Κοσμος

Με δύο προτάσεις μομφής αντιμέτωπος σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν

Έκρυθμη η κατάσταση στη Γαλλία για το συνταξιοδοτικό

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμανουέλ Μακρόν
© Umit Donmez/Anadolu Agency via Getty Images

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Σε αδιέξοδο ο Μακρόν - Εξετάζονται σήμερα δύο προτάσεις μομφής - Κινητοποιήσεις για το συνταξιοδοτικό

Αντιμέτωπη με δύο προτάσεις μομφής είναι η γαλλική κυβέρνηση, η απόρριψη των οποίων από τους βουλευτές θα μεταφραστεί αυτομάτως σε έγκριση της μεταρρύθμισης που αυξάνει το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 χρόνια, σταδιακά μέχρι το 2030.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ευχήθηκε την Κυριακή η επίμαχη μεταρρύθμιση του συστήματος συνταξιοδότησης «να ολοκληρώσει την δημοκρατική της πορεία με σεβασμό προς όλους».

«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευχή του το κείμενο για τις συντάξεις να μπορέσει να ολοκληρώσει την δημοκρατική του πορεία με σεβασμό προς όλους», αναφέρεται σε μήνυμα της Γαλλικής Προεδρίας προς το AFP.

Το χρονικό μια κρίσης

Με τον Εμανουέλ Μακρόν να αναζητεί (και να μη βρίσκει) κοινοβουλευτική και λαϊκή συναίνεση , τα συνδικάτα να δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα τους και τους διαδηλωτές  να ριζοσπαστικοποιούνται όλο και περισσότερο, η Γαλλία διέρχεται πολιτική κρίση. Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να θέσει με προεδρικό διάταγμα  την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει οριακή πλειοψηφία των εδρών, πυροδότησε αντιδράσεις των οποίων η έκβαση δεν είναι προς το παρόν προβλέψιμη.

Ο πρόεδρος Μακρόν ήλπιζε πως η πλειονότητα των περίπου 60 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, (το οποίο παγίως τάσσεται υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια) θα στήριζε την πρόταση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια, από τα 62 που είναι σήμερα. Αν αυτό συνέβαινε θα υπήρχε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Όταν όμως ο Γάλλος πρόεδρος διαπίστωσε πως οι ελπίδες του διαψεύδονται και «τα κουκιά δεν βγαίνουν» επέλεξε την οδό του προεδρικού διατάγματος και όχι της απόσυρσης του νομοσχεδίου, η οποία κατά τη γνώμη του θα συνιστούσε πλήγμα κατά της προεδρίας και της διεθνούς αξιοπιστίας της Γαλλίας. Η απόφαση αυτή οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση στην κατάθεση προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cralzm037lo9)

Τους τελευταίους μήνες η γαλλική κυβέρνηση έχει βεβαίως ουκ ολίγες φορές βρεθεί αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής που απορρίφθηκαν, αφού τα κόμματα της αριστεράς αρνήθηκαν να συμπαραταχθούν με την άκρα δεξιά.

Ωστόσο μια από τις τελευταίες προτάσεις μομφής έχει υποβληθεί από μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και έχουν δηλώσει πως θα την υπερψηφίσουν τόσο η αριστερά του Ζαν Λυκ Μελανσόν όσο και η άκρα δεξιά της Μαρίν Λεπέν. Αν τους ακολουθήσει και η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών τότε η κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν θα πέσει και ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει στη συνέχεια, είτε να συγκατοικήσει στην άσκηση της εξουσίας με δυνάμεις της αντιπολίτευσης στήνοντας καινούργιο υπουργικό συμβούλιο, είτε να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές. Το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών τρομάζει περισσότερο από όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που γνωρίζουν πως το κόμμα τους παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα επανεκλεγούν. Ωστόσο η Μαρίν Λεπέν προχώρησε σε μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολιτική δωροδοκία». Δήλωσε πως αν γίνουν βουλευτικές εκλογές το κόμμα της δεν θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες όσων βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θα συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης Μπορν. Έτσι, θα αυξηθούν σημαντικά γι' αυτούς οι πιθανότητες να επανεκλεγούν.

Με δεδομένες πάντως την κοινοβουλευτική αδυναμία, την αντίθεση της κοινής γνώμης στις προτάσεις του για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και τις αυξανόμενες πράξεις βίας στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμφίβολα διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδο της θητείας του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Διαδηλωτές στη Γαλλία
© EPA/ YOAN VALAT

Ως είθισται σε περιόδους κρίσης στη Γαλλία, κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει τον λόγο και απευθύνεται στους πολίτες. Σε ότι αφορά τον Εμανουέλ Μακρόν πολλοί αναρωτιούνται πότε θα μιλήσει, ενώ πολλοί περισσότεροι αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να πει υπό τις παρούσες συνθήκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ