Κοσμος

Σφοδρή αντίδραση ΗΠΑ για την επίσκεψη Άσαντ στα Εμιράτα

Μετά την αλλαγή στάσης της χώρας απέναντι στον Σύρο δικτάτορα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Επίσκεψη Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ο Μπασάρ Άσαντ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα © ΕPA Pool

Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, συναντήθηκε την Παρασκευή (18/3) στο Ντουμπάι με τον κυβερνήτη του εμιράτου, Σεΐχ Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ.

Η διπλωματία των ΗΠΑ ανέφερε χθες Παρασκευή ότι της προκάλεσε «βαθιά απογοήτευση και προβληματισμό η φαινομενική προσπάθεια νομιμοποίησης» του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, σχολιάζοντας την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την πρώτη από το 2011.

«Προτρέπουμε τα κράτη που σκέφτονται να αποκτήσουν σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ να ζυγίσουν προσεκτικά τις φρικιαστικές ωμότητες που διέπραξε σε βάρος των Σύρων την τελευταία δεκαετία και τις συνεχιζόμενες προσπάθειές του να στερήσει σε μεγάλο μέρος της χώρας την πρόσβαση στην ανθρωπιστική ασφάλεια και την ασφάλεια», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Άσαντ πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη του σε αραβική χώρα αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, το 2011. Εκεί είχε συνάντηση με τον κυβερνήτη του Ντουμπάι.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, δίνοντας έμφαση στη διαφύλαξη της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας και την απόσυρση των ξένων δυνάμεων. Συζήτησαν, επίσης, την πολιτική και ανθρωπιστική στήριξη της Συρίας και του λαού της, ώστε να εξευρεθεί μια ειρηνική λύση σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η συνάντηση αυτή είναι το πιο πρόσφατο διπλωματικό άνοιγμα της Δαμασκού, που υποδηλώνει μια αλλαγή στη Μέση Ανατολή, όπου πολλές αραβικές χώρες φαίνεται να αναβιώνουν τους δεσμούς τους με το καθεστώς του Άσαντ. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου οι περισσότερες χώρες του Περσικού Κόλπου υποστήριξαν έμμεσα ή άμεσα τις αντιμαχόμενες τον Άσαντ ένοπλες ομάδες, ενώ Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ζητούσαν την απομάκρυνση του ως βασικό όρο για την «μελλοντική» Συρία. 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ