Κοσμος

Γαλλία και Βρετανία «θερμαίνουν» τις διμερείς σχέσεις και βάζουν περιορισμούς στο μεταναστευτικό (βίντεο)

Πλατιά χαμόγελα στο Παρίσι

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μακρόν και Σούνακ στο Παρίσι
Μακρόν και Σούνακ στο Παρίσι © EPA/YOAN VALAT

Συνάντηση Μακρόν με Σούνακ στο Παρίσι - Οι διμερείς σχέσεις και η συνεργασία σε μεταναστευτικό και ενέργεια

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε σήμερα Παρασκευή (10/3), στο τέλος της συνάντησης κορυφής που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο Παρίσι, «μια νέα αρχή» στις διμερείς σχέσεις έπειτα από χρόνια διαφωνιών μετά το Brexit.

«Είναι μια στιγμή επανένωσης, επανασύνδεσης και νέας αρχής» δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε από την πλευρά του ότι η χώρα του και η Γαλλία θα οδηγήσουν τη συνεργασία τους σε πρωτοφανές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για μια νέα ενεργειακή συνεργασία και μιας νέας συμφωνίας στην πυρηνική ενέργεια για μη στρατιωτικούς σκοπούς.

Emmanuel Macron welcomes Rishi Sunak in Paris for bilateral summit

«Εάν είμαστε ειλικρινείς, η σχέση μεταξύ των δυο χωρών μας είχε τις προσκλήσεις της τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Σούνακ στο τέλος της συνάντησης κορυφής. Και πρόσθεσε: «Σήμερα έχουν φθάσει τη συνεργασία σε πρωτοφανές επίπεδο».

«Δρακόντεια» μέτρα για το μεταναστευτικό - Drone πάνω από τη Μάγχη και νέο κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία

Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι η Βρετανία θα αυξήσει τη χρηματοδότησή της κατά τη διάρκεια των τριών προσεχών ετών για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης από τη Γαλλία. «Κατά της διάρκεια των τριών προσεχών ετών, η συνδρομή της Βρετανίας σε αυτό το πακέτο θα ανέλθει σε 141 εκατομμύρια ευρώ το 2023-24, 191 εκατομμύρια ευρώ το 2024-25 και 209 εκατομμύρια ευρώ το 2025-2026», αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε στο τέλος της γαλλο-βρετανικής συνάντησης κορυφής.

«Ανακοινώνουμε ένα νέο κέντρο κράτησης στη βόρεια Γαλλία, ένα νέο κέντρο διοίκησης που θα συγκεντρώνει για πρώτη φορά τις ομάδες μας (...) και άλλους 500 νέους πράκτορες που θα περιπολούν στις γαλλικές ακτές» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Περισσότερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης θα συμπληρώσουν τον μηχανισμό «για να αυξηθεί το ποσοστό αναχαίτισης», συμπλήρωσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε από τη μεριά του ότι οι δύο χώρες θέλουν να «προχωρήσουν μαζί» στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, έχοντας παράλληλα «επίγνωση των ανθρώπινων διακυβευμάτων» και «της εξαιρετικής ευαισθησίας των θεμάτων αυτών».

Υπενθύμισε ότι το 2022 «εμποδίστηκαν περισσότερες από 1.300 διελεύσεις αυτοσχεδίων πλοιαρίων» και εξαρθρώθηκαν 55 δίκτυα οργανωμένου εγκλήματος «χάρη στη δουλειά της κοινής γαλλοβρετανικής μονάδας πληροφοριών». 

Οι δυο χώρες είχαν υπογράψει στα μέσα Νοεμβρίου μια νέα συμφωνία για να καταπολεμήσουν από κοινού τις διελεύσεις μεταναστών από τη Μάγχη. Ωστόσο, η χρηματοδότηση είχε προβλεφθεί έως το 2023 μόνο. 

«Αποφασίσαμε σήμερα να συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση με πολύ λειτουργικό, συγκεκριμένο τρόπο και με επίγνωση του κοινού χαρακτήρα της ευθύνης μας» ανέφερε επίσης ο Μακρόν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ