Κοσμος

Αρχεία Vulkan: Ο κυβερνοπόλεμος του Πούτιν και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί

Μηχανικοί κακόβουλου λογισμικού στην υπηρεσία της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας FSB

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κυβερνοπόλεμος - Ρωσία - Τα αρχεία Vulkan - Πώς ο Πούτιν σχεδιάζει κυβερνοεπιθέσεις κατά της Δύσης

Λεπτομέρειες για τον τρόπο που ο Βλαντίμιρ Πούτιν και το επιτελείο του οργανώνουν και υλοποιούν τον κυβερνοπόλεμο κατά της Δύσης φέρνει στο φως της δημοσιότητας η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

Το αποκαλυπτικό δημοσίευμα βασίζεται πάνω σε μυστικά αρχεία που διέρρευσαν από την NTC Vulkan, εταιρεία συμβούλων και μηχανικών λογισμικού η οποία δημιούργησε εργαλεία για κυβερνο-επιθέσεις και διασπορά fake news για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας (FSB), σε στενή συνεργασία με τα επιχειρησιακά τμημάτα και τα τμήματα πληροφοριών των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων (GOU και GRU), καθώς και την υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας (SVR).

Στα συγκεκριμένα αρχεία, τα οποία χρονολογούνται από το 2016 έως το 2021, περιλαμβάνονται μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εσωτερικά έγγραφα, σχέδια, προϋπολογισμοί και συμβάσεις, που επιβεβαιώνουν το τεράστιο ενδιαφέρον της Ρωσίας για τον κυβερνοχώρο και τον τρόπο ελέγχου του.

Πίσω από τη διαρροή φαίνεται να βρίσκεται μηχανικός της Vulkan, ο οποίος εμφανίζεται δυσαρεστημένος για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον τρόπο που κινείται εδώ και καιρό η ρωσική ηγεσία, απομονώνοντας τη χώρα του.

«Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει αυτούς τους κινδύνους. Λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτές τις πληροφορίες. Η εταιρεία κάνει άσχημα πράγματα και η ρωσική κυβέρνηση είναι δειλή και λάθος. Είμαι θυμωμένος για την εισβολή στην Ουκρανία και τα τρομερά πράγματα που συμβαίνουν εκεί. Ελπίζω να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να δείξετε τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες» ανέφερε που η πηγή που διέρρευσε τα αρχεία.

Η διαβόητη ομάδα «Sandworm»

Χαρακτηριστικό είναι το έγγραφο που συνδέει ένα από τα εργαλεία κυβερνοεπιθέσεων που ανέπτυξε η συγκεκριμένη εταιρεία στη Μόσχα με τη διαβόητη ομάδα χάκερ «Sandworm». Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι η «Sandworm» βρίσκεται πίσω από το πιο καταστροφικό -οικονομικά- λογισμικό στην ιστορία του χάκινγκ, το NotPetya.

Παράλληλα, τη θεωρούν υπεύθυνη για τις κυβερνοεπιθέσεις στους Χειμερινούς Ολυμπιακους Αγώνες στην Πιόνγκτσανγκ της Νότιας Κορέας το 2018, όπως επίσης και για τουλάχιστον δύο μπλακ άουτ στην Ουκρανία.

Στο δημοσίευμά του ο Guardian αναφέρεται και στο σύστημα «Amezit», το οποίο στοχεύει στον «έλεγχο» του Διαδικτύου σε περιοχές υπό ρωσική διοίκηση, με παράλληλη ενίσχυση της παραπληροφόρησης μέσα από χιλιάδες πλαστά προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς η Vulkan μαθαίνει τα μυστικά των κυβερνοεπιθέσεων στους Ρώσους χάκερ

Ένα ακόμη σύστημα που κατασκεύασε η Vulkan για να χρησιμοποιηθεί στον κυβερνοπόλεμο του Πούτιν είναι το Crystal-2V. Πρόκειται για πρόγραμμα εκπαίδευσης χάκερ στον τρόπο «εισόδου» και «καταστροφής» σιδηροδρομικών, αεροπορικών και θαλάσσιων στόχων.

Η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ήταν το πρώτο ΜΜΕ που πλησίασε η πηγή για να αποκαλύψει τη δράση της Vulkan. Στη συνέχεια έδωσε περισσότερα στοιχεία στην ερευνητική startup «Paper Trail Media», που εδρεύει στο Μόναχο.

Για αρκετούς μήνες, δημοσιογράφοι από 11 μέσα ενημέρωσης (ανάμεσά τους ο Guardian και η Washington Post) ερευνούσαν τα συγκεκριμένα αρχεία σε μια «κοινοπραξία» ΜΜΕ με επικεφαλής την Paper Trail Media και το γερμανικό Der Spiegel. Μέχρι στιγμής, υπηρεσίες πληροφοριών από 5 κράτη της Δύσης έχουν επιβεβαιώσει ότι τα αρχεία Vulkan φαίνεται να είναι αυθεντικά.