Κοσμος

Το καουτσούκ μπλοκάρει τη νέα δέσμη ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας

Οι συνομιλίες συνεχίζονται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΕΕ - Ρωσία: Οι «27» δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα δέσμη κυρώσεων
© Pixabay

ΕΕ - Ρωσία: Οι «27» δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τη νέα δέσμη κυρώσεων

Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, η οποία επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή ανήμερα της επετείου από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ανέφεραν τέσσερις διπλωματικές πηγές.

«Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα, όπως το θέμα του καουτσούκ» είπε μία από τις πηγές, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Οι αξιωματούχοι αυτοί ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, επειδή οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των 27 χωρών μελών είναι εμπιστευτικές.

Οι ίδιες πηγές είπαν ότι οι συνομιλίες των μονίμων εκπροσώπων των χωρών μελών θα συνεχιστούν το απόγευμα της Πέμπτης.

Στην προτεινόμενη νέα δέσμη κυρώσεων περιλαμβάνονται εμπορικοί περιορισμοί αξίας άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνει νέες απαγορεύσεις στις εξαγωγές βιομηχανικών ειδών, επιπλέον περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας που σχετίζονται με το πεδίο της μάχης, καθώς και κυρώσεις σε βάρος επτά ιρανικών οντοτήτων.

Επίσης προστίθενται νέα πρόσωπα και οντότητες στον κατάλογο «των προπαγανδιστών και των στρατιωτικών διοικητών του Πούτιν».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, συμπλήρωσε ότι στην πρόταση περιλαμβάνονται νέα μέτρα για την αποφυγή καταστρατήγησης των κυρώσεων, ενώ παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ, Ντέιβιντ Ο'Σάλιβαν, θα απευθυνθεί σε τρίτες χώρες με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ