- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Ο εθνικισμός αγκαλιάζει την Τουρκία», λέει στη Le Monde ο συγγραφέας Χαλίλ Καραβελί
Όσα αναφέρει για την κατάσταση στη χώρα
Εκλογές στην Τουρκία: «Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και όλες τις ιδεολογίες», υποστηρίζει στη Le Monde ο συγγραφέας Χαλίλ Καραβελί
«Ο εθνικισμός αγκαλιάζει στην Τουρκία όλες τις τάξεις και όλες τις ιδεολογίες, είτε είναι δεξιές είτε αριστερές, είτε είναι κοσμικές είτε θρησκευτικές».
Αυτό επισημαίνει, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, ο Τούρκος συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, Χαλίλ Καραβελί, επισημαίνοντας πως το κέντρο βάρους της τουρκικής πολιτικής σκηνής κινείται πλέον γύρω από μια ευρεία εθνικιστική συναίνεση που κυριαρχεί στις συζητήσεις και υπερβαίνει τους πολιτικούς συνασπισμούς.
Η γαλλική εφημερίδα υπογραμμίζει εξάλλου ότι ποτέ από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας η τουρκική Βουλή δεν είχε τόσους πολλούς εθνικιστές και ισλαμιστές βουλευτές, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι οι αριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις εκπροσωπούνται σήμερα στο κοινοβούλιο λιγότερο παρά ποτέ.
«Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι οι ξένοι που θα υποφέρουν περισσότερο [από αυτή τη νέα κατάσταση], αλλά οι μειονότητες που ζουν στην Τουρκία, ιδίως οι Κούρδοι. Υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθεί ένας ακόμη πιο πολωτικός λόγος», λέει ο Κεμάλ Καν, πολιτικός αναλυτής και αρθρογράφος στο ειδησεογραφικό κανάλι Medyascope.
Με στήριξη Ογάν σε Ερντογάν οι δεύτερες κάλπες
Σημειώνεται ότι τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποστηρίξει ο υπερεθνικιστής, Σινάν Ογάν, στον δεύτερο γύρου των εκλογών, στις 28 Μαΐου.
Ο 55χρονος πρώην ακαδημαϊκός, με ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική, αναδείχθηκε τρίτος στις τουρκικές προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας άνω του 5% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ψήφους.
Στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου απέτυχαν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία του 50% για τη νίκη, παρά τη συμμετοχή της τάξεως του 89% του εκλογικού σώματος. Οι Τούρκοι εθνικιστές που ήταν δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν αλλά απρόθυμοι να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει την υποστήριξη μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης και του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), φαίνεται να συσπειρώθηκαν υπό τον Ογάν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαψεύδει η Τεχεράνη: «Απόλυτα ψευδές το δημοσίευμα»
«Είναι σχεδόν αδύνατον να ετοιμαστεί νωρίτερα», δήλωσαν αξιωματούχοι
Τζιτζικώστας: Αύξηση ασφαλίστρων και 1.800 ακυρώσεις πτήσεων ημερησίως λόγω της κρίσης
Πρεμιέρα την 1η Απριλίου στις πλατφόρμες Disney+ και Hulu
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Κορνέλιους
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – Απογοητευμένος δηλώνει ο Τραμπ
Για μία ακόμα φορά ο αμερικανός πρόεδρος αιφνιδίασε συμμάχους και αντιπάλους. Βρίσκονται σε βέρτιγκο για το πώς θα αντιδράσουν.
Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις
Τι ζητeεί η πλειοψηφία των Ιρανών, ο ρόλος της σιιτικής ούμμα και της Ρωσίας, και ποια είναι τα ενδεχόμενα
Βίντεο στα social media δείχνει drone να πλήττεται στον αέρα και να πέφτει φλεγόμενο
Ο πόλεμος στο Ιράν μέσα από αριθμούς
Η σελίδα χρησιμοποιεί μια έντονα ειρωνική και υπερβολικά πατριωτική γλώσσα
Επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής σε Λονδίνο και Ουαλία - Στο στόχαστρο των αρχών δίκτυο ξένης παρέμβασης
Ελληνική στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο - Φρεγάτες, F-16 και Patriot μετά το περιστατικό με ιρανικό drone
Το σκάφος επέστρεφε από άσκηση, μετά από πρόσκληση της Ινδίας
Συνομιλίες με ενδιαφέροντες ανθρώπους για ενδιαφέροντα πράγματα, εντός κι εκτός επικαιρότητας - πάντα με βλέμμα λοξό
Συνδέει την ευρωπαϊκή πυρηνική αποτροπή της Γαλλίας με αγορές γαλλικού στρατιωτικού εξοπλισμού
Το σκάφος χτυπήθηκε από άγνωστης προέλευσης βλήμα ακριβώς πάνω από την ίσαλο γραμμή
Η Συνέλευση των Ειδικών πλησιάζει σε απόφαση, ενώ το Ισραήλ προειδοποιεί ότι ο διάδοχος θα είναι στόχος
«Το καθεστώς των μουλάδων είναι τελειωμένο και το ξέρει», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.