- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η μιντιακή ηγεμονία Ερντογάν απέναντι στην κάλπη
Όταν ο Τούρκος πρόεδρος έχει 32 ώρες προβολής, ο Κιλιτσντάρογλου έχει μόλις 32 λεπτά
Εκλογές στην Τουρκία: Ο Ταγίπ Ερντογάν ελέγχει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το μιντιακό τοπίο στην χώρα - Πώς «μεταφράζεται» αυτό μπροστά στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση
Ο επί δύο δεκαετίες ηγέτης της Τουρκίας βρίσκεται μία ανάσα για μια νέα, πενταετή θητεία στην προεδρία της χώρας.
Στις πρώτες κάλπες που στήθηκαν 14 Μαΐου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξασφάλισε το 49,51% των ψήφων -μισή μονάδα για το 50% που απαιτείται προκειμένου να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος της 28ης Μαΐου, έναντι του 44,88% του ηγέτη της ετερόκλητης συμμαχίας της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ σκιαγραφούσαν ως ιδιαίτερα πιθανό το τέλος εποχής στην παντοδυναμία Ερντογάν, με το εκλογικό αποτέλεσμα να σβήνει τις ελπίδες για αλλαγή σελίδας στην Τουρκία.
Το μιντιακό πλεονέκτημα Ερντογάν
Βέβαια, ο έλεγχος στο τοπίο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ήταν ιδιαίτερα αισθητός κατά την πορεία προς τις πρώτες κάλπες. Οι διεθνείς παρατηρητές των τουρκικών εκλογών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εκλογική αναμέτρηση διεξήχθη σε ένα μη ισότιμο πεδίο ανταγωνισμού, στο οποίο ο Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα, λόγω της μεροληπτικής κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης και των περιορισμών στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι, είχαν ένα «αδικαιολόγητο πλεονέκτημα».
Τον Απρίλιο, ο Ερντογάν επωφελήθηκε από 32 ώρες τηλεοπτικού χρόνου στην κρατική τηλεόραση σε σύγκριση με μόλις 32 λεπτά για τον Κιλιτσντάρογλου. Ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT Haber αφιέρωσε περισσότερες από 48 ώρες ραδιοφωνικού χρόνου στον Τούρκο πρόεδρο έναντι των 32 λεπτών που δόθηκαν στον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, στο επίκεντρο του δημόσιου «διαλόγου» βρέθηκε το πώς η Τουρκία έχει γίνει ένας βιομηχανικός στρατιωτικός γίγαντας υπό την ηγεσία Ερντογάν, παραγκωνίζοντας την υπό κατάρρευση οικονομία ή τις κρατικές ευθύνες αναφορικά με τους φονικούς σεισμούς που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 50.000 ανθρώπους.
Υπό κρατικό έλεγχο ο Τύπος
Η εικόνα των παραδοσιακών μέσων ενημέρωσης να βρίσκονται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τον Ερντογάν δεν είναι κάτι καινούργιο για την Τουρκία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, το μιντιακό περιβάλλον έχει μεταμορφωθεί δραματικά. Επικεφαλής σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς είναι πρόσωπα που πρόσκεινται στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) να εκτιμούν ότι το 90% των κρατικών μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Τα μέσα ενημέρωσης τηρούν «μια στενή αλυσίδα εντολών για τους εγκεκριμένους από την κυβέρνηση τίτλους, τα πρωτοσέλιδα και τα θέματα της τηλεοπτικής συζήτησης», σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters, ενώ οι οδηγίες προς τα δημοσιογραφικά γραφεία συχνά προέρχονται από αξιωματούχους της Διεύθυνσης Επικοινωνίας που υπάγεται στην τουρκική προεδρία.
Τα μεγαλύτερα εμπορικά σήματα των μέσων ενημέρωσης ελέγχονται από εταιρείες και άτομα που βρίσκονται κοντά στον Ερντογάν και το κόμμα του (AKP) μετά από μια σειρά εξαγορών που ξεκίνησαν το 2008. Τα κρατικά διαφημιστικά έσοδα διοχετεύονται σε μεγάλο βαθμό σε φιλοκυβερνητικές εκδόσεις. Αντίθετα, οι διορισμένες από την κυβέρνηση ρυθμιστικές αρχές κατευθύνουν τις κυρώσεις για παραβίαση του κώδικα μέσων ενημέρωσης σχεδόν αποκλειστικά σε ανεξάρτητα ή αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης, όπως ανέδειξε το Reuters.
Πώς «μεταφράζεται» ο έλεγχος των ΜΜΕ
Η δεδομένη συρρίκνωση της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας δικαίως εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη ενός ενημερωμένου εκλογικού σώματος στην χώρα.
Αναλυτές εκτιμούν πως ακόμη και αν η αντιπολίτευση ανατρέψει αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν προδιαγεγραμμένο για το βράδυ της 28ης Μαΐου, η «αυτοκρατορία» Ερντογάν στα ΜΜΕ -που χτίστηκε σχολαστικά επί δύο δεκαετίες- είναι έτοιμη να αποσταθεροποιήσει μια μελλοντική κυβέρνηση χωρίς τον ίδιο επικεφαλής ή έστω σε ρόλο αφανή ενορχηστρωτή.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μία από τις πιο μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες στη βρετανική ιστορία
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης γνωστές προσωπικότητες που έχουν δώσει τη δική τους μάχη
Πάνω από 37 οι τραυματίες - Μάχη με τον χρόνο για τους απεγκλωβισμούς όσων είναι μέσα στα οχήματα
Η ηθοποιός επικαλείται έναν νέο νόμο
Οι περισσότεροι φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στη συνέχεια αλλάζουν ρούχα
Οι παράνομες διελεύσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ έχουν μειωθεί κατά περίπου 55% τα τελευταία δύο χρόνια
«Ζούμε τη σκοτεινότερη στιγμή που έχω βιώσει σε αυτόν τον πλανήτη», δήλωσε ο 76χρονος ηθοποιός
Ο 53χρονος Βρετανός ηθοποιός τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς τους νέους
Διατηρούσε δείγμα στην California Cryobank
Ανάμεσα στις καταγγέλλουσες υπάρχουν και συγγενικά του πρόσωπα
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Οι μάχες με τη Χεζμπολάχ συνεχίζονται παρά τις δεσμεύσεις για αποκλιμάκωση
Tον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση και σεξουαλική παρενόχληση
777 πυροσβέστες και 27 εναέρια μέσα αναπτύσσονται σε ζώνες υψηλού κινδύνου - Στο επίκεντρο και η Ελλάδα
Όταν ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο λιποθύμησε από το σοκ
Σε μια παραδοσιακά συντηρητική πολιτεία
Το περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Μαΐου και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας κατοικίας
Έντονη ανησυχία για το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στην Αφρική
Σημαντικό χάσμα μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων, αλλά και γεωγραφικών περιοχών
Το ζώο περιφερόταν ανάμεσα σε εργοστάσια και σπίτια στη Φουκουσίμα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.