Κοσμος

Σε ιστορικά χαμηλά η τουρκική λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν

«Πλησιάζει μια οδυνηρή κρίση», εκτιμούν αναλυτές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές στην Τουρκία: Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν - Σημαντική πτώση και αστάθεια εκτιμούν οι αναλυτές.
Η λίρα Τουρκίας κινήθηκε κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την επομένη της νίκης Ερντογάν © EPA/Erdem Sahin

Εκλογές στην Τουρκία: Κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κινείται η λίρα μετά τη νίκη Ερντογάν - Σημαντική πτώση και αστάθεια εκτιμούν οι αναλυτές.

Η λίρα Τουρκίας κινήθηκε κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την επομένη της νίκης Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές.

Το τουρκικό νόμισμα κινείτο στα επίπεδα των 20,05 έναντι του δολαρίου κατά τη διαπραγμάτευσή του στην Ασία, πολύ κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 20,06 που κατέγραψε την Παρασκευή.

Η λίρα έχει σημειώσει πτώση άνω του 6% από την αρχή του έτους και έχει χάσει πάνω από το 90% της αξίας της κατά την περασμένη δεκαετία.

«Μια νίκη Ερντογάν δεν κάνει κανέναν ξένο επενδυτή να νιώθει άνετα», σχολιάζει στο Bloomberg ο Hasnain Malik, υπεύθυνος στρατηγικής στην Tellimer. «Με πολύ υψηλό πληθωρισμό, πολύ χαμηλά επιτόκια και χωρίς καθαρά συναλλαγματικά αποθεματικά, θα μπορούσε να πλησιάζει μια οδυνηρή κρίση που θα επηρεάσει όλα τα περιουσιακά στοιχεία».

«Μη βιώσιμες» οι τρέχουσες πολιτικές

«Είναι προφανές ότι το τρέχον μοντέλο οικονομίας δεν λειτουργεί», δήλωσε από την πλευρά του ο Burak Cetinceker, διαχειριστής κεφαλαίων στο Strateji Portfoy. «Ο Ερντογάν μάλλον το γνωρίζει και μια μέτρια μετάβαση σε μια ορθόδοξη πολιτική στο εγγύς μέλλον είναι πιθανή γιατί διαφορετικά δεν είναι βιώσιμη. Οποιοδήποτε σήμα προς αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από την αγορά».

Εφόσον υπάρξει μια στροφή στην πολιτική του Ερντογάν, αυτό θα φανεί πιθανόν κατά τους διορισμούς ατόμων στις βασικές οικονομικές θέσεις, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας.

«Πρέπει να γίνουν κάποιες διορθώσεις για να αποφευχθεί τουλάχιστον η εξάντληση των συναλλαγματικών αποθεμάτων», δήλωσε ο Viktor Szabo, διευθυντής επενδύσεων στην Abrdn, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές στην πολιτική, επειδή «οι τρέχουσες ετερόδοξες πολιτικές είναι μη βιώσιμες».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ