Κοσμος

Αποκαλύφθηκε η γυναίκα που «γκρέμισε» τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν από τον «θρόνο» του

«Κανείς μας δεν πρέπει να κουβαλάει αυτό το είδος πόνου»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Harvey Weinstein’s “Jane Doe 1” Victim Reveals Identity: “I’m Tired of Hiding”
© Morena Brengola/Getty Images/Ideal Image

Χάρβεϊ Γουάινσταϊν: Η πρώτη γυναίκα που τον κατήγγειλε αποκάλυψε την ταυτότητα της

Η γυναίκα της οποίας η εξαντλητική μαρτυρία οδήγησε στην καταδίκη του Χάρβεϊ Γουάινσταϊν για βιασμό στο Λος Άντζελες είπε στο δικαστήριο ότι κατηγορούσε τον εαυτό της για την επίθεση.

Η Εβγκενία Τσερνίσοβα η οποία αρχικά αναφερόταν ως Jane Doe #1, μίλησε για τις επιπτώσεις του βιασμού λίγο πριν ο Χάρβεϊ Γουάινσταϊν καταδικαστεί σε επιπλέον 16 χρόνια πίσω από τα κάγκελα, επιπλέον της ποινής των 23 ετών που του είχε επιβληθεί στη Νέα Υόρκη.

Harvey Weinstein’s “Jane Doe 1” Victim Reveals Identity: “I’m Tired of Hiding”
© Paul Archuleta/FilmMagic/Getty Images/Ideal Image

«Σας ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απευθυνθώ στο δικαστήριο και στον κατηγορούμενο», είπε. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο για μένα να στέκομαι εδώ, δέκα χρόνια μετά, καθώς οι επιπτώσεις αυτού του βιασμού είναι ακόμα ωμές και δύσκολο να συζητηθούν. Κουβαλάω εδώ και χρόνια αυτό το βάρος, αυτό το τραύμα, αυτή την παράλογη πεποίθηση ότι φταίω εγώ».

«Ήμουν σιωπηλή για πολύ καιρό», είπε. «Τώρα, στέκομαι εδώ με όση περισσότερη αυτοπεποίθηση μπορώ και λέω ότι κανείς μας δεν πρέπει να κουβαλάει αυτό το είδος πόνου. Πρέπει να σταματήσει η διαπόμπευση και η ενοχοποίηση των θυμάτων. Βγαίνοντας μπροστά, υψώνω τη φωνή μου για όλους τους επιζώντες, τους μετανάστες, τους πολίτες, είτε είστε ισχυροί, είτε φτωχοί, είτε επιτυχημένοι, είτε από οποιαδήποτε κοινωνική τάξη, για όλους εκείνους τους ανθρώπους που ντρέπονται, που κατηγορούν τον εαυτό τους, που σιωπούν, για εκείνους που δεν νιώθουν δυνατοί, για εκείνους που φοβούνται. Ελπίζω η ιστορία μου για τη δικαιοσύνη να προσφέρει κάποια παρηγοριά, υπενθυμίζοντάς σας ότι δεν είστε μόνοι» ανέφερε στο δικαστήριο. 

Όπως αναφέρει το «Ηollywood Reporter» τη διάρκεια της εβδομάδας των Όσκαρ το 2013, η Τσερνίσοβα είδε τον Γουάινσταϊν τον οποίο είχε συναντήσει για λίγο κάποτε σε μια συνάντηση της βιομηχανίας του θεάματος στη Ρώμη, στο Los Angeles Italia Film Festival. Εκείνο το βράδυ, η γυναίκα λέει ότι επέστρεψε μόνη της στο δωμάτιό της στο ξενοδοχείο Mr. C Beverly Hills. Είχε αλλάξει το φόρεμά της για το κόκκινο χαλί και φόρεσε μια ρόμπα, όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τη ρεσεψιόν ότι είχε έναν επισκέπτη κάτω. «Άκουσα κάποιον να μιλάει δυνατά στο βάθος και μετά πήρε το τηλέφωνο και είπε: "Είναι ο Χάρβεϊ και πρέπει να μιλήσουμε." Κι εγώ είπα: "Τι;". Ήμουν τόσο μπερδεμένη. Είπα, 'Μπορούμε να μιλήσουμε αύριο'". Λίγα λεπτά αργότερα, άκουσε ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα του δωματίου της στο ξενοδοχείο. "Είπε: 'Γεια σου, είναι ο Χάρβεϊ Γουάινστιν. Ανοίξτε την πόρτα. Πρέπει να μιλήσουμε. Δεν πρόκειται να σε πηδήξω, απλά πρέπει να σου μιλήσω».

Η Tσερνίσοβα η οποία ήταν παντρεμένη εκείνη την εποχή και βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι, λέει ότι αισθάνθηκε αμήχανα για έναν άγνωστο άνδρα που μιλούσε δυνατά στην πόρτα του δωματίου του ξενοδοχείου της. Δεν ένιωθε ότι κινδύνευε αλλά, ένιωθε αμηχανία και ήθελε να σταματήσει, οπότε άνοιξε την πόρτα. «Και αυτό είναι το πράγμα για το οποίο μετανιώνω τα τελευταία 10 χρόνια - ότι άνοιξα αυτή την πόρτα», λέει. «Απλώς πέρασε από μέσα μου και πήγε κατευθείαν στην καρέκλα. Μου είπε: "Απλά μιλάμε. Δεν συμβαίνει τίποτα. Γιατί είσαι τόσο νευρική;" Ο Γουάινσταϊν έβγαλε το σακάκι του», είπε η ίδια, και τότε ο  άρχισε να εκνευρίζεται μαζί της. «Κάτι έκανε κλικ, σαν μια αλλαγή στα μάτια του", λέει. "Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά».

«Άνοιξε το παντελόνι του και έπαθα υστερία», λέει. «Συνέχισα να δείχνω τις φωτογραφίες των παιδιών μου, για να προσπαθήσω να τον πείσω ότι, "έχω παιδιά, σε παρακαλώ μην το κάνεις αυτό». Αλλά εκείνος έκανε αυτό που έκανε. Μου επιτέθηκε στην κρεβατοκάμαρα και στη συνέχεια με έσυρε στο μπάνιο και με βίασε εκεί». Η Τσερνίσοβα έκανε ένα ντους, καθάρισε το δωμάτιο του ξενοδοχείου της και τηλεφώνησε στη νταντά των παιδιών της στην Ιταλία. «Ένιωσα πολύ, πολύ βρώμικη και σαν να πρέπει να πεθάνω», λέει.

Η Τσερνίσοβα είπε στον δικαστή ότι η σχέση της με τα παιδιά της επηρεάστηκε και ότι έγινε χειρότερη μητέρα εξαιτίας του τραύματος που υπέστη μετά την επίθεση. «Δεν ήθελα να αγγίξω τα παιδιά μου για το πόσο βρώμικη ένιωθα», είπε. «Τα παιδιά μου ήταν συχνά απογοητευμένα και έκλαιγαν επειδή δεν με αναγνώριζαν πια».

Η γυναίκα παρακολούθησε την δίκη μαζί με την κόρη της, η οποία είχε επίσης καταθέσει. Αφού εκφώνησε τις παρατηρήσεις της, κάθισε στη γαλαρία και έκλαιγε με λυγμούς καθ' όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ποινής, καθώς την παρηγορούσε η κόρη της και καθόταν δίπλα στον δικηγόρο της.

Συνοψίζοντας τις συναισθηματικές της δηλώσεις, ευχαρίστησε τους ενόρκους και τους εισαγγελείς. «Πιστεύω πραγματικά ότι αυτή η ετυμηγορία, και η μέγιστη ποινή, θα αποκαταστήσει την πίστη στο σύστημα δικαιοσύνης για πολλούς επιζώντες εκεί έξω», είπε στον δικαστή, πριν ο μεγαλοπαραγωγός καταδικαστεί για μια ακόμα φορά. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ