Κοσμος

Τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο κέντρο του Κάρντιφ για συναυλία της Μπιγιόνσε

Εκφράζονται φόβοι για ομαλοποίηση της επιτήρησης από την αστυνομία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπιγιόνσε: Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο Κάρντιφ κατά τη διάρκεια συναυλίας - Για τον εντοπισμό καταζητούμενων ατόμων.
Με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου θα «υποστηρίξει» τη συναυλία της Μπιγιόνσε η αστυνομία του Κάρντιφ © EPA/Justin Lane

Μπιγιόνσε: Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο Κάρντιφ κατά τη διάρκεια συναυλίας - Για τον εντοπισμό καταζητούμενων ατόμων

Η αστυνομία θα χρησιμοποιήσει ζωντανή τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου στο Κάρντιφ κατά τη διάρκεια της συναυλίας της Μπιγιόνσε την Τετάρτη, παρά τις ανησυχίες για ενδεχόμενη φυλετική προκατάληψη και περιορισμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στο κέντρο της πόλης του Κάρντιφ, αλλά όχι στο στάδιο, για να «υποστηρίξει» τη συναυλία της καλλιτέχνιδας στο στάδιο Πρινσιπάλιτι, εντοπίζοντας καταζητούμενα άτομα και διασφαλίζοντας τη φύλαξη, δήλωσε η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας, καθώς η καλλιτέχνιδα ξεκινά στο Ηνωμένο Βασίλειο την πρώτη σόλο περιοδεία της μετά από επτά χρόνια.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι η τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί στο κέντρο της πόλης, όχι στην ίδια τη συναυλία. Στο παρελθόν, η αστυνομική χρήση της ζωντανής αναγνώρισης προσώπου (LFR) στην Αγγλία και την Ουαλία είχε περιοριστεί σε ειδικές επιχειρήσεις, όπως ποδοσφαιρικοί αγώνες ή τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, όταν υπήρχε ανάγκη καταστολής των διαδηλωτών.

Ο Ντάρα Μάρει, ανώτερος λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι στο Λονδίνο, είπε ότι η εξομάλυνση της ικανότητας επεμβατικής επιτήρησης σε εκδηλώσεις όπως μια συναυλία ήταν ανησυχητική και έλαβε χώρα χωρίς καμία πραγματική δημόσια συζήτηση.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε μια συναυλία ή σε έναν αγώνα ράγκμπι», είπε ο Μάρεϊ, ο οποίος έχει μελετήσει τη χρήση του LFR από τη Μητροπολιτική αστυνομία.

«Αλλά δεδομένης της πραγματικά σημαντικής παρέμβασης στα ανθρώπινα δικαιώματα, νομίζω ότι εναπόκειται στην αστυνομία να παράσχει ένα πραγματικά συναρπαστικό επιχείρημα περί του γιατί είναι απαραίτητο».

Με την τεχνολογία ζωντανής αναγνώρισης προσώπου, χρησιμοποιώντας κάμερες, η αστυνομία σαρώνει τους περαστικούς για να ταιριάξει τα βιομετρικά στοιχεία με αυτά που περιλαμβάνονται σε μια λίστα παρακολούθησης.

Η αστυνομία της Νότιας Ουαλίας χρησιμοποίησε για τελευταία φορά την τεχνολογία για το Γκραντ Πρι FIM Speedway που διεξήχθη στο ίδιο στάδιο τον Αύγουστο του 2022. Η εκδήλωση, η οποία σάρωσε 20.929 άτομα σε μια λίστα παρακολούθησης 245 εικόνων, δεν προκάλεσε ειδοποιήσεις, ενέργειες ή συλλήψεις, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Μάρεϊ είπε ότι η τεχνολογία είχε επικίνδυνες επιπτώσεις στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι πρακτικές αυτές «ανοίγουν τις πόρτες στη χρήση της μόνιμης αναγνώρισης προσώπου σε δίκτυα καμερών παρακολούθησης σε όλη την πόλη».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ