Κοσμος

Ουκρανία: Έτοιμοι για συνομιλίες για την Κριμαία αν πετύχει η αντεπίθεση

Σύμβουλος του Ζελένσι δεν αποκλείει την απελευθέρωση της χερσονήσου - Συνέντευξη στους FT

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Financial Times: Έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία για την Κριμαία η Ουκρανία, εάν επιτύχει η αντεπίθεσή της - Τι δηλώνει κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι.
Το Κίεβο είναι διατεθειμένο να συζητήσει με τη Μόσχα για το μέλλον της Κριμαίας, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν στα σύνορα της χερσονήσου © EPA/Filip Singer

Financial Times: Έτοιμη να διαπραγματευθεί με τη Ρωσία για την Κριμαία η Ουκρανία, εάν επιτύχει η αντεπίθεσή της - Τι δηλώνει κορυφαίος σύμβουλος του Ζελένσκι.

Το Κίεβο είναι πρόθυμο να συζητήσει το μέλλον της Κριμαίας με τη Μόσχα εάν οι δυνάμεις του φτάσουν στα σύνορά της, δήλωσε στους Financial Times κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι.

«Αν επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μία διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε το θέμα», είπε ο Αντρέι Σίμπιχα, κορυφαίος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο ίδιος διευκρίνισε βέβαια ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την οδό της απελευθέρωσης (της Κριμαίας) από τον στρατό μας».

Όπως σημειώνουν οι FT, πρόκειται για την πιο σαφή δήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις από τότε που διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κρεμλίνο τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Μακρόν κάλεσε τον Σι Τζινπίνγκ να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε την Πέμπτη τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να επικοινωνήσει με τη Ρωσία και να συμβάλει στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο Πεκίνο.

«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει επιφέρει πλήγμα στη διεθνή σταθερότητα», είπε ο Μακρόν στον Σι Τζινπίνγκ. «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να επαναφέρετε τη Ρωσία στον δρόμο της λογικής και όλους πίσω στο τραπέζι τον διαπραγματεύσεων».

Τόσο ο Μακρόν όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχουν δηλώσει ότι θέλουν να πείσουν την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της επί της Ρωσίας για να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία, ή τουλάχιστον να αποτρέψουν το Πεκίνο από το να υποστηρίξει άμεσα τη Μόσχα στη σύγκρουση.

Παγωμένες οι διαπραγματεύσεις Ρωσίας - Ουκρανίας για την Κριμαία από τον Απρίλιο του 2022

Σημειώνεται ότι οι ουκρανικές αρχές είχαν επανειλημμένα αναφέρει κατά τη διάρκεια του πολέμου με τη Ρωσία ότι η σύγκρουση μπορεί να τελειώσει μόνο μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και την αποκατάσταση της ουκρανικής κυριαρχίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του 1991, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της Κριμαίας και του Ντονμπάς. 

Οι ρωσο - ουκρανικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης έλαβαν χώρα την περίοδο Φεβρουαρίου - Μαρτίου του 2022, αλλά "πάγωσαν" από τον Απρίλιο, όταν ήρθε στο φως η σφαγή αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, η οποία βρισκόταν υπό ρωσική κατοχή.

Το Κρεμλίνο από τη μεριά του έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της Κριμαίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ