Κοσμος

Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα

H ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα
© ΕPA/Mikhailo Zyrchenko

Μαύρη Θάλασσα: Ρωσικό μαχητικό συγκρούστηκε με αμερικανικό drone 

Ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη, αφού κατέστρεψε την έλικα του σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικής διοίκησης επί ευρωπαικού εδάφους.

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper και δύο αεροσκάφη SU-27 Flanker επιχειρούσαν πάνω από διεθνή ύδατα στη Μαύρη Θάλασσα, όταν ένα από τα ρωσικά πέταξε σκόπιμα μπροστά από το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και έριξε καύσιμα μπροστά του, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το CNN. Ένα από τα αεριωθούμενα αεροσκάφη προκάλεσε στη συνέχεια ζημιά στην έλικα του Reaper, η οποία είναι τοποθετημένη στο πίσω μέρος του, δήλωσε η ίδια πηγή.

«Το αεροσκάφος μας MQ-9 εκτελούσε επιχειρήσεις ρουτίνας σε διεθνή εναέριο χώρο όταν αναχαιτίστηκε και χτυπήθηκε από ρωσικό αεροσκάφος, με αποτέλεσμα τη συντριβή και την πλήρη απώλειά του», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατηγός Τζέιμς Χέκερ της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας.

Ο αμερικανικός στρατός τόνισε ότι το περιστατικό ακολούθησε ένα μοτίβο επικίνδυνης συμπεριφοράς από Ρώσους πιλότους που επιχειρούσαν κοντά σε αεροσκάφη που πετούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και συνορεύει με τη Ρωσία και την Ουκρανία μεταξύ άλλων χωρών.

Πρωτοφανές περιστατικό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ενημερωθεί για το συμβάν, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε ότι το περιστατικό με το drone ήταν «επικίνδυνο, αντιεπαγγελματικό και απερίσκεπτο». 

Παρόλο που έχουν υπάρξει παρόμοια περιστατικά, δήλωσε ο Κίρμπι, το συγκεκριμένο ήταν αξιοσημείωτο επειδή ήταν «επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό» και προκάλεσε την κατάρριψη ενός αμερικανικού αεροσκάφους. «Από αυτή την άποψη είναι μοναδικό», δήλωσε ο Κίρμπι.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν και επιχειρούσε σε διεθνή εναέριο χώρο. 

«Δεν χρειάζεται να κάνουμε check-in με τους Ρώσους όταν πετάμε πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα» είπε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι, ενώ διαμήνυσε ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να πετούν και να επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα».

Οι ΗΠΑ επιχειρούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα από πριν από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τα κατασκοπευτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper για την παρακολούθηση της περιοχής. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Reaper μπορούν να πετάξουν σε ύψος έως και 50.000 πόδια, σύμφωνα με την Πολεμική Αεροπορία, και διαθέτουν αισθητήρες και δυνατότητες συλλογής πληροφοριών και αναγνώρισης για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθιστώντας τα ιδανική πλατφόρμα για την παρακολούθηση κινήσεων στο πεδίο της μάχης και στη Μαύρη Θάλασσα.

Προ μηνός αμερικανικά καταδιωκτικά αναχαίτισαν τέσσερα ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη κοντά στην Αλάσκα. Η αναχαίτιση «ρουτίνας» των ρωσικών αεροσκαφών, στρατηγικών βομβαρδιστικών Τουπόλεφ Tu-95 και καταδιωκτικών Σουχόι Su-35 που τα συνόδευαν, έγινε τη Δευτέρα, εξήγησε σε ανακοίνωσή της η NORAD χθες Τρίτη.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ένα ρωσικό αεροσκάφος πλησίασε σε μικρή απόσταση τρία αμερικανικά μαχητικά στη Μεσόγειο λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ