Κοσμος

Ελπίδα για το χαμένο υποβρύχιο: Ακούστηκαν «ήχοι» στην περιοχή της έρευνας

Μάχη με τον χρόνο στα βάθη του Ατλαντικού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To υποβρύχιο Titan
© Facebook/@OceanGate Expeditions

Τιτανικός: Ακούστηκαν «ήχοι» στο σημείο της έρευνας για το χαμένο υποβρύχιο

Ελπίδες για το ενδεχόμενο να βρεθεί το τουριστικό υποβρύχιο που χάθηκε κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού γεννάει η πληροφορία ότι ακούστηκαν ήχοι στην περιοχή που ερευνάται. 

Πιο συγκεκριμένα, εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης αναφέρει ότι τα πληρώματα που αναζητούν το τουριστικό υποβρύχιο, φέρονται να άκουσαν ήχους που έμοιαζαν με «χτυπήματα» από το υποβρύχιο. Σύμφωνα με το CNN, το σύστημα sonar συνέλαβε ήχους από χτυπήματα χθες Τρίτη κάτω από το νερό, ενώ έψαχνε για το τουριστικό υποβρύχιο με πέντε επιβαίνοντες που αγνοείται μετά την κατάδυσή του για να «περιηγηθεί» στο ναυάγιο του Τιτανικού, αναφέρει εσωτερικό υπόμνημα της αμερικανικής κυβέρνησης για την έρευνα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την εκτίμηση από την αμερικανική ακτοφυλακή το βράδυ της Τρίτης ότι απομένουν 40 ώρες οξυγόνου για τους πέντε επιβαίνοντες στο σκάφος, ποσότητα που έχει πλέον μειωθεί με τις αρχικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι το οξυγόνο θα είναι διαθέσιμο μέχρι νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης.

Missing Titanic submersible: the search effort explained

Οι έρευνες για τη διάσωση

Η Αμερικανική Ακτοφυλακή δήλωσε την Τρίτη το βράδυ ότι η ίδια και άλλες υπηρεσίες και ερευνητές επιχειρούν υπό μια ενοποιημένη διοίκηση, καθώς οι έρευνες για τον εξαφανισμένο υποβρύχιο συνεχίζονται. Περισσότερα από 10.000 τετραγωνικά μίλια είχαν ερευνηθεί από το πρωί της Τρίτης, είπε το Λιμενικό Σώμα, και ο καιρός και η ορατότητα έχουν βελτιωθεί.

Στην επιχείρηση ερευνών του υποβρυχίου συμμετέχει ένα καναδικό αεροπλάνο με σόναρ, πλοία διάσωσης και ένα σκάφος εξοπλισμένο με κινητό υπερβαρικό θάλαμο επανασυμπίεσης, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Το CP-140 Aurora της Βασιλικής Καναδικής Πολεμικής Αεροπορίας παρέχει έρευνες σόναρ, δήλωσε η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Το πλοίο του Βασιλικού Καναδικού Ναυτικού HMCS Glace Bay έχει επίσης αποσταλεί, δήλωσε ο στρατός του Καναδά. «Η HMCS Glace Bay παρέχει μια ιατρική ομάδα που ειδικεύεται στην καταδυτική ιατρική και έναν κινητό υπερβαρικό θάλαμο επανασυμπίεσης έξι ατόμων», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Στις έρευνες συμμετέχει και η ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Ένας εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού είπε ότι αναπτύσσει το σύστημα διάσωσης Flyaway Deep Ocean για να βοηθήσει την Ακτοφυλακή. Ο εξοπλισμός έχει σχεδιαστεί ειδικά για την «ανάκτηση μεγάλων, ογκωδών και βαρέων υποθαλάσσιων αντικειμένων» και έχει ικανότητα ανύψωσης βαθέων ωκεανών.

Την Τρίτη, επίσης, το υπουργείο Ναυτιλίας της Γαλλίας έστειλε το Atalante, πλοίο εξοπλισμένο με ένα υποθαλάσσιο ρομπότ, για να συνδράμει στις έρευνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ