Κοσμος

Ως χρηματοδότης του ΑΚΕΛ καταγγέλλεται το ρωσικό λόμπι

Η επιστολή του βουλευτή του ΔΗΣΥ Δημήτρη Δημητρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άνδρας περπατά στη Λευκωσία
© George Christophorou/NurPhoto via Getty Images

Κύπρος - ΑΚΕΛ: Οι ρωσικές χρηματοδοτήσεις και η γραμμή υπέρ της Ρωσίας - Η καταγγελία του βουλευτή του ΔΗΣΥ

Με επιστολή του στον επικεφαλής της κυπριακής Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, εκφράζει την ανησυχία του για το δημοσίευμα του OCCRP (Παγκόσμιο δίκτυο δημοσιογράφων ερευνητών κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος), με ημερομηνία 3 Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με το οποίο ρωσικό λόμπι χρηματοδότησε κόμματα ευρωπαϊκών χωρών για να προωθήσουν ψηφίσματα στα κοινοβούλια τους για το θέμα της Κριμαίας. Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για εμπλοκή του ΑΚΕΛ.

Στην επιστολή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ τονίζει ότι η περαιτέρω διερεύνηση του εν λόγω δημοσιεύματος από την Ανεξάρτητη Αρχή αποτελεί αναγκαιότητα, αναφέροντας ότι «η αποκατάσταση του ονόματος της πατρίδας μας σε τόσο σοβαρά ζητήματα δεν μπορεί να γίνει με άλλο τρόπο από τη διάψευση, αν δεν ισχύουν, τέτοιων δημοσιευμάτων».

Ο κ. Δημητρίου σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «κρίνεται σκόπιμο ζητήματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφήνουν υπόνοιες για διαφθορά και διαπλοκή όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο να τυγχάνουν διερεύνησης. Χρειάζεται να διασφαλιστεί ότι η εικόνα της πατρίδας μας δεν θα πλήττεται από καταγγελίες που επιτρέπουν να διαμορφωθεί μια εσφαλμένη αντίληψη για τον τόπο μας».

Σε χθεσινό δημοσίευμά της η ιστοσελίδα Cyprus Times έκανε λόγο για τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας που «έχουν βάθος και δεν είναι τυχαίο που οι εταίροι μας θεωρούσαν τη Λευκωσία μακρύ βραχίονα της Μόσχας στην ΕΕ».

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «η Κύπρος, ακόμα και πριν τη ρωσική εισβολή στην Κριμαία το 2014, πουλούσε εκδούλευση στη Ρωσία, ενίοτε και εις βάρος των δικών της συμφερόντων». Μάλιστα, έγγραφα του 2012 αποκαλύπτουν πως ένα χρόνο μετά την εξασφάλιση δανείου από τη Ρωσία, η γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου άλλαξε υπέρ της Μόσχας.

«Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ συνήθως διαμορφώνουν κοινή θέση και την παρουσιάζουν, αλλά στα θέματα που αφορούσαν τη Ρωσία, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούσε μόνιμο πρόβλημα, για την επίτευξη ομοφωνίας», αναφέρει το δημοσίευμα του Cyprus Times.

Σημειώνουμε πως, σύμφωνα με την έρευνα του OCCRP, η Μόσχα κατάφερε και διείσδυσε στην πολιτική ζωή της Κύπρου και μάλιστα συνέταξε νόμο υπέρ της και τον πέρασε από το κυπριακό κοινοβούλιο. Κεντρικό πρόσωπο στη ιστορία ήταν ο Ρώσος Ντμίτρι Κοζλόφ, ο οποίος απέκτησε όπως και ο πατέρας του κυπριακή υπηκοότητα μέσω του προγράμματος «χρυσών διαβατηρίων».

Πόλεμος ανακοινώσεων ΑΚΕΛ - Δημητρίου

Σε ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι «είναι ολοφάνερη η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού, δια του κ. Δημήτρη Δημητρίου, με ξαναζεσταμένο φαγητό να αποπροσανατολίσει από όλα όσα συνεχίζουν να βγαίνουν σε βάρος του Νίκου Αναστασιάδη και της διακυβέρνησής του».

Τελευταίο παράδειγμα, συνεχίζει, «το κατηγορητήριο του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου σε βάρος των οικογενειακών επιχειρήσεων του Νίκου Αναστασιάδη για τα χρυσά διαβατήρια. Για τα οποία βέβαια, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Δημητρίου έχουν πάθει αλαλία».

«Η ηγεσία στο ΔΗΣΥ άλλαξε, αλλά οι πρακτικές μένουν οι ίδιες. Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ δεν έχει κανένα πρόβλημα να διερευνηθεί και αυτό το ζήτημα και ό,τι άλλο θυμηθεί ο Συναγερμός», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ανακοίνωση - απάντηση στο ΑΚΕΛ εξέδωσε ο κ. Δημητρίου, τονίζοντας ότι το ερώτημα είναι ένα και κάλεσε την ηγεσία του ΑΚΕΛ να απαντήσει: «Πήραν ή δεν πήραν χρήματα από το ρωσικό λόμπι για να προωθήσουν ψήφισμα στη Βουλή για την Κριμαία;».

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε το ΑΚΕΛ, αναφέροντας σε νέα του ανακοίνωση ότι δύο «σχεδόν μήνες μετά το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο ΔΗΣΥ και ο κ. Δημητρίου θυμήθηκαν να το επαναφέρουν και προσπαθούν από το πρωί να το μετατρέψουν σε είδηση με τη βοήθεια μερίδας ΜΜΕ».

Παράλληλα, το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι ανέμενε ότι μετά το αποτέλεσμα των εκλογών, ο ΔΗΣΥ «θα είχε συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί πλέον να κάνει τον συνήγορο του Αναστασιάδη σε όλα τα σκάνδαλα που τον βαραίνουν. Θλιβερός ο ρόλος όσων ανέλαβαν να κάνουν αντιπερισπασμό για το χατίρι του Νίκου Αναστασιάδη».

Με πληροφορίες από Καθημερινή Κύπρου, Cyprus Times

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ