Πάνω από 400 δισεκ. δολάρια χρειάζονται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας
Oυκρανία: Απαιτούνται πάνω από 400 δισεκ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της
Η ανασυγκρότηση της οικονομίας της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή πριν από ένα χρόνο αναμένεται τώρα να κοστίσει 411 δισεκ. δολάρια, 2,6 φορές το εκτιμώμενο για το 2022 ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ουκρανίας.
Η εκτίμηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καλύπτει μια περίοδο ενός χρόνου από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 και ποσοτικοποιεί τις φυσικές καταστροφές σε υποδομές και κτίρια, τον αντίκτυπο στις ζωές και στα μέσα διαβίωσης των ανθρώπων και το κόστος της ‘καλύτερης ανοικοδόμησης’, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.
Το ποσό έχει αυξηθεί σημαντικά από την εκτίμηση των 349 δισεκ. δολαρίων που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Η νέα πρόβλεψη έρχεται μία ημέρα αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε ότι αξιωματούχοι του κατέληξαν σε συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές για τετραετές δανειακό πακέτο ύψους 15,6 δισεκ. δολαρίων που μπορεί να κινητοποιήσει επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας από άλλους φορείς, μόλις εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Ενεργειακές υποδομές, στέγαση, υποδομές κρίσιμης σημασίας, οικονομία και αποναρκοθέτηση για ανθρωπιστικούς λόγους είναι οι πέντε προτεραιότητές μας για φέτος», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ σε ανακοίνωση.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι εκτιμώμενες ζημιές και οι ανάγκες ανάκαμψης δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για την απώλεια υποδομών, κατοικιών και επιχειρήσεων σε εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με την ταχεία αξιολόγηση των αναγκών, η Ουκρανία θα χρειαστεί 14 δισεκ. δολάρια για κρίσιμες και βασικής προτεραιότητας επενδύσεις ανασυγκρότησης και ανάκαμψης το 2023.
Που εντοπίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες
Περίπου το 22% των αναγκών εντοπίζονται στις μεταφορές, ενώ η στέγαση αντιστοιχεί στο 17%, η ενέργεια στο 11% και η γεωργία στο 7%.
Η μεγαλύτερη αναλογικά αύξηση είναι στην ενέργεια, όπου οι ζημιές ήταν υπερπενταπλάσιες του επιπέδου που καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε σε περιοχές της πρώτης γραμμής του μετώπου όπως το Ντονέτσκ, το Χάρκοβο, το Λουχάνσκ και η Χερσώνα, που έχουν στοχοποιηθεί ιδιαιτέρως από ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις από τον Οκτώβριο.
Η αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, η Άννα Μπγέρντε, χαιρέτισε την αντοχή και την αποφασιστικότητα της Ουκρανίας στο να αντιμετωπίσει τις επείγουσες ανάγκες της για ανάκαμψη και ανοικοδόμηση.
«Η συνεχιζόμενη στήριξη για την Ουκρανία είναι μια επένδυση τόσο για τη χώρα όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Η στήριξη αναπτυξιακών εταίρων για δημόσιες επενδύσεις πρέπει να συμπληρωθεί από σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις για την αύξηση της διαθέσιμης χρηματοδότησης για ανοικοδόμηση», δήλωσε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πάνω από 800 απαγχονισμοί ήταν προγραμματισμένοι για τις επόμενες μέρες
Η προοπτική στρατιωτικής επίθεσης από τις ΗΠΑ μοιάζει πλέον πιο μακρινή
O βραβευμένος σκηνοθέτης για τις φονικές διαδηλώσεις στο Ιράν
Χαροπαλεύει ο οδηγός του λεωφορείου ο οποίος απεγκλωβίστηκε τελευταίος από τα σωστικά συνεργεία
«Ξεκινάει μια πραγματική μετάβαση προς τη δημοκρατία», δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης
Με αφορμή το Starlink Wi-Fi στα αεροπλάνα
«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι μαζί τους», έγραψε η τραγουδίστρια
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήρθε το 2022
Η δράση τους περιλαμβάνει «πράξεις αμιγούς και άσκοπης βίας που στόχευαν ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αντισταθούν»
Mία ημέρα μετά την κίνηση της
Για τη μια εκ των δυο παραδέχεται εν μέρει την ενοχή του
Νέες λεπτομέρειες τρεις μήνες μετά το θεαματικό χτύπημα
Χιλιάδες χρήστες ανέφεραν προβλήματα στη λειτουργία του
Αφόρητη πίεση από την Ουάσιγκτον προς την Κοπεγχάγη
Η μεγάλη διαφορά σύμφωνα με τον αναλυτή Ρέι Τακέι
Τι κατήγγειλε πριν από την τραγωδία η σερβιτόρα που σκοτώθηκε στην πυρκαγιά
«Το καθεστώς επιτίθεται σαν πληγωμένο ζώο», λέει ο γιος του τελευταίου σάχη
Χωρίς πρόσβαση στην πλατφόρμα για χρήστες από όλο τον κόσμο, μεταξύ αυτών και από την Ελλάδα
To πιο ριζικό πείραμα δημόσιας υγείας των τελευταίων δεκαετιών
Αυξάνονται οι εκκλήσεις για απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους ανήλικους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.