Κοσμος

«Αποκύημα φαντασίας» κατά το Κρεμλίνο οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία

Τι ισχύει με τα στοιχεία που δίνει η Μόσχα στη δημοσιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Κρεμλίνο θεωρεί τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία «αποκύημα φαντασίας» - Πώς σχολιάζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Βατικανού.
Συνεχίζεται η στρατολόγηση πολιτών στη Ρωσία, ακόμη και μέσα από κινητά κέντρα, και ενώ το Κρεμλίνο απορρίπτει τις εκτιμήσεις για απώλειες στην Ουκρανία © EPA/Anatoly Maltzev

Το Κρεμλίνο θεωρεί τις εκτιμήσεις των ΗΠΑ για τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία «αποκύημα φαντασίας» - Πώς σχολιάζει την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Βατικανού.

Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα την εκτίμηση των Ηνωμένων Πολιτειών για τις ρωσικές απώλειες στην Ουκρανία ως «αποκύημα φαντασίας», αναφέροντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει τρόπο να αποκτήσει σωστά στοιχεία.

Ο Λευκός Οίκος, επικαλούμενος εκτιμήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ανακοίνωσε χθες πως οι απώλειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία έχουν φθάσει τις 100.000 τους τελευταίους πέντε μήνες, στις οποίες περιλαμβάνονται περισσότεροι από 20.000 νεκροί.

Η Ρωσία για τελευταία φορά έδωσε στην δημοσιότητα καταγραφή των απωλειών της το Σεπτέμβριο, όταν ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε ότι 5.937 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δεν έχει γνώση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του Βατικανού για την Ουκρανία

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει τίποτα για μια ειρηνευτική πρωτοβουλία του Βατικανού για την Ουκρανία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει την Κυριακή ότι το Βατικανό συμμετείχε σε διακριτικές προσπάθειες που είχαν σκοπό τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι επίσης έτοιμο να συνδράμει στον επαναπατρισμό των παιδιών από την Ουκρανία, που τα πήγαν στην Ρωσία από ουκρανικά εδάφη που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Μόσχα δεν έχει πληροφορίες για αυτή την πρωτοβουλία.

Ρωσία: Η παραγωγή όπλων είναι κλειδί για την επιτυχή έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία, λέει ο υπουργός Άμυνας

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε σήμερα πως η παραγωγή όπλων και η προμήθεια όπλων στη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επιτυχία αυτού που η Μόσχα αποκαλεί "ειδική στρατιωτική επιχείρησή" της, και πως ζήτησε να διπλασιαστεί επειγόντως η παραγωγή πυραύλων.

Δυτικοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε εδώ και μήνες πως οι ελλείψεις πυρομαχικών πυροβολικού δυσχεραίνουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που διανύει τώρα τον 15ο μήνα της.

«Οι ενέργειες των ρωσικών μονάδων που διενεργούν την ειδική επιχείρηση εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την έγκαιρη ανανέωση των αποθεμάτων όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και μέσων καταστροφής», είπε ο Σοϊγκού σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιοποίησε το υπουργείο του και μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση.

Είπε πως οι αμυντικές εταιρίες έλαβαν εντολή να αυξήσουν γρήγορα τον «ρυθμό και τον όγκο της παραγωγής».

Ειδικότερα, είπε πως η παραγωγή πυραύλων υψηλής ακριβείας πρέπει να διπλασιαστεί «το ταχύτερο δυνατό», και πως η Tactical Missile Corp, μια εταιρία που κατασκευάζει συστήματα κατευθυνόμενων πυραύλων και υπόκειται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ενημέρωνε στη σύσκεψη με ποιον τρόπο προσπαθεί να ανταποκριθεί στον στόχο.

Ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο επικεφαλής του ιδιωτικού στρατιωτικού ομίλου Βάγκνερ, δήλωσε χθες Δευτέρα πως οι μαχητές του λαμβάνουν μόνο το ένα τρίτο των βλημάτων πυροβολικού που χρειάζονται για την επίθεσή τους στην ανατολική ουκρανική πόλη Μπαχμούτ.

Ο Πριγκόζιν διαμαρτύρεται εδώ και μήνες για την έλλειψη εφοδίων πυρομαχικών από τη Μόσχα, λέγοντας πως η χαμηλή υποστήριξη δυσχεραίνει την επίθεση της Ρωσίας.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν πει επίσης πως η Ρωσία έχει έλλειψη τόσο σε πυραύλους όσο και βλήματα πυροβολικού, καθώς ο πόλεμος που η Μόσχα σχεδίαζε να φέρει σε πέρας μέσα σε μερικές εβδομάδες συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών του στρατού ανέφεραν πως η Ρωσία περιορίζει τα πλήγματά της με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον της Ουκρανίας λόγω έλλειψης πυραύλων κρουζ, ενώ τον Μάρτιο το Λονδίνο δήλωσε πως η Ρωσία σχεδόν σίγουρα χρειαζόταν να επιβάλει περιορισμούς στα βλήματα πυροβολικού ή να χρησιμοποιεί απαρχαιωμένα τέτοια.

Τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία σκότωσε ή τραυμάτισε δεκάδες ανθρώπους στην Ουκρανία στα πρώτα πλήγματα με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έχει εξαπολύσει στην Ουκρανία εδώ και εβδομάδες. Η Ουκρανία λέει πως τα συστήματά της αντιαεροπορικής άμυνας έχουν αναχαιτίσει τη μεγάλη πλειονότητα των εισερχόμενων πυραύλων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ