Κοσμος

Σουδάν: Αίγυπτος – Νότιο Σουδάν προσφέρονται να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχομένων

Ο ΟΗΕ καταδικάζει τη δολοφονία υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος στο Νταρφούρ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σουδάν
© EPA /MOHND AWAD

Σουδάν: Αίγυπτος-Νότιο Σουδάν προσφέρονται να μεσολαβήσουν μεταξύ των αντιμαχομένων 

Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν σήμερα να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που ξεκίνησαν να πολεμούν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα χθες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν, Σάλβα Κίιρ, σήμερα, οι δύο άμεσοι γείτονες του Σουδάν που διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή κάλεσαν τις δύο πλευρές στη μάχη εξουσίας να "επιλέξουν τη φωνή της λογικής (και) του ειρηνικού διαλόγου", αναφέρει η δήλωση.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ειρήνης και Σταθερότητας της Αφρικανικής Ένωσης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στο Σουδάν, όπως ανέφερε στο Twitter. Στο μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν σήμερα τη δολοφονία τριών υπαλλήλων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) εν μέσω συγκρούσεων στο Σουδάν χθες, λέγοντας πως σκοτώθηκαν ενόσω ασκούσαν τα καθήκοντά τους.

Ο Φόλκερ Πέρτες, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών UNITAMS δήλωσε σήμερα πως οι τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ χθες. «Είμαι επίσης συγκλονισμένος από τις αναφορές για βλήματα που έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών, καθώς και από τις αναφορές για λεηλασία εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών σε αρκετές τοποθεσίες στο Νταρφούρ», προσέθεσε στη δήλωσή του ο Πέρτες, που είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν.

Σουδάν: Πληροφορίες για 15 εγκλωβισμένους Έλληνες στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ

Πληροφορίες για 15 Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί στην ελληνορθόδοξη Μητρόπολη του Χαρτούμ υπάρχουν στο Σουδάν. Στον Alpha μίλησε ο μητροπολίτης Νουβίας, Σάββας, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι έχουν εγκλωβιστεί 15 άτομα, τη στιγμή που οι σφαίρες έξω από το ναό έπεφταν «βροχή».

«Έχουμε πρόβλημα. Έχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε και αναφέρθηκε στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας. «Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cry4hn3l1wuh)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ