Κοσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Με στήριξη Ογάν σε Ερντογάν οι δεύτερες κάλπες

Πιο κοντά στη νίκη ο Τούρκος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στην Τουρκία: Με στήριξη Ογάν σε Ερντογάν οι δεύτερες κάλπες
© EPA/ PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Ο υπερεθνικιστής Σινάν Ογάν που τερμάτισε τρίτος στις προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον δεύτερο γύρο.

Πιο κοντά στο να παραμείνει στο τιμόνι της Τουρκίας βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ανακοίνωση υποστήριξης στο πρόσωπό του από τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, ενόψει δεύτερου γύρου εκλογών στις 28 Μαΐου.

Ο 55χρονος πρώην ακαδημαϊκός με ακραία αντιμεταναστευτική ρητορική Ογάν, αναδείχθηκε τρίτος στις τουρκικές προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου, συγκεντρώνοντας άνω του 5% - ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2,8 εκατομμύρια ψήφους.

«Ζητώ από τους ψηφοφόρους που μας ψήφισαν στον πρώτο γύρο να ψηφίσουν τον Ερντογάν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Ογάν.

Στον πρώτο γύρο των τουρκικών εκλογών, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αντίπαλός του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου απέτυχαν να συγκεντρώσουν την απαιτούμενη πλειοψηφία του 50% για τη νίκη, παρά τη συμμετοχή της τάξεως του 89% του εκλογικού σώματος. Οι Τούρκοι εθνικιστές που ήταν δυσαρεστημένοι με τον Ερντογάν αλλά απρόθυμοι να ψηφίσουν τον Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει την υποστήριξη μιας εξακομματικής συμμαχίας της αντιπολίτευσης και του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), φαίνεται να συσπειρώθηκαν υπό τον Ογάν.

Η συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου «δεν μπόρεσε να μας πείσει για το μέλλον και έχασε το στόχο της» όσον αφορά τη σταθερότητα της Τουρκίας, δήλωσε ο Ογάν. Οι εθνικιστές της Τουρκίας είναι εχθρικοί προς τους Κούρδους, οι οποίοι υπήρξαν σημαντικοί υποστηρικτές της εκστρατείας της αντιπολίτευσης, ιδίως στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Το προβάδισμα του επί δύο δεκαετίες ηγέτη της Τουρκίας έναντι του Κιλιντσάρογλου είναι, βάσει αποτελέσματος της 14ης Μαΐου. περίπου 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι - πράγμα που σημαίνει ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης θα πρέπει να πείσει σχεδόν όλους όσους ψήφισαν τον Ογάν για να κερδίσει την προεδρία της Τουρκίας. Ωστόσο, δεδομένου ότι ένα σημαντικό ποσοστό της υποστήριξης του Κιλιντσάρογλου προήλθε από τη βάση του HDP, θα πρέπει να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ του να κερδίσει τους αναποφάσιστους δεξιούς και του να αποξενώσει τους Κούρδους ψηφοφόρους.

Τις τελευταίες ημέρες, ο αντίπαλος του Ερντογάν έχει εντείνει τη ρητορική κατά των μεταναστών, απευθυνόμενος στις εθνικιστικό κοινό.

«Όποιος αγαπάει τη χώρα του θα πρέπει να πάει στις κάλπες πριν αυτοί οι λαθρομετανάστες κάνουν τη ζωή των κοριτσιών μας άθλια. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για δημοψήφισμα», έγραψε στο Twitter ο Κιλιντσάρογλου.

Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι θα στείλει όλους τους πρόσφυγες της Τουρκίας - οι οποίοι σύμφωνα με τον ΟΗΕ αριθμούν περισσότερους από 3,6 εκατομμύρια ανθρώπους - πίσω στις πατρίδες τους, υποστηρίζοντας ότι ο Ερντογάν επέτρεψε σκόπιμα 10 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα και ότι εκατομμύρια άλλοι βρίσκονται καθ' οδόν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ