Κοσμος

Πάνω από 2.200 προσκεκλημένοι στην τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου

Πυρετώδεις προετοιμασίες στη Βρετανία

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο βασιλιάς Κάρολος σε επίσημη τελετή στη Βρετανία
© EPA / Sgt Donald C Todd/MoD/HANDOUT

Στέψη βασιλιά Καρόλου: Ο αριθμός των προσκεκλημένων και οι εκπρόσωποι κρατών στην τελετή

Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι θα παρευρεθούν στη στέψη του βασιλιά Καρόλου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα (1.5) τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται διεθνείς εκπρόσωποι από 203 χώρες, καθώς και εργαζόμενοι σε κοινότητες και φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο Κάρολος, ο οποίος έγινε μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου και των υπόλοιπων 14 κρατών της Κοινοπολιτείας (Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ και Άγιος Χριστόφορος) μετά τον θάνατο της μητέρας του, της βασίλισσας Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να στεφθεί επισήμως στις 6 Μαΐου στο Αβαΐο του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο στη διάρκεια μιας τελετής γεμάτης πολυτέλεια, συμβολισμό και θρησκευτική σημασία.

Στη λειτουργία στο Αβαΐο του Ουεστμίνστερ το Σάββατο 6 Μαΐου θα παρευρεθούν επίσης νικητές βραβείων Νόμπελ, θρησκευτικοί εκπρόσωποι, αρχηγοί κρατών και υπουργοί Εξωτερικών, ανέφεραν τα Ανάκτορα. Εκτός από αυτούς τους προσκεκλημένους, 400 νέοι που εκπροσωπούν φιλανθρωπικές οργανώσεις θα παρακολουθήσουν την τελετή στέψης και τις πομπές μέσα από την εκκλησία της Αγίας Μαργαρίτας, δίπλα στο Αβαΐο.

Οι Βρετανοί «γυρίζουν την πλάτη» στη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Οι προετοιμασίες για την τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου στις 6 Μαΐου βρίσκονται στην τελική ευθεία, όμως, μεγάλο ποσοστό των Βρετανών φαίνεται να μην έχει πάρει πολύ ζεστά όλα όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν στη Βρετανία σε λίγα 24ωρα.

Σύμφωνα με την DW, οι περισσότεροι από τους πολίτες της χώρας θα δουν για πρώτη φορά τελετή στέψης, καθώς η προηγούμενη είχε γίνει πριν από 70 χρόνια με την επίσημη ενθρόνιση της Βασίλισσας Ελισάβετ στις 2 Ιουνίου του 1953.

Σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου κοσμούν ήδη τους δρόμους στα περισσότερα σημεία του Λονδίνου, ενώ στους κεντρικότερους δρόμους υπάρχουν σημαίες με το έμβλημα της στέψης, που επέλεξε ο νέος Βασιλιάς Κάρολος ο 3ος. Σήμερα Δευτέρα, πέντε ημέρες πριν από τη στέψη, ολοένα περισσότεροι παθιασμένοι με τη βασιλεία Βρετανοί, στήνουν τις σκηνές τους κατά μήκος του The Mall, του δρόμου δηλαδή που οδηγεί στην κεντρική πόρτα του Μπάκινγχαμ. Παράλληλα, αρκετοί δρόμοι στο κεντρικό Λονδίνο κλείνουν με σκοπό να προετοιμαστούν κατάλληλα και τα κιγκλιδώματα απαγορεύουν την πρόσβαση στα σημεία οπού θα περάσει ο Βασιλιάς κατά τη διάρκεια της τελετής σε περαστικούς και τουρίστες.

Άλλωστε από αύριο ξεκινούν και οι απαραίτητες πρόβες των παρελάσεων, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε λάθη μπορεί να προκύψουν. Εντός του εορταστικού κλίματος είναι και οι βιτρίνες σχεδόν όλων των καταστημάτων της χώρας. Το κόκκινο, μπλε και άσπρο επικρατεί στις περισσότερες ενώ το μονόγραμμα του Καρόλου βρίσκεται σε πολλά αντικείμενα. Μάλιστα, από σήμερα και μέχρι το Σάββατο της στέψης ξενοδοχεία και εστιατόρια ενημερώνουν τους πελάτες τους ότι σερβίρονται θεματικά μενού προσαρμοσμένα στη βασιλική οικογένεια.

Όσo η χώρα πλησιάζει στην τελετή στέψης, τόσο ακούγονται αντίθετες φωνές στη μοναρχία. Ο βασιλιάς Κάρολος, άλλωστε, δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητός στον λαό, με τις πρώτες αντιδράσεις όταν ανέλαβε τυπικά τον νέο του ρόλο, να ήταν η ρίψη αυγών και τα γιουχαΐσματα σε κάποιες από τις πρώτες του εμφανίσεις.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov, σε περισσότερα από 3000 άτομα, το 64% δεν ενδιαφέρεται για την επικείμενη στέψη έναντι του 33% που δείχνει από λίγο έως πολύ ενδιαφέρον.

Την ίδια ώρα έχει σχολιαστεί και το κόστος της τελετής, το οποίο υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τις 100 εκατομμύρια λίρες. Σύμφωνα με αποκλειστική δημοσκόπηση της Mirror, το 84% των Βρετανών φορολογούμενων θα επιθυμούσε φθηνότερη στέψη εξαιτίας της οικονομικής πίεσης που βιώνει η χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ