Κοσμος

Η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν με drones στο Κρεμλίνο

Υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο drones

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Κρεμλίνο τη νύχτα
© Unsplash

Ρωσία: Για χτύπημα ουκρανικών drones στο Κρεμλίνο και απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν κάνει λόγο η Μόσχα

Απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν από την Ουκρανία, με χτύπημα από drones στην κατοικία του στο Κρεμλίνο, καταγγέλλει η Μόσχα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι κατέρριψε δύο ουκρανικά drones και κατηγορεί το Κίεβο για «τρομοκρατική ενέργεια», διευκρινίζοντας ότι δεν τραμαυτίστηκε ούτε ο Πούτιν ούτε κάποιος άλλος και δεν υπάρχουν υλικές ζημιές στο ιστορικό κτίριο.

Την νύκτα της Τρίτης προς την Τετάρτη, «δύο drones που στόχευαν το Κρεμλίνο εξουδετερώθηκαν χάρη στη χρήση των συστημάτων ραντάρ», ανακοίνωσε η ρωσική προεδρία.«Θεωρούμε τις ενέργειες αυτές ως σχεδιασμένη τρομοκρατική απόπειρα και επίθεση κατά της ζωής του προέδρου, οι οποίες έγιναν λίγο πριν την παρέλαση της 9ης Μαΐου, όπου θα παρευρεθούν και ξένοι επισκέπτες», επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. 

Μάλιστα, η Μόσχα απειλεί με αντίποινα: «Η ρωσική πλευρά διατηρεί το δικαιώμα για αντίποινα όπου και όποτε το κρίνει σκόπιμο».

Βίντεο με καπνούς πάνω από το Κρεμλίνο

Σε βίντεο που έχει κυκλοφορήσει στα social media, φαίνονται καπνοί πάνω από το Κρεμλίνο.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε ότι ο Πούτιν δεν βρισκόταν στο Κρεμλίνο την ώρα της «επίθεσης των drones» και ότι αυτή τη στιγμή ο ρώσος πρόεδρος βρίσκεται στο Νόβο Ογκαριόβο, στα περίχωρα της Μόσχας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η παρέλαση της 9ης Μαΐου θα διεξαχθεί στην Μόσχα παρά το περιστατικό, μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Η δημοτική αρχή της Μόσχας ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε τις πτήσεις drones.

Διαψεύδει η Ουκρανία

Από τη μεριά της, η Ουκρανία δήλωσε ότι «δεν έχει καμία σχέση» με την επίθεση με drones στο Κρεμλίνο, την οποία απέδωσε στην ίδαι τη Μόσχα.

«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

«Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο - που θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 - «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

«Αντίθετα, αυτό θα υποκινούσε τη Ρωσία σε ακόμη πιο ακραίες ενέργειες κατά του άμαχου πληθυσμού μας», υποστήριξε ο Ποντολιάκ.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου, η Μόσχα «είναι πολύ φοβισμένη με την έναρξη των ουκρανικών επιθέσεων κατά μήκος της πρώτης γραμμής και προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο να πάρει την πρωτοβουλία, να στρέψει αλλού την προσοχή».

Προ των πυλών η ουκρανική αντεπίθεση

Για μήνες, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση για να ανακαταλάβει τις περιοχές που κατέχει Ρωσία στο νότιο και ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες ημέρες, το Κίεβο έχει αναφέρει ότι οι προετοιμασίες για μια τέτοια επίθεση, που αναμένεται να γίνει σύμφωνα με αναλυτές την άνοιξη, «φτάνουν στο τέλος τους».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γιεβγκένι Πριγκίοζιν, δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει ήδη αρχίσει και ότι οι δυνάμεις του παρατηρούν αυξημένη δραστηριότητα κατά μήκος του μετώπου.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε η υπηρεσία τύπου της Wagner στο Telegram, ο Πριγκόζιν αναφέρει ότι η «ενεργός φάση» της αντεπίθεσης ενδέχεται να αρχίσει τις προσεχείς μέρες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ