- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι μισθοφόροι της Wagner και τα ορυχεία χρυσού πίσω από το μακελειό στο Σουδάν
Με Αίγυπτο, Γαλλία, Αμερική να στηρίζουν την κεντρική κυβέρνηση στο Χαρτούμ και τους Ρώσους να βοηθούν τους παραστρατιωτικούς, ήταν ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει η νέα φάση εμφυλίου
Εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν: Οι μισθοφόροι της Wagner, τα ορυχεία χρυσού, ο Mohammed Hamdan Daglo, οι σχέσεις Ρωσίας και Δύσης
Όταν η «Wagner» εγκαταστάθηκε στο Σουδάν κάποιοι υπέθεσαν πως σε αυτήν τη χώρα θα παιχθεί άλλο ένα δράμα της αλυσίδας των επεισοδίων στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Όντως σε αυτήν τη χώρα, όπου κάποτε καλλιεργούσαν την καλύτερη ποιότητα βαμβακιού στον κόσμο, η Γαλλία, η Ρωσία, η Αίγυπτος και διά εκπροσώπου οι ΗΠΑ δίνουν μια μάχη επιρροής. Η εμπλοκή αυτή έχει αρχίσει εδώ και πολλά χρόνια. Το Κάιρο και η Γαλλία στηρίζουν τη στρατιωτική κυβέρνηση στο Χαρτούμ. Η Wagner στηρίζει τους παραστρατιωτικούς του «Χαμέτι» διότι αυτός με τη σειρά του ελέγχει τα ορυχεία χρυσού. Από τον χρυσό αυτό ο μισθοφορικός στρατός της Wagner χρηματοδοτεί την αγορά των όπλων και των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί στα μέτωπα της Ουκρανίας στα οποία έχει εμπλακεί. Ο σχεδιασμός δηλαδή της Wagner και άρα των επιτελών του Πούτιν, αφού αυτόν υπηρετεί αυτή η ιδιωτική Μιλίτσια, έχει αρχίσει εδώ και χρόνια. Η εμπλοκή της Wagner και στο Μαλί έχει σαν σκοπό τον δυνητικό έλεγχο των τεράστιων αποθεμάτων ουρανίου που διαθέτει η χώρα της Μαύρης Αφρικής.
Ο εμφύλιος πόλεμος στο Σουδάν δεν είναι σημερινή υπόθεση. Η Αίγυπτος από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτητοποίησης αυτής της χώρας επιχειρεί να ελέγξει το γεωπολιτικό παιγνίδι. Στην πρώτη φάση της εμφύλιας διαμάχης αποσπάστηκε το νότιο Σουδάν. Η ανθρωπιστική καταστροφή ήταν κάτι το απερίγραπτο. Τώρα επιχειρείται η διάλυση και του βόρειου τμήματος. Ο άμαχος πληθυσμός, όπως συνέβη και πριν από χρόνια, επιδιώκει να επιβιώσει σε καθεστώς ομηρίας. Η πρώτη φάση της διάλυσης του Σουδάν έληξε με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς. Σε αυτήν τη δεύτερη φάση της καντονοποίησης του εναπομείναντος Σουδάν, οι Ρώσοι πολύ δύσκολα θα αφήσουν τον έλεγχο των αποθεμάτων χρυσού. Ενδεχομένως να συμφωνήσουν με την Αίγυπτο για την κατάτμηση της χώρας σε περιοχές υπό διαφορετικό πολιτικό έλεγχο. Στο παιγνίδι του Σουδάν, ωστόσο, επιθυμεί να διαδραματίσει ρόλο και η Κίνα. Στην Παλαιά Νουβία δηλαδή έχουμε άλλη μία σύγκρουση Ρωσίας - Κίνας με τη Δύση μέσω προτεκτοράτων.
Η Μόσχα εγκαινιάζει την εμπλοκή της στο Σουδάν το 2017. Μετά από διαπραγματεύσεις με την τότε πολιτική ηγεσία στο Χαρτούμ του Ομάρ Αλ Μπασίρ αρχίζει να καταφθάνει στη χώρα η παραστρατιωτική οργάνωση Wagner. Πρέπει να γίνει κατανοητό πως το Σουδάν είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Αφρική. Η ρωσική εταιρεία Μ INVEST εξαγοράζει την τοπική Meroe Gold. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες από το 2020 εξηγούν σε όλους τους τόνους πως πίσω από τη ρωσική εταιρεία κρύβεται η Wagner και άρα το Κρεμλίνο. Στην αρχή οι Ρώσοι μισθοφόροι επιχειρούν ως μία καλοστημένη δύναμη «χωροφυλακής», η οποία προστατεύει τα ορυχεία χρυσού από κάθε «ξένη επιβουλή».
Μετά το πραξικόπημα των στρατηγών και την απομάκρυνση του Ομάρ Αλ Μπασίρ από την εξουσία, η Wagner «ερωτοτροπεί» με τον νέο ισχυρό άνδρα, τον στρατηγό Abdel Fattah Abdelrahman Al-Bourhane, με τον οποίο γρήγορα διαφωνεί. Ο Μπουρχάνε, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία της κεντρικής κυβέρνησης, ζητά από τους Ρώσους να περιοριστούν στα καθήκοντα φύλαξης των ορυχείων. Οι μισθοφόροι της Wagner έχουν διαφορετική γνώμη. Χρειάζονται το πολύτιμο μέταλλο για να χρηματοδοτήσουν άλλους πολέμους. Πλησιάζουν λοιπόν τον άλλο στρατηγό, τον Mohammed Hamdan Daglo, που είναι επικεφαλής της ισχυρής παραστρατιωτικής οργάνωσης (RSF).
Σύμφωνα με το CNN, ένα ειδικό αεροσκάφος πραγματοποίησε από τον Ιούλιο τουλάχιστον 16 πτήσεις από το Σουδάν στη ρωσική στρατιωτική βάση της Λατάκιας στη Συρία, με φορτία χρυσού.
Με την Αίγυπτο, τους Γάλλους και τους Αμερικανούς να στηρίζουν την κεντρική κυβέρνηση στο Χαρτούμ και τους Ρώσους να βοηθούν τους παραστρατιωτικούς, ήταν ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει αυτή η νέα φάση εμφυλίου πολέμου στο Σουδάν.
Λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κατέφθασε στη Μόσχα ένας πολύ περίεργος επισκέπτης. Το όνομά του Mohammed Hamdan Daglo. Ήταν ο αρχηγός των Σουδανών παραστρατιωτικών. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίζει η οικοδόμηση ιδιαίτερων σχέσεων με τη Wagner. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Mohammed Hamdan Daglo προτίμησε να «στήσει» έναν νέο διάδρομο λαθραίας μεταφοράς χρυσού. Όχι κατευθείαν στη ρωσική βάση της Συρίας, αλλά μέσω Ντουμπάι και από εκεί στη Μόσχα. Προφανώς ο αρχηγός των παραστρατιωτικών ήθελε να θολώσει τα νερά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι απαντά μετά τις καταγγελίες εργαζομένων για τοξικό περιβάλλον εργασίας
Τι λένε πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Τα παιδιά βγήκαν από το μάθημά του με κλάματα
«Σκότωσα την κόρη μου... την έδειρα πάρα πολύ»
Διαδηλώσεις στη χώρα - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μηνύσει τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Ήρθαν ξανά κοντά με έναν απροσδόκητο τρόπο
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Η ερμηνεία της Κλαρίσα Γουόρντ αξίζει Όσκαρ» γράφουν χρήστες στο Χ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.