Κοσμος

Ασθενής με ιλαρά ενδέχεται να μόλυνε 20.000 ανθρώπους σε χριστιανική εκδήλωση στο Κεντάκι

Ήταν άρρωστος αλλά προσήλθε κανονικά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
U.S. CDC issues advisory after confirmed measles case in Kentucky
© Unsplash

ΗΠΑ: Ασθενής με ιλαρά ενδέχεται να μόλυνε 20.000 ανθρώπους σε χριστιανική εκδήλωση

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι εκδίδουν συμβουλευτικό υγειονομικό συναγερμό για να ειδοποιήσουν τις κλινικές και τους αξιωματούχους δημόσιας υγείας να είναι προσεκτικοί μετά την επιβεβαίωση κρούσματος ιλαράς σε μεγάλη συγκέντρωση στο Κεντάκι.

Στις 24 Φεβρουαρίου, το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Κεντάκι εντόπισε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς σε ένα ανεμβολίαστο άτομο με ιστορικό πρόσφατων διεθνών ταξιδιών, ανέφερε το CDC.

Ενώ είχε μολυνθεί, το άτομο συμμετείχε σε μια μεγάλη θρησκευτική συγκέντρωση στις 17-18 Φεβρουαρίου, με περίπου 20.000 άτομα εκεί από άλλες πολιτείες και χώρες, ανέφερε ο εθνικός οργανισμός.

Η ιλαρά είναι ένας από τους πιο μεταδοτικούς ανθρώπινους ιούς και προλαμβάνεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, απαιτείται εμβολιαστική κάλυψη 95% για την αποτροπή κρουσμάτων μεταξύ πληθυσμών.

Το CDC δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν την ιλαρά ως διάγνωση με οποιονδήποτε έχει κλινικά συμβατά συμπτώματα. Ο οργανισμός ζήτησε επίσης από τους γιατρούς να συστήνουν εμβόλια ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς σε ασθενείς που είναι ανεμβολίαστοι ή δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Η συμβουλευτική συνιστά επίσης στους επαγγελματίες υγείας να ενημερώνουν αμέσως τις τοπικές ή κρατικές υπηρεσίες υγείας για κάθε ύποπτο κρούσμα ιλαράς, ώστε να διασφαλίζεται η ταχεία εξέταση σύμφωνα με τις συστάσεις του CDC για τις εξετάσεις.

Τον Νοέμβριο, το CDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφεραν ότι υπάρχει πλέον άμεση απειλή εξάπλωσης της ιλαράς σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως, καθώς το COVID-19 οδήγησε σε σταθερή μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης και αποδυνάμωση της επιτήρησης της νόσου.

Τη χρονιά που πέρασε περίπου 40 εκατομμύρια παιδιά δεν έλαβαν μια δόση εμβολίου κατά της ιλαράς: Την πρώτη για 25 εκατομμύρια και τη δεύτερη για 14,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με την κοινή έκθεση του ΠΟΥ και των CDC.

Ως εκ τούτου, το παγκόσμιο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της ιλαράς υπολογίζεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Στο «κόκκινο» βρίσκονται χώρες όπως η Νιγηρία, η Ινδία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία και Ινδονησία.

Από τις αρχές του 2022 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καταγράψει αύξηση των σοβαρών επιδημικών κρουσμάτων. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ