες μέρες ότι η ρωσική παραστρατιωτική οργάνωση στοχεύει στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα Μοραβιέτσκι για τις κινήσεις της Wagner

«Μέλη της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner μεταφέρονται κοντά στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ για να αποσταθεροποιήσουν τη στρατιωτική συμμαχία» είχε δηλώσει ο Ματέους Μοραβιέτσκι την Πέμπτη (3/8), ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Λιθουανό πρόεδρο.

«Πρέπει να ξέρουμε ότι ο αριθμός των προκλήσεων θα αυξηθεί» σημείωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Συνάντηση Πολωνού πρωθυπουργού και Λιθουανού πρέδρου
Συνάντηση Πολωνού πρωθυπουργού και Λιθουανού πρέδρου ©PAP

«Η οργάνωση Wagner είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», προειδοποίησε ο Πολωνός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «η παρουσία των μισθοφόρων της Wagner στη Λευκορωσία είναι ένας τρόπος για τη Ρωσία να δοκιμάσει την αντίδραση της Πολωνίας αλλά και των συμμάχων μας».

Ο Μοραβιέτσκι είπε επίσης αναφορικά με την πίεση που δέχεται στα σύνορα του ότι «τα πολωνικά σύνορα και τα σύνορα της Λιθουανίας είναι τα σύνορα του ελεύθερου κόσμου που σταματούν την πίεση από τον δεσποτισμό από την ανατολή. Στα σύνορά μας έχουν σταματήσει διάφορες υβριδικές επιθέσεις, οι οποίες συνεχίζονται εδώ και δύο χρόνια».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ