Κοσμος

Μωρό από DNA τριών ανθρώπων γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ο ρόλος των μιτοχονδριακών νοσημάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωρό σε καλάθι
© Pixabay / esudroff

Ηνωμένο Βασίλειο: Γεννήθηκε μωρό χρησιμοποιώντας DNA τριών ανθρώπων - Ο ρόλος των μιτοχονδριακών νοσημάτων

Ένα μωρό γεννήθηκε χρησιμοποιώντας το DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το μεγαλύτερο μέρος του DNA τους προέρχεται από τους δύο γονείς τους και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δωρήτρια γυναίκα.

Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια να αποτραπεί η γέννηση παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες. Έως και πέντε τέτοια μωρά έχουν γεννηθεί, αλλά δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες στη δημοσιότητα.

Τα μιτοχονδριακά νοσήματα είναι ανίατα και μπορεί να αποβούν μοιραία μέσα σε λίγες ημέρες ή και ώρες από τη γέννηση. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και η τεχνική αυτή θεωρείται η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα μικροσκοπικά διαμερίσματα στο εσωτερικό σχεδόν κάθε κυττάρου του σώματος που μετατρέπουν την τροφή σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια αδυνατούν να τροφοδοτήσουν το σώμα με «καύσιμα» και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή εξασθένιση, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση.

Τα μιτοχόνδρια μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα. Έτσι, η θεραπεία δωρεάς μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότριας.

Ωστόσο, τα μιτοχόνδρια έχουν τις δικές τους γενετικές πληροφορίες ή DNA, πράγμα που σημαίνει ότι τεχνικά τα παιδιά που προκύπτουν κληρονομούν DNA από τους γονείς τους και ένα μικρό μέρος και από τη δότρια. Πρόκειται για μια μόνιμη αλλαγή που θα μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά.

Αυτό το DNA του δότη έχει σημασία μόνο για τη δημιουργία αποτελεσματικών μιτοχονδρίων, δεν επηρεάζει άλλα χαρακτηριστικά όπως η εμφάνιση και δεν αποτελεί κομμάτι από «τρίτο γονέα».

Η τεχνική βρέθηκε στο Νιούκαστλ και το 2015 θεσπίστηκαν νόμοι που επιτρέπουν τη σύλληψη τέτοιων μωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, το εγχείρημα αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν προχώρησε αμέσως. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω αυτής της τεχνικής ήταν σε μια ιορδανική οικογένεια που έκανε θεραπεία στις ΗΠΑ το 2016.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ