- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Τουρκικές εκλογές: Προβάδισμα Ερντογάν, μειώνεται η διαφορά
Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι προηγούνται
Εκλογές Τουρκία: Προηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά μικραίνει η ψαλίδα, με βάση τις καταμετρήσεις των τουρκικών μέσων ενημέρωσης
Προβάδισμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την προεδρία της Τουρκίας δίνουν τα αποτελέσματα των καλπών στη γειτονική χώρα, στο 70% της ενσωμάτωσης.
Τα προσωρινά αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu δείχνουν ότι ο Ερντογάν προηγείται με 50,97% έναντι 43,22% του Κιλιτσντάρογλου, αν και η διαφορά μειώνεται καθώς η καταμέτρηση συνεχίζεται.
#SONDAKİKA 14 Mayıs 2023 Pazar günü yapılan Cumhurbaşkanı Seçimi'nde saat 19:00 itibariyle sandıkların yüzde 17'si açıldı 👇 #seçim2023
— Habertürk (@Haberturk) May 14, 2023
Recep Tayyip Erdoğan: %55,98
Kemal Kılıçdaroğlu: %38,08
Sinan Oğan: %5,37
Muharrem İnce: %0,57https://t.co/ubqPbnrTAr pic.twitter.com/VtK528ucEk
Η καταμέτρηση των ψήφων προχωράει πολύ γρήγορα – άλλωστε ήταν γνωστό ότι το 30% θα καταμετρούνταν αστραπιαία – γεγονός που δείχνει ενδεχομένως ότι ο Ερντογάν ενισχύεται, σε αντίθεση με τα προγνωστικά των προηγούμενων ημερών.
H αντιπολίτευση λέει ότι προηγείται
«Προηγούμαστε», έγραψε στο Twitter, στις 8 το βράδυ, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Öndeyiz.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023
Οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, που προέρχονται από το κόμμα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσαν επίσης πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης βρίσκεται σε τροχιά νίκης με καταμετρημένους σχεδόν το ένα τέταρτο των ψήφων. Και οι δύο δήμαρχοι προέτρεψαν τους ψηφοφόρους να είναι προσεκτικοί και να μη βασίζονται στα αποτελέσματα που μεταδίδει το Anadolu.
«Μπορούμε να το πούμε άνετα: ο Κιλιτσντάρογλου θα ανακοινωθεί ως ο 13ος πρόεδρος της χώρας μας σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Επιπλέον, τέσσερις πηγές από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης. δήλωσαν στο Reuters ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου προηγείται του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μικρή διαφορά.
Νωρίτερα, ο Φάικ Οζτράκ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) του Κιλιτσντάρογλου, δήλωσε ότι διαβλέπει μια θετική εικόνα στο εκλογικό αποτέλεσμα.
Πρώτη αντίδραση από το κυβερνητικό επιτελείο
Ο Ομέρ Τσελίκ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) δήλωσε από την πλευρά του πως με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, ο Ερντογάν προηγείται.
— Ömer Çelik (@omerrcelik) May 14, 2023
Στην Άγκυρα ο Ερντογάν - Ετοιμάζεται για νικητήριο λόγο
Στην Άγκυρα - και όχι στην Κωνσταντινούπολη, όπως στις προηγούμενες εκλογές - έχει μεταβεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ηδη από τις 16:30 έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το μπαλκόνι, από το οποίο πρόκειται ο Ερντογάν να βγάλει τον προεδρικό του λόγο.
Πάντως και στο αρχηγείο του Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη έχει συρρεύσει πλήθος κόσμου, κρατώντας σημαίες και κομποσκοίνια, ενώ παρών είναι και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Κιλιτσντάρογλου: «Μην εγκαταλείπετε τις κάλπες»
Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, υπό τον φόβο νοθείας στις κάλπες, ο Κεμάλ Κιλιτσαντάρογλου έστειλε μήνυμα στους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο της διαδικασίας να προστατεύσουν με κάθε τρόπο τις κάλπες και να μην τις εγκαταλείψουν.
«Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ήρωες της δημοκρατίας μας. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τις κάλπες, ό,τι κι αν γίνει, μέχρι να παραδοθεί η τελευταία υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και σωστή εκδήλωση της βούλησης του λαού εξαρτάται από την αποφασιστικότητά σας. Θα δείτε πως θα αξίζει η κούρασή σας», έγραψε στο Twitter.
Demokrasi kahramanlarımıza seslenmek istiyorum. İmzalı son sandık tutanağı teslim edilene kadar, ne olursa olsun asla sandıkların başından ayrılmayın. Millet iradesinin tam ve doğru biçimde tecelli etmesi sizin kararlılığınıza bağlı. Göreceksiniz, yorgunluğunuza değecek. 🫶🏼
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) May 14, 2023
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.