Ελλαδα

10 εικόνες από τις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την Εργατική Πρωτομαγιά

Τα μηνύματα των κομμάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εικόνα από τις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Αθήνα
© ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Εργατική Πρωτομαγιά: Οι απεργιακές συγκεντρώσεις σε εικόνες - Τα μηνύματα των κομμάτων 

Ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας οι απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά

Μεγάλες σε συμμετοχή και δυναμικές σε παλμό και ένταση ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας (1.5) στην Αθήνα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά. Από το πρωί στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στην πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια, τα Προπύλαια Πανεπιστημίου, τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, έδωσαν το «παρών» Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Παράλληλα, στην πλατεία Κλαυθμώνος συγκεντρώθηκε πλήθος διαδηλωτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΓΣΣΕΕ της ΑΣΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ).

Ξεχωριστό χρώμα προσέδωσε η παρουσία Γάλλων συνδικαλιστών. Οι εργαζόμενοι της Γαλλίας έχουν κινητοποιηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μακρόν και οι εκπρόσωποί τους στη σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας ανάρτησαν πανό σε δύο γλώσσες: «Οι λαοί θα νικήσουν - Les peoples gagneront». Νωρίτερα, επισκέφτηκαν το Σκοπευτήριο της Καισαριανής και κατέθεσαν λουλούδια.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, οι διαδηλωτές από τα διάφορα μέρη του κέντρου της Αθήνας, κατευθύνθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, για το κύριο μέρος της απεργιακής κινητοποίησης φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των εργατικών αγώνων και διεκδικήσεων. Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε συμβολικά με την απαγγελία του ποιήματος «Σώπα, μη μιλάς» του Τούρκου ποιητή και λογοτέχνη Αζίζ Νεσίν, το οποίο απήγγειλε ο ηθοποιός Βασίλης Κολοβός.

Με υψωμένες γροθιές και τον ύμνο της Διεθνούς ολοκληρώθηκε η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι «θα συνεχίσουν αταλάντευτα στον ίδιο δρόμο, δεν θα υποταχθούν στους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων και του πολιτικού προσωπικού τους, για να πληρώσουν με νέες θυσίες την κρίση και τον πόλεμο».

Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
© EUROKINISSI / ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
© EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
© EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
© EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Εργατική Πρωτομαγιά - Απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
© EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στο ίδιο κλίμα και οι απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
Απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη
© ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ

Εργατική Πρωτομαγιά: Τα μηνύματα των πολιτικών και των κομμάτων

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος με αφορμή τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς και αφού εύχεται «καλή εργατική Πρωτομαγιά σε όλες και όλους» αναφέρεται σε ανάρτησή του στα 4 πράγματα που απαιτούνται για τη βελτίωση στην αγορά εργασίας.

«Δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας με λιγότερους φόρους στην εργασία και το κεφάλαιο που φέρνουν περισσότερες και καλύτερες νέες επενδύσεις μαζί με υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στους εργαζόμενους.

Σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία και ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίζεται αποτελεσματικά η εργοδοτική αυθαιρεσία και να υπάρχει στην πράξη προστασία των εργαζόμενων.

Σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα μαζί με μαζικά προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων και των ανέργων ώστε να αποκτούν νέες δεξιότητες συμβατές με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ένα νέο κοινωνικό κράτος που στηρίζεται περισσότερα στις υπηρεσίες προς τους νέους εργαζόμενους γονείς -άντρες και γυναίκες- μαζί με έξυπνες πολιτικές που μετατρέπουν τα επιδόματα ανεργίας σε κίνητρα εργασίας».

«Αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε εδώ και 4 χρόνια και τολμώ να πω ότι έχει φέρει ήδη σημαντικά αποτελέσματα» υπογραμμίζει ο Άκης Σκέρτσος και αναφέρεται στις 10 νέες πολιτικές που προστατεύουν και ενδυναμώνουν την εργασία και τους εργαζόμενους στην Ελλάδα και καταλήγοντας σημειώνει: «Η σημερινή εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί εφαλτήριο σκέψης και δράσης για να αλλάξουμε όσα κάνουν δύσκολη τη ζωή των εργαζομένων στη χώρα μας. Ο κατάλογος των προβλημάτων και των στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά εργασίας είναι μακρύς και έχουμε ακόμη δρόμο μπροστά μας. Όμως με ακόμη πιο δυναμική ανάπτυξη, νέες επενδύσεις, υψηλότερες αμοιβές κατά 25% έως το 2027, και κανόνες προστασίας των εργαζομένων θα καταφέρουμε να αποκτήσουμε και στη χώρα μας μια σύγχρονη αγορά εργασίας που θα κρατά τους νέους και τις νέες στον τόπο τους».

Καλή εργατική Πρωτομαγιά σε όλες και όλους! Γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας. Χαμηλοί...

Posted by Akis Skertsos on Monday, May 1, 2023

«Η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία στη δουλειά και στη ζωή θα νικήσουν», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο μήνυμα του για την Εργατική Πρωτομαγιά, βάλλοντας κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τα εργασιακά.

«137 χρόνια μετά τον ηρωικό αγώνα των εργατών στο Σικάγο τιμούμε την Εργατική Πρωτομαγιά. Τιμούμε τους αγώνες των εργαζομένων στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο, για αξιοπρέπεια στη δουλειά και στη ζωή», αναφέρει ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Προσθέτει ότι «οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα αυτά τα 4 χρόνια έχουν δει το εισόδημά τους να εξανεμίζεται από την αισχροκέρδεια, το οκτάωρο να εξαφανίζεται, τις απλήρωτες υπερωρίες και την εργοδοτική ασυδοσία να γίνονται νόμος από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη προς όφελος των λίγων και ισχυρών». Συμπληρώνει ότι «σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η τρομοκρατία των εργαζομένων λίγο πριν τις εκλογές», σχολιάζοντας ότι «δεν πέρασαν πολλές ημέρες από το βίντεο της ντροπής, που έδειχνε εργοδότη να απειλεί και να εκβιάζει τους εργαζόμενούς του για το τι θα ψηφίσουν, με επιστάτη τον Άδωνι Γεωργιάδη».

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ υπογραμμίζει ότι «σήμερα οι εργαζόμενοι δίνουν το σήμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα» και πως «στις 21 Μαΐου θα πουν ‘Ως εδώ!', θα γυρίσουν την πλάτη στην αδικία και θα ανοίξουν το δρόμο στη δικαιοσύνη. Για καλύτερους μισθούς, χαμηλότερες τιμές, συλλογικές συμβάσεις, ασφάλεια στην εργασία». Τονίζει στο ίδιο πλαίσιο ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη δεν θα καταφέρει να τους σταματήσει να σκέφτονται και να ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή» και πως «η αξιοπρέπεια, η ελευθερία και η δημοκρατία στη δουλειά και στη ζωή θα νικήσουν».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την εργατική Πρωτομαγιά. «Σήμερα, εργατική Πρωτομαγιά, ημέρα μνήμης των αγώνων και των θυσιών των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους, αλλά και λίγο πριν τις εθνικές εκλογές έχουμε χρέος να αποτιμήσουμε την πραγματική θέση των εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας. Οι πραγματικοί μισθοί, μόνο το 2022, μειώθηκαν 7.4% και η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών είναι η τρίτη χειρότερη ανάμεσα στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Οι συλλογικές συμβάσεις υπονομεύτηκαν. Η ανάπτυξη του κ. Μητσοτάκη είναι η ανάπτυξη για θέσεις εργασίας των 400 και 500 ευρώ, που συνεχίζουν να κάνουν τους νέους μας να έχουν προτεραιότητα τη φυγή στο εξωτερικό. Γι’ αυτό λοιπόν στις 21 Μαΐου καλώ όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες να ενώσουμε τις αγωνίες μας και να πάρουμε μαζί απόφαση Αλλαγής για να οικοδομήσουμε μια νέα ελπίδα κοινωνικής δικαιοσύνης, προοπτικής για όλους τους Έλληνες, για όλες τις Ελληνίδες και κυρίως για τις νεότερες γενιές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, στις απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

«Στις εκλογές της 21ης Μαΐου δυναμώνουμε το ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός μας, δυνατό το εργατικό λαϊκό κίνημα, να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης με τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού, για να αποτρέψουμε αντιλαϊκά μέτρα, για να πάρουμε ανάσες ανακούφισης, κυρίως όμως να ανοίξουμε το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των εκμεταλλευτών του λαού μας. Συνεχίζουμε δυνατά!» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη συγκέντρωση για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Σύνταγμα.

O Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά
© ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ