Κοσμος

Δικαστική δίωξη κατά ηθοποιών που δεν φορούσαν μαντήλα στο Ιράν

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Δικαστική δίωξη κατά δύο ηθοποιών που δεν φορούσαν μαντήλα - Εντατικοποίηση του ισλαμικού ενδυματολογικού ελέγχου.
Παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη ιρανές ηθοποιοί οι οποίες δεν φορούσαν μαντίλα © Unsplash

Ιράν: Δικαστική δίωξη κατά δύο ηθοποιών που δεν φορούσαν μαντήλα - Εντατικοποίηση του ισλαμικού ενδυματολογικού ελέγχου.

Δικαστική δίωξη ασκήθηκε κατά των ιρανών ηθοποιών που εμφανίστηκαν δημόσια χωρίς να φορούν την ισλαμική μαντήλα, λίγες ημέρες αφού οι ιρανικές αρχές στράφηκαν κατά τεσσάρων άλλων ηθοποιών για τον ίδιο λόγο.

Η Μπαράν Κοσαρί, 37 ετών, διώκεται διότι δεν φορούσε μαντήλα κατά την διάρκεια της κηδείας του ηθοποιού Χεσάμ Μαχμούντι. Οι φωτογραφίες της αναρτήθηκαν στο Ιντερνεντ, διευκρινίζει το πρακτορείο Tasnim.

Δικαστική δίωξη αντιμετωπίζει παράλληλα και η Σαγκαγέχ Ντεγάν διότι δεν φορούσε μαντήλα σε καφέ, σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr.

Η 44χρονη ηθοποιός έχει εμφανισθεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και έχει βραβευθεί επανειλημμένως από το ιρανικό φεστιβάλ κινηματογράφου, το Fajr.

Τις τελευταίες εβδομάδες η ιρανική δικαιοσύνη έχει ασχοληθεί με τέσσερις ακόμη ηθοποιούς για τους ίδιους λόγους. Καμία δεν συνελήφθη.

Στα μέσα του Απριλίου, τέθηκε σε εφαρμογή νέο σχέδιο της αστυνομίας για την αυστηροποίηση των ελέγχων σχετικά με την τήρηση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες.

Τους τελευταίους μήνες, όλο και περισσότερες γυναίκες έχουν εμφανισθεί στον δρόμο χωρίς μαντήλα, κυρίως μετά την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης που πυροδότησε ο θάνατος της Μάχσα Αμίνι η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση για την παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα.

Από τις αρχές του Απριλίου, οι ιρανικές αρχές έχουν κλείσει καταστήματα, κυρίως καφέ και εστιατόρια, για παραβίαση της υποχρεωτικότητας της μαντήλας από υπαλλήλους και πελάτισσες.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν ζήτησε χθες από το υπουργείο Μεταφορών την ενίσχυση των ελέγχων των επιβατών που δεν φορούν μαντήλα στις αεροπορικές πτήσεις, μετέδωσε το Irna.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ