Κοσμος

Θα είναι ο Κάρολος ο τελευταίος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου;

Νέοι που ζουν στη Βρετανία απαντούν στην ATHENS VOICE

Σοφία Χαλδαίου
Σοφία Χαλδαίου
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θα είναι ο Κάρολος ο τελευταίος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου;
Απομακρύνονται οι Βρετανοί από τον θεσμό της μοναρχίας; @MARTIN DIVISEK/ EPA

Βασιλιάς Κάρολος: Με αφορμή τη στέψη, νέοι άνθρωποι που μένουν στη Βρετανία μοιράζονται τις σκέψεις τους για τον νέο μονάρχη, τους British royals και γενικότερα τη βασιλεία ως θεσμό

«Ένας βασιλιάς στο λυκόφως»: Έτσι χαρακτήριζε ο Guardian τον Κάρολο λίγες ώρες πριν από τη στέψη του. Πράγματι, οι προετοιμασίες, η περιρέουσα ατμόσφαιρα, το τελετουργικό είχαν πολλές διαφορές σε σχέση με τη στέψη της μητέρας του πριν από ακριβώς 50 χρόνια (το 1953), όπως ακριβώς και διαφορετικό αναμένεται να είναι το στιλ μητέρας και γιου στον θρόνο.

Η σημερινή ημέρα δίνει την αίσθηση μιας εποχής που τελειώνει και όχι μιας νέας σελίδας: ένας νέος βασιλιάς ηλικίας 75 ετών, μια τελετή πολύ λιγότερο μεγαλόπρεπης σε σχέση με αυτή της Ελισάβετ, ένα στράτευμα συρρικνωμένο κατά 700.000 άτομα σε σχέση με το 1953, ένας προστάτη της πίστης (Defender of the Faith, ένας από τους τίτλους του βασιλιά) σε μια χώρα που λιγότερο από το 50% δηλώνουν πλέον Προτεστάντες, μια Κοινοπολιτεία της οποίας τα υπόλοιπα μέλη της δεν δείχνουν τόσο τυφλή πίστη και μια Βρετανία βυθισμένη στο περίφημο cost of living crisis και υποβαθμισμένη σε διεθνές επίπεδο.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι Βρετανοί απομακρύνονται από τον θεσμό της μοναρχίας. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov για την εκπομπή «Panorama» του BBC, το 58% τάχθηκε υπέρ της μοναρχίας, αν και το ποσοστό έπεσε στο 32% στην περίπτωση των νέων 18-24 ετών. Από την άλλη, σε δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos, η δημοτικότητα του Καρόλου έπεσε στο 49% στα τέλη Απριλίου, σε σχέση με 61% που ήταν αμέσως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ τον Σεπτέμβριο του 2022. Βέβαια, στην ίδια έρευνα το 57% πιστεύει ότι ο Κάρολος κάνει καλή δουλειά.

Ο βασιλιάς Κάρολος
© ΕΡΑ/Dean Lewins

Αν έχει κάνει κάτι καλά ο νέος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι ότι έχει ακολουθήσει τα βήματα της μητέρας του από τότε που ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει τον θρόνο. Ως πρίγκιπας διάδοχος, ο Κάρολος ήταν ένθερμος υποστηρικτής της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ δεν είχε διστάσει να προσπαθήσει να εμπλακεί και στην πολιτική με τα «black spider letters». Το σκάνδαλο με τη Νταϊάνα και η «ρετσινιά» του γκαφατζή αποτελούν μια μόνιμη κηλίδα στην εικόνα που τόσο προσπάθησε να διορθώσει με τη μετέπειτα ακτιβιστική του δράση. Τα τελευταία χρόνια, πάντως, φαίνεται πως έχει αρχίσει να μιμείται την Ελισάβετ, η οποία λατρεύτηκε ακριβώς για αυτή την ουδετερότητά της: η φωνή του δεν ακούγεται και τόσο δυνατά, οι απόψεις του δεν προκαλούν και τόσο ντόρο, ακόμα και με την υπόθεση του Χάρι και της Μέγκαν ποτέ δεν μίλησε ανοιχτά παρά μόνο με «διαρροές από το Παλάτι».

Η τακτική αυτή φαίνεται πως έχει επιτυχία ως έναν βαθμό: για παράδειγμα, στα προσκλητήρια της στέψης, η Καμίλα μετατράπηκε σε «βασίλισσα» από «βασιλική σύντροφος» – κάτι που παλαιότερα θα προκαλούσε την οργή για τη διατάραξη του πρωτοκόλλου και την προώθηση της «αντροχωρίστρας» που κάποτε «έθαβαν» τα tabloids. 

Πολλοί περίμεναν ότι ο Κάρολος θα άφηνε τον θρόνο στον Ουίλιαμ, άλλοι πάλι κάνουν λόγο για τον τελευταίο βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια («The Firm», δηλαδή «η εταιρεία» όπως την αποκαλούν) διατηρεί το γόητρό της στα πλήθη, είτε ως δράμα άμεσα προσβάσιμο από τον καναπέ του καθενός (βλέπε «The Crown»), είτε ως απομεινάρι ενός λαμπρού Ηνωμένου Βασιλείου, είτε απλά ως ένα συμπαθές ηλικιωμένο ζευγάρι που έχει λίγο τα προβληματάκια του με τον «άσωτο υιό».

Με αφορμή τη στέψη του Καρόλου, νέοι άνθρωποι που μένουν στη Βρετανία ντόπιοι ή μετανάστες μοιράζονται τις σκέψεις τους για τον νέο μονάρχη, τους British royals και γενικότερα τη βασιλεία ως θεσμό.

Πάνος Φ.

O Πάνος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Λονδίνο
O Πάνος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο υπάρχουν παντού σημαίες, στα σπίτια έχουν βάλει σημαιούλες, ενώ στο Μετρό βλέπεις παντού το πρόσωπο του Τσαρλς. Είδα κόσμο να φοράει κονκάρδες, ακόμα και στο Instagram βλέπω διαφημίσεις του στiλ «πώς να φτιάξεις coronation day chicken». To ΒΒC κάνει συνεχή ζωντανή μετάδοση για τη στέψη, ενώ εδώ και μέρες έχει κατασκηνώσει κόσμος μπροστά από το Μπάκιγχαμ.

Προσωπικά, δεν συμπαθώ τον Τσαρλς, ξεκάθαρα λόγω του παρελθόντος με τη Νταϊάνα. Έπρεπε να είχε αφήσει (abdicate) τον θρόνο και να τον δώσει στον Ουίλιαμ. Η νέα γενιά, που είναι team Νταϊάνα, θέλει τον Ουίλιαμ στον θρόνο, δεν συμπαθεί καθόλου τον Κάρολο.

Oι πιο μεγάλοι θεωρούν ότι πρέπει να τηρείται το πρωτόκολλο κατά γράμμα, για αυτούς έπρεπε ο Κάρολος να γίνει βασιλιάς.

Αν και δεν είμαι λάτρης της βασιλικής οικογένειας, θεωρώ ότι η βασιλευόμενη δημοκρατία έχει λειτουργήσει για το Ηνωμένο Βασίλειο. Τους έχει κρατήσει ενωμένους σε δύσκολες καταστάσεις, όπως οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι. Θυμάμαι επίσης την κόντρα Ελισάβετ - Θάτσερ ή όταν βγήκε η βασίλισσα μέσα στον Covid-19 και απηύθυνε διάγγελμα.

Όσον αφορά στη μοναρχία ως θεσμό, οι πιο παλιοί έχουν όντως εμμονή, οι πιο νέοι είναι πιο κουλ. Πέρσι, με το Πλατινένιο Ιωβηλαίο, ήμασταν όλοι έξω και πίναμε, ήταν μια ευκαιρία να δεις φίλους, να περάσεις καλά.

Δεν πιστεύω ότι ο Κάρολος θα είναι ο τελευταίος βασιλιάς, θα υπάρχει για αρκετά χρόνια. Η Βρετανία αγαπάει τη μοναρχία ακόμα, σίγουρα υπάρχει κόσμος που δεν τους συμπαθεί και ακόμα περισσότερος κόσμος που δεν ασχολείται. Πάντως, η βασιλική οικογένεια είναι και πηγή εσόδων, αφού έρχονται τουρίστες καθημερινά για το Μπάκιγχαμ.

Ρέιτσελ Τόλεϊ

H Ρέιτσελ είναι 30 ετών και μένει στο Λονδίνο
H Ρέιτσελ είναι 30 ετών και μένει στο Λονδίνο

Μένω στο Πάντινγκτον του Λονδίνου. Είχαμε εδώ ένα τεράστιο πάρτι για τη στέψη με ακροβάτες, χορευτές, σημαίες κτλ. Σκόπευα να πάω στο Μπάκιγχαμ σήμερα, αλλά έγινε ένα περιστατικό με μια ελεγχόμενη έκρηξη έξω από το παλάτι αυτή την εβδομάδα και υπάρχει ανησυχία στον κόσμο. Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα, γιατί πολλοί ακόμα θυμούνται την Ελισάβετ και έχουμε το ζήτημα με την κρίση του κόστους ζωής.

Πιστεύω ότι ο Κάρολος θα είναι καλός βασιλιάς. Έχει πολύ καλές γνώσεις της οικονομίας, μιλάει για το κλίμα εδώ και χρόνια. Δημιούργησε τη φιλανθρωπική οργάνωση «The Prince's Trust» που έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο που υπoφέρει από τη φτώχεια. Οι απόψεις για αυτόν, πάντως, είναι ανάμεικτες.

Δεν νομίζω ότι θα ειναι ο τελευταίος βασιλιάς. Αν συμβούν και άλλα σκάνδαλα, ίσως έχει πρόβλημα βέβαια.

Δεν είναι οι Βρετανοί που έχουν πόρωση με τη βασιλική τους οικογένεια, είναι όλος ο κόσμος. Πέρσι, 5 δισ. άτομα από όλο τον κόσμο παρακολούθησαν την κηδεία της Ελισάβετ. Κάποιοι επικρίνουν το κόστος της στέψης, αλλά η μοναρχία φέρνει λεφτά κάθε χρόνο, αν σκεφτείτε πόσοι έρχονται στο Μπάκιγχαμ και πόσα πολλά τουριστικά αντικείμενα πωλούνται.

Mάρκος K.

O Mάρκος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο
O Mάρκος ζει και εργάζεται στο Λονδίνο

Σίγουρα υπάρχει ένα αρνητικό αίσθημα για τον Κάρολο λόγω του παρελθόντος με τη Νταϊάνα. Είμαι σίγουρος ότι και το «The Crown» έχει παίξει τον ρόλο του! Πάντως, αυτή η αντιπάθεια έχει μειωθεί με τα χρόνια. Εξάλλου, ο Κάρολος απολαμβάνει πιο θετική δημοσιότητα μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, απλά και μόνο επειδή είναι βασιλιάς.

Πιστεύω ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να κάνει πιο πολλά για να υποστηρίξει το έθνος και να συνεισφέρει περισσότερο στην κοινωνία, αλλά μου αρέσει που αντιπροσωπεύουν τη σταθερότητα, την αφοσίωση και την πίστη.

Υπάρχουν πολλά αρνητικά στη μοναρχία, αλλά δεν νομίζω ότι είναι επιβλαβής για το έθνος. Αντίθετα, το κρατάει σταθερό και αισιόδοξο για το μέλλον. Γι' αυτό τον λόγο δεν πιστεύω ότι ο Κάρολος θα είναι ο τελευταίος βασιλιάς.

Στη γειτονιά μου, στο borough (σσ. κάτι σαν τον Δήμο) του Τάουερ Χάμλετς, θα γίνει μια μεγάλη γιορτή. Μάλιστα, με κάλεσαν οι γείτονές μου σε αυτή τη γιορτή - κάτι που δεν μου έχει ξανασυμβεί. Θα πρέπει να συνεισφέρουμε όλοι με φαγητά, ποτά και δώρα για τα παιδιά. Οι Άγγλοι και ειδικά οι Λονδρέζοι ζούνε για τέτοιες γιορτές. Εξάλλου, θα έχουμε και τριήμερο γιατί η Δευτέρα είναι bank holiday. Υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στους δρόμους, αν και υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν με τη σπατάλη τόσων χρημάτων για να γιορτάσουμε τον βασιλιά, ενώ υπάρχει κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τζάστιν Ντον

O Tζάστιν είναι συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων και motivational speaker
O Tζάστιν είναι συγγραφέας, σύμβουλος επιχειρήσεων και motivational speaker

Εδώ στο Νότινγχαμ έχουν γίνει κάποιες προετοιμασίες και εορτασμοί για τη στέψη, αλλά όχι σε τέτοιο εύρος όπως με το Ιωβηλαίο. Μάλιστα, αρκετές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

Είναι αδύνατον να προβλέψω αν ο Κάρολος θα είναι ο τελευταίος βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, θα ήθελα να σημειώσω ότι η μοναρχία έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις και επικρίσεις τα τελευταία χρόνια, μεταξύ αυτών και διαμάχες για το πόσο κοστίζει στους Βρετανούς και κατά πόσο έχει σημασία πλέον. Οπότε το μέλλον της θα καθοριστεί από τις νέες γενιές.

Πάντως, μια ενδιαφέρουσα πτυχή της μοναρχίας είναι η ικανότητά της να προσαρμόζεται και να εξελίσσεται με τα χρόνια. Όσο αλλάζουν οι ανάγκες και οι αξίες της κοινωνίας, τόσο θα προσπαθεί η μοναρχία να παραμείνει επίκαιρη και αποτελεσματική. 

Μοχάμαντ Μπιλάλ

O Mοχάμαντ εργάζεται στην πλατφόρμα iStudywise.com
O Mοχάμαντ εργάζεται στην πλατφόρμα iStudywise.com

Οι απόψεις για τον Κάρολο είναι μοιρασμένες. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα είναι καλός βασιλιάς λόγω του ενδιαφέροντός του για περιβαλλοντικά ζητήματα και του φιλανθρωπικού του έργου. Άλλοι πάλι είναι πιο επικριτικοί εξαιτίας της παλαιότερης συμπεριφοράς του και των σκανδάλων στα οποία είχε εμπλακεί.

Το ίδιο ισχύει και για τις απόψεις για τη μοναρχία μεταξύ των Βρετανών: άλλοι είναι θερμοί υποστηρικτές, ενώ άλλοι την επικρίνουν. Το σίγουρο είναι πάντως ότι πάντα τραβάει την προσοχή του κόσμου και των μέσων ενημέρωσης, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό.

Δεν ξέρω αν θα είναι ο Κάρολος ο τελευταίος βασιλιάς της Αγγλίας. Θα ήθελα να πω, πάντως, ότι η μοναρχία έχει αποδείξει ότι είναι ένας ανθεκτικός θεσμός μέσα στους αιώνες. Χωρίς αμφιβολία έχει μια ιδιαίτερη θέση στην κουλτούρα, την ιστορία και την ταυτότητα των Βρετανών. Μπορεί το μέλλον της να είναι αβέβαιο, αλλά σίγουρα θα συνεχίσει να είναι σημαντικό μέρος της ζωής στη Βρετανία.

Τζος Μπουθ

O Τζος μένει στο Νιούκαστλ
O Τζος μένει στο Νιούκαστλ

Πραγματικά, είμαι το χειρότερο άτομο που μπορεί να μιλήσει για τον Κάρολο και τη βρετανική βασιλική οικογένεια. Δεν ασχολούμαι καθόλου και δεν νομίζω ότι ασχολείται κανείς της γενιάς μου.

Δουλευώ εδώ και χρόνια σε ένα ντελικατέσεν σαντουιτσάδικο, αυτή την εποχή εκπαιδεύομαι για να γίνω manager. Το Σάββατο φαντάζομαι ότι ο Κάρολος και όλοι οι υπόλοιποι royals θα περνάνε καλά, ούτως ή άλλως δεν έχουν κάποια έγνοια. Εγώ πάντως έχω να πάω στη δουλειά το πρωί και μετά σκοπεύω να περάσω το βράδυ μου λιώνοντας στο gaming.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ