Ελλαδα

Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία στη δυτική και βόρεια Ελλάδα

Οι περιοχές που επηρεάζει - Οι χάρτες του Meteo

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ισχυροί άνεμοι στο λιμάνι της Ραφήνας
© ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Κακοκαιρία: Η εξέλιξή της τις επόμενες ώρες και οι περιοχές στο επίκεντρο - Οι χάρτες για τις περιοχές με βροχές και ισχυρούς ανέμους

Η κακοκαιρία εξπρές φαίνεται πως κινείται στα δυτικά και τα βόρεια της Ελλάδας, όπου τις επόμενες ώρες θα καταγραφούν βροχές και καταιγίδες

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η κακοκαιρία θα επηρεάσει τη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο, τα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο. 

Πιο αναλυτικά, οι βροχοπτώσεις που το πρωί της Τρίτης 28/03 εκδηλώνονται στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο σταδιακά θα εξασθενήσουν και από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες, που σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στη Νοτιοανατολική Θεσσαλία, στην Ανατολική Στερεά και στο Αιγαίο. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα ενώ ασθενείς βροχές θα σημειωθούν και στην Κρήτη. Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στη Θεσσαλία και στη Στερεά έως περιοχές με υψόμετρο περίπου 900 μέτρων ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Τετάρτη 29/03 χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους και στα ορεινά της Κρήτης, άνω των 1200 μέτρων. Στις περιοχές όπου αναμένονται βροχές, καταιγίδες, ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις καθώς και χιονοπτώσεις στα ορεινά περιλαμβάνεται και ο νομός Αττικής και κυρίως τα δυτικά, βόρεια και ανατολικά τμήματα αυτού. Στους χάρτες 1 και 2 ενδεικτικά παρουσιάζεται ο υετός που αναμένεται κατά το μεσημέρι (Χάρτης 1) και τις πρώτες βραδινές ώρες (Χάρτης 2) της Τρίτης 28/03.

Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία στη δυτική και βόρεια Ελλάδα
Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία στη δυτική και βόρεια Ελλάδα

Ενισχυμένοι δυτικοί έως βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στα πελάγη, φτάνοντας τα 7-8 μποφόρ στο Ιόνιο και τα 8-9 μποφόρ στο Αιγαίο. Στις ηπειρωτικές περιοχές ο άνεμος θα φτάνει κατά τόπους τα 5-6 μποφόρ. Στον Χάρτη 3 παρουσιάζεται η επικρατούσα διεύθυνση του ανέμου ενώ με πορτοκαλί σκίαση σημειώνονται και οι περιοχές όπου θα ξεπεράσει τα 6 μποφόρ. Τέλος, πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία, η οποία δεν θα ξεπεράσει τους 13-15 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια ηπειρωτικά και τους 15-18 στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στις νησιωτικές περιοχές ενώ μόνο στην Κρήτη ο υδράργυρος θα φτάσει κατά τόπους τους 19-21 βαθμούς Κελσίου.

Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία στη δυτική και βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του επεισοδίου βροχόπτωσης (RPI), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα αναμενόμενα επεισόδια βροχόπτωσης της Δευτέρας 27/03 και της Τρίτης 28/03 κατατάσσονται στην Κατηγορία 1 (Χαμηλή). Πληροφορίες σχετικά με την εν λόγω κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης μπορείτε να δείτε στο επεξηγηματικό βίντεο που ακολουθεί.

Meteo.gr: Δείκτης επικινδυνότητας βροχόπτωσης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ