Κοσμος

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας με την Ε.Ε για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας

Αποτελούσε εδώ και καιρό το πλέον ακανθώδες θέμα ανάμεσα στις δυο πλευρές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βρετανία-ΕΕ: Την επίτευξη συμφωνίας για την Βόρεια Ιρλανδία ανακοίνωσε βρετανική κυβερνητική πηγή
© Dan Kitwood - WPA Pool/Getty Images/Ideal Image

Brexit: Συμφωνία Βρετανίας με την Ε.Ε για το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας μετά από μήνες συνομιλιών για τις αμφιλεγόμενες εμπορικές ρυθμίσεις μετά το Brexit.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σουνάκ είχε τη Δευτέρα τελικές συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και το ζεύγος αναμένεται να περιγράψει λεπτομερώς τη συμφωνία σε συνέντευξη Τύπου στο Γουίνδσορ περίπου στις 15.30 ώρα Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Σουνάκ- υπό την πίεση να διεξαχθεί ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία - θα κάνει δήλωση στους βουλευτές γύρω στις 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Αντιμετωπίζει τώρα το καθήκον να προωθήσει τη συμφωνία στους υπέρμαχους του Brexit βουλευτές στα δικά του Συντηρητικά έδρανα, πολλοί από τους οποίους θα παρακολουθούν στενά την ετυμηγορία του σφόδρα αντι-πρωτοκολλητικού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας και θα μελετούν τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) στη συμφωνία.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα θέματα της ενιαίας αγοράς, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βρετανό πρωθυπουργό ρίσι Σούνακ κατά την οποία παρουσιάζεται η συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας για την Βόρεια Ιρλανδία.

Από την πλευρά του ο βρετανός πρωθυπουργός προέβαλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει την δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην επαρχία.

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκραιτκά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει την δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της Ευρωπαϊκης Ενωσης οι οποίες που θα επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, η αφορμή της «διαμάχης» μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας

Με το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, οι Βρυξέλλες και το Λονδίνο επεδίωξαν να αποτρέψουν την επιστροφή ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την χώρα μέλος της ΕΕ Ιρλανδία, διατηρώντας την βρετανική επαρχία εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ για τα αγαθά.

Το πρωτόκολλο αποτελεί μακροχρόνια πηγή έντασης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε πολύμηνες συνομιλίες για να προσπαθήσουν να διευκολύνουν τον τρόπο λειτουργίας του.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η ΕΕ απαιτεί ελέγχους στο εμπόριο από τη Μεγάλη Βρετανία προς τη Βόρεια Ιρλανδία, προκειμένου να διαφυλάξει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς της, αποφεύγοντας παράλληλα να γίνονται τέτοιοι έλεγχοι στα ευαίσθητα χερσαία σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Αναμένεται ότι η νέα συμφωνία θα προβλέπει την άμβλυνση των φυσικών ελέγχων επί των αγαθών που εισάγονται από την Βρετανία στην Βόρεια Ιρλανδία και ότι θα δώσει στους βορειοϊρλανδούς βουλευτές λόγο επί των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα πρέπει να εφαρμοσθούν βάσει των πολύπλοκων όρων που διέπουν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ως γνωστόν το DUP μποϊκοτάρει την κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ πιέζει για σημαντικές αλλαγές σε ένα σύστημα που θεωρεί ότι σπρώχνει σφήνα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Η νέα συμφωνία στην οποία κατέληξαν Σούνακ και Φον ντερ Λάιεν, θα πρέπει τώρα να περάσει από το βρετανικό κοινοβούλιο. «Το κοινοβούλιο θα ψηφίσει την κατάλληλη στιγμή και το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας θα γίνει σεβαστό», δήλωσε ο Σούνακ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ