Κοσμος

Ο Άσαντ ζήτησε περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία

Δίνει περισσότερες στρατιωτικές βάσεις στη Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Άσαντ ζήτησε περισσότερα ρωσικά στρατεύματα στη Συρία
© EPA/EMIRATES NEWS AGENCY / HANDOUT

Επίσκεψη Άσαντ στη Ρωσία - Η πρόταση για νέες ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στη Συρία - Η στήριξη της Δαμασκού στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε σήμερα Πέμπτη (16/3) πως θα καλωσόριζε οποιεσδήποτε ρωσικές προτάσεις για τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων και την αύξηση του αριθμού των ρωσικών στρατευμάτων στη χώρα του. Πρότεινε, μάλιστα, ότι η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας θα πρέπει να γίνει μόνιμη στη Συρία.

Όταν η Ρωσία επενέβη στον συριακό εμφύλιο πόλεμο το 2015, βοήθησε να γύρει η πλάστιγγα προς την πλευρά του Άσαντ, εξασφαλίζοντας την επιβίωση του Σύρου προέδρου παρά τα δυτικά αιτήματα για την ανατροπή του. Ο Άσαντ, ο οποίος συνάντησε την Τετάρτη τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο,
υποστήριξε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι η Δαμασκός αναγνωρίζει ως ρωσικά τα ουκρανικά εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία.

«Πιστεύουμε πως η επέκταση της ρωσικής παρουσίας στη Συρία είναι κάτι καλό» δήλωσε ο Άσαντ στη συνέντευξή του στο RIA. Και πρόσθεσε: «Η στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας σε οποιαδήποτε χώρα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε οτιδήποτε προσωρινό».

«Πιστεύουμε πως αν η Ρωσία έχει την επιθυμία να επεκτείνει τις βάσεις ή να αυξήσει τον αριθμό τους, το ζήτημα είναι τεχνικό ή επιμελητείας» ανέφερε επίσης.

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία

Εκτός από την αεροπορική βάση Χμέιμιμ, από την οποία η Ρωσία εξαπολύει αεροπορικές επιδρομές για να υποστηρίξει τον Άσαντ, η Μόσχα διατηρεί στην παραθαλάσσια Ταρτούς, τη μοναδική ναυτική βάση της στη Μεσόγειο, την οποία χρησιμοποιεί από την εποχή της Σοβετικής Ένωσης.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι η Ρωσία και η Συρία ανακαίνισαν την αεροπορική στρατιωτική βάση αλ-Τζάραχ στη βόρεια Συρία για να τη χρησιμοποιούν από κοινού. Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν ανακαταλάβει το 2017 αυτήν τη μικρή βάση ανατολικά από το Χαλέπι, απωθώντας τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στη Μόσχα ο Άσαντ ευχαρίστησε επίσης τον Πούτιν για τη βοήθεια που πρόσφερε η Ρωσία στη Συρία μετά τον καταστροφικό σεισμό και έπλεξε το εγκώμιο του Ρώσου προέδρου, λέγοντας πως υποστηρίζει την ενότητα της Συρίας. Η Συρία υποστηρίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «Η Συρία στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας» επανέλαβε ο Άσαντ. Και συμπλήρωσε: «Επειδή αυτή είναι η πρώτη επίσκεψή μου από την αρχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση της Συρίας υπέρ αυτής της ειδικής επιχείρησης».

Η Συρία, όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, αναγνωρίζει ως ρωσικά τα εδάφη της Ουκρανίας που έχει καταλάβει η Ρωσία. «Λέω πως αυτά είναι ρωσικά εδάφη και ακόμη κι αν δεν είχε γίνει ο πόλεμος, αυτά είναι ιστορικά ρωσικά εδάφη» ισχυρίστηκε ο Άσαντ στο RIA. Άσαντ δήλωσε επίσης πως η Ρωσία και η Συρία σχεδιάζουν να υπογράψουν μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες μια συμφωνία οικονομικής συνεργασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ