Κοσμος

Η Ρωσία τίμησε τους πιλότους που έριξαν το αμερικανικό drone

Παρασημοφορήθηκαν επειδή απέτρεψαν την είσοδο του αεροσκάφους στην ελεγχόμενη περιοχή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα - Τιμήθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι πιλότοι που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση.
Η Ρωσία τίμησε τους πιλότους που ενεπλάκησαν στο περιστατικό με το αμερικανικό drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα © Twitter / ABC News / screen shot

Κατάρριψη αμερικανικού drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα - Τιμήθηκαν από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι πιλότοι που ενεπλάκησαν στη σύγκρουση.

Η Ρωσία τίμησε τους πιλότους δύο μαχητικών αεροσκαφών που συμμετείχαν στην αντιπαράθεση αυτής της εβδομάδας με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία για μια «μη ασφαλή» και «μη επαγγελματική» αναχαίτιση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους επιτήρησης MQ-9 Reaper, που το ανάγκασε να καταρριφθεί πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα την Τρίτη.

Ο ρωσικός στρατός είπε ότι είχε ενεργοποιήσει τα τζετ της μονάδας αεράμυνας αφού εντόπισε το αμερικανικό drone, αλλά αρνήθηκε ότι προκάλεσε τη συντριβή του, λέγοντας ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος έχασε τον έλεγχο.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου απένειμε κρατικά βραβεία στους πιλότους Su-27 για την «αποτροπή» του MQ-9 Reaper από την «παραβίαση» των διεθνών περιορισμών εναέριου χώρου που έθεσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ρωσικός στρατός.

Κατά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα Σουχόι που σηκώθηκαν να το αναχαιτίσουν δεν ήρθαν σε επαφή με το MQ-9, δεν χρησιμοποίησαν αερομεταφερόμενα όπλα και επέστρεψαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο. Ωστόσο βίντεο που δόθηκε από την Ουάσιγκτον στη δημοσιότητα την Πέμπτη αποδεικνύει ότι ένα ρωσικό μαχητικό σκοπίμως άδειασε καύσιμα πάνω στο αμερικανικό drone.

«Το drone πέταξε με τους αναμεταδότες του μακριά, παραβιάζοντας τα όρια της περιοχής του προσωρινού καθεστώτος χρήσης του εναέριου χώρου που θεσπίστηκε για την ειδική στρατιωτική επιχείρηση [και] κοινοποιήθηκε σε όλους τους χρήστες του διεθνούς εναέριου χώρου».

Κατάρριψη drone πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα: Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Το περιστατικό έχει κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών συμμάχων που ήταν ήδη τεταμένες λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία έχουν κάνει σπάνιες τηλεφωνικές κλήσεις για να αντιμετωπίσουν το περιστατικό.

Ο αμερικανικός στρατός δημοσίευσε ένα αποχαρακτηρισμένο βίντεο την Πέμπτη, που δείχνει ένα Su-27 να καταρρίπτει το MQ-9, απελευθερώνοντας δύο φορές ρεύματα καυσίμου σε μια προφανή προσπάθεια να παρενοχλήσει το drone.

Η Ρωσία είπε ότι σχεδίαζε να προσπαθήσει να ανακτήσει το σκάφος που καταρρίφθηκε, αλλά δεν ήταν βέβαιη εάν η προσπάθεια θα ήταν επιτυχής.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενη πηγή του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, ανέφεραν ότι το MQ-9 εντοπίστηκε 60 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας σε βάθος 850-900 μέτρων.

(Με πληροφορίες των Moscow Times)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ