Κοσμος

Απόρρητα στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ στον βυθό της Μαύρης Θάλασσας

«Μάχη» Αμερικανών και Ρώσων για την ανάσυρση του drone

62222-137653.jpg
A.V. Team
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
A spat between the US and Russia over a downed drone is escalating. Here’s what you need to know
© United States European Command/Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Kατάρριψη αμερικανικού drone: Tι συνέβη πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και γιατί. «Μάχη» δίνουν οι ΗΠΑ και Ρωσία να ανασύρουν τα συντρίμμια που αποτελούν απόρρητα αμερικανικά στρατιωτικά μυστικά.

Οι ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα πλάνα από τη στιγμή που ένα ρωσικό αεροσκάφος έριξε καύσιμα σε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη - μια αντιπαράθεση που προκάλεσε διπλωματική διαμάχη και οδήγησε σε έναν αγώνα δρόμου για την ανάκτηση άκρως απόρρητης στρατιωτικά τεχνολογίας.

Ο Λευκός Οίκος κατακεραύνωσε τις ενέργειες της Μόσχας οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «επισφαλείς, αντιεπαγγελματικές και απερίσκεπτες», ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε ότι το αεροσκάφος της ήρθε σε επαφή με το drone.

Όμως βιντεοσκοπημένο υλικό που αποχαρακτηρίστηκε την Πέμπτη φαίνεται να δείχνει το ρωσικό αεροσκάφος να εκπέμπει ένα σύννεφο καυσίμου πάνω από το drone, προκαλώντας την διακοπή των συστημάτων κάμερας του.

Ρωσικά και αμερικανικά αεροσκάφη έχουν επιχειρήσει πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, αλλά αυτό είναι το πρώτο περιστατικό αυτού του είδους από την έναρξη της σύγκρουσης - και απειλεί να αυξήσει περαιτέρω τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Τι συνέβη στο αμερικανικό drone;

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος - ένα αμερικανικής κατασκευής MQ-9 Reaper - και δύο ρωσικά αεροσκάφη Su-27 πετούσαν πάνω από διεθνή ύδατα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη. Ένα από τα ρωσικά αεροσκάφη πέταξε «σκόπιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έριξε καύσιμα πάνω του αρκετές φορές», αναφέρει ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια το αεροσκάφος χτύπησε την προπέλα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους, με αποτέλεσμα οι τηλεχειριστές του μη επανδρωμένου αεροσκάφους να κατεβάσουν το MQ-9 στα διεθνή ύδατα. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πάτρικ Ράιντερ πρόσθεσε την Τρίτη ότι το ρωσικό αεροσκάφος πέταξε «κοντά» στο drone για 30 έως 40 λεπτά πριν συγκρουστεί λίγο μετά τις 7 π.μ. ώρα Κεντρικής Ευρώπης.

Οι Ρώσοι είχαν δώσει μια διαφορετική εκδοχή των γεγονότων. Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος «δεν έκανε χρήση εναέριων όπλων ούτε ήρθε σε επαφή» με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του την Τρίτη.

Το βίντεο της Πέμπτης παρέχει μια εικόνα από τις κάμερες του μη επανδρωμένου αεροσκάφους από την αλληλεπίδραση, που δείχνει το ρωσικό αεροσκάφος να στρίβει στενά πάνω από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV).

Το περιστατικό σηματοδοτεί την πρώτη γνωστή φορά που ρωσικά και αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη έρχονται σε άμεση φυσική επαφή από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το πιο πιεστικό για τις ΗΠΑ είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας αγώνας δρόμου για να μην πέσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε λάθος χέρια. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης καμία από τις δύο χώρες δεν είχε ανακτήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να αποκτήσει τα συντρίμμια του drone για να το μελετήσει.

«Δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να το πάρουμε ή όχι, αλλά πρέπει να το κάνουμε... Και σίγουρα θα το εξετάσουμε», δήλωσε ο Νικολάι Πατρούσεφ στη ρωσική κρατική τηλεόραση Rossiya 1.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η απόφαση για το αν θα ανακτηθεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος από τη Μαύρη Θάλασσα θα ληφθεί από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Γιατί οι ΗΠΑ πετούσαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε αυτή την περιοχή;

Οι αμερικανικές αναγνωριστικές αποστολές αποτελούν τακτικό φαινόμενο στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα εδώ και αρκετά χρόνια, και η περιοχή έχει στρατιωτικοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό από τότε που η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία το 2014, οπότε δεν είναι ασυνήθιστο να εντοπίζεται ένα αμερικανικό drone πάνω από αυτά τα ύδατα.

Η Ρωσία φάνηκε να ισχυρίζεται την Τρίτη ότι η περιοχή εμπίπτει στον πεδίο επιχειρήσεων της εισβολής της στην Ουκρανία, την οποία κατ' ευφημισμόν αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση- ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση του CNN ότι η Ρωσία «είχε ενημερώσει για αυτόν τον χώρο που χαρακτηρίστηκε ως ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αλλά αυτό το επιχείρημα έχει μικρή βαρύτητα εκτός Μόσχας, δεδομένης της προσάρτησης ουκρανικού εδάφους στην Κριμαία από τη Ρωσία το 2014 και στη συνέχεια της απρόκλητης πλήρους εισβολής της σε ολόκληρη τη χώρα πέρυσι.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος πετούσε στην πραγματικότητα πάνω από διεθνή ύδατα όταν καταρρίφθηκε- οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ ρωσικών και αμερικανικών επιχειρήσεων στην περιοχή αυτή συμβαίνουν συχνά και δεν είναι σαφές αν η Μόσχα είχε πρόθεση να καταρρίψει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ή αν απλώς προσπαθούσε να ενοχλήσει το αεροσκάφος.

Έχει ξανασυμβεί αυτό;

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα επιπλήξει τη Ρωσία για την προσβολή των αεροσκαφών της στη Μαύρη Θάλασσα τα τελευταία χρόνια. Περίπου το 90% των αμερικανικών αναγνωριστικών πτήσεων πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, που συχνά πραγματοποιούνται από κοντινούς ναυτικούς σταθμούς στην Ευρώπη, αναχαιτίζονται από ρωσικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ο λάθος υπολογισμός. Οι Ρώσοι αναχαιτίζουν συχνά αυτά τα αεροσκάφη», δήλωσε στο CNN εκείνη τη χρονιά ο πλοίαρχος Τιμ Τόμσον, πλοίαρχος της Task Force 67 του αμερικανικού ναυτικού.

Και αυτό δεν είναι το πρώτο Reaper που καταρρίπτεται κατά τη διάρκεια μιας αποστολής. Το 2019 οι ΗΠΑ κατηγόρησαν το Ιράν για την κατάρριψη ενός MQ-9 Reaper πάνω από την Υεμένη από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Η Ντάρα Μάσικοτ ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στην RAND Corporation που ειδικεύεται σε αμυντικά ζητήματα που σχετίζονται με τη Ρωσία, έγραψε στο Twitter ότι το περιστατικό της Τρίτης «ταιριάζει με ένα ευρύτερο μοτίβο» από τη Ρωσία «κλιμάκωσης των σημάτων πριν πλησιάσει πολύ κοντά σε μια πλατφόρμα», αν και σημείωσε ότι η απόρριψη καυσίμων στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος φαίνεται να είναι μια νέα τακτική.

Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Τρίτη ότι το περιστατικό «θα μπορούσε να οδηγήσει σε εσφαλμένο υπολογισμό και ακούσια κλιμάκωση».

Ο συντονιστής επικοινωνίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε το περιστατικό μοναδικό ως προς το πόσο «ανασφαλείς, αντιεπαγγελματικές και απερίσκεπτες» ήταν οι ρωσικές ενέργειες ενώ η Ρωσική πλευρά δήλωσε ότι δεν επιθυμεί «αντιπαράθεση» με τις ΗΠΑ.

Μετά τη σκληρή γλώσσα της Τρίτης και την κλήση του Ρώσου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ έκαναν το σπάνιο βήμα να αποχαρακτηρίσουν εσπευσμένα και να δώσουν στη δημοσιότητα πλάνα από το drone - αποκαλώντας ευθέως τη ρωσική εκδοχή των γεγονότων.

Αυτό το βήμα θα μπορούσε να κλιμακώσει τον πόλεμο λέξεων για το περιστατικό.

Υπάρχει όμως ένα πιεστικό ερώτημα που παραμένει αναπάντητο: τι θα απογίνει το καταρριφθέν Reaper και το άκρως απόρρητο ωφέλιμο φορτίο του; Σύμφωνα με τον Τζον Κίρμπι, οι ΗΠΑ δεν είναι βέβαιες ότι θα μπορέσουν να βρουν με επιτυχία τα συντρίμμια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε», δήλωσε στο CNN This Morning.

Η Ρωσία έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να βρει πρώτα τα συντρίμμια. Και το Πολεμικό Ναυτικό της Μόσχας διαθέτει αρκετά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων πλοίων που εδρεύουν σε λιμάνια της Κριμαίας, γεγονός που θα τα έφερνε σε πλεονεκτική θέση για να επιχειρήσουν να ανακτήσουν το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 Reaper μετά τη συνάντησή του με ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη την Τρίτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ