Κοσμος

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Ε.Ε.

Τι θα περιλαμβάνει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
© EPA/ OLIVIER HOSLET

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ε.Ε.: Έρχονται κυρώσεις κατά της Ρωσίας - Νέες απαγορεύσεις και περιορισμοί

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσαν τις προτάσεις για το δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η νέα δέσμη περιοριστικών μέτρων περιλαμβάνει νέες απαγορεύσεις στις εξαγωγές βιομηχανικών ειδών, επιπλέον περιορισμούς στις εξαγωγές προϊόντων τεχνολογίας που σχετίζονται με το πεδίο της μάχης, καθώς και κυρώσεις σε βάρος επτά ιρανικών οντοτήτων. Επίσης προστίθενται νέα πρόσωπα και οντότητες στον κατάλογο «των προπαγανδιστών και των στρατιωτικών διοικητών του Πούτιν».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, συμπλήρωσε ότι στην πρόταση περιλαμβάνονται νέα μέτρα για την αποφυγή καταστρατήγησης των κυρώσεων, ενώ παράλληλα ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ Ντέιβιντ Ο'Σάλιβαν θα απευθυνθεί σε τρίτες χώρες με στόχο την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

«Αποδυναμώνουμε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την πολεμική της μηχανή», ανέφερε νωρίτερα η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «με εννέα πακέτα κυρώσεων σε ισχύ, η ρωσική οικονομία πηγαίνει προς τα πίσω. Και για να διατηρήσουμε αυτή την ισχυρή πίεση, προτείνουμε δέκατο πακέτο μέτρων. Με νέες εμπορικές απαγορεύσεις και ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας στη Ρωσία. Το πακέτο αυτό είναι συνολικής αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, περιορισμούς εξαγωγών σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα - όπως τα drones, οι πύραυλοι, τα ελικόπτερα».

Τέλος η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα διοργανωθεί φόρουμ για τον συντονισμό των κυρώσεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ