Κοσμος

Η συνθήκη New Start και η πυρηνική ισορροπία του τρόμου

Οι νέες απειλές Μεντβέντεφ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το πυρηνικό καταφύγιο 703 στη Μόσχα βρίσκεται σε βάθος 43 μέτρων
Το πυρηνικό καταφύγιο 703 στη Μόσχα βρίσκεται σε βάθος 43 μέτρων © EPA/MAXIM SHIPENKOV

Συνθήκη New START - Πώς επηρεάζει τα πυρηνικά της Ρωσίας και τους βαλλιστικού πυραύλους - Νέα προειδοποίηση από Μεντβέντεφ

Η Ρωσία θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων που προβλέπονται από τη συνθήκη New START ακόμη κι αν αναστείλει τη συμμετοχή της σε αυτήν, ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε ανακοινώσει πως η Μόσχα θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με τους περιορισμούς στον αριθμό των πυραύλων που μπορεί να αναπτύξει για το υπόλοιπο της ισχύος της συνθήκης, η οποία εκπνέει το 2026.

Εν τω μεταξύ, η ρωσική Δούμα, η Κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, ψήφισε «ναι» στην αναστολή συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New Start για τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων που έχει συναφθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη, πως η Ρωσία θα αναστείλει τη συμμετοχή της στην εν λόγω συνθήκη, που περιορίζει τα πυρηνικά, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνιζε πως θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία καθώς πλησιάζει η πρώτη επέτειος της ρωσικής εισβολής.

Μεντβέντεφ: «ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία»

Για «αναμενόμενη απάντηση» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, που έχουν ουσιαστικά κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία, έκανε λόγο ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίρτι Μεντβέντεφ, ο οποίος είναι τώρα αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Η απόφαση αυτή μας επιβλήθηκε από τον πόλεμο που κηρύχθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ εναντίον της χώρας μας. Θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο συνολικά και στις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα» προειδοποίησε ο Μεντβέντεφ σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, ο οποίος έχει επανειλημμένα απειλήσει τη Δύση με χρήση πυρηνικών όπλων.

Επισκέπτες στο πυρηνικό καταφύγιο 703 στη Μόσχα
Επισκέπτες στο πυρηνικό καταφύγιο 703 στη Μόσχα © EPA/MAXIM SHIPENKOV

Ο Μεντβέντεφ ζήτησε επίσης να περιληφθούν τα πυρηνικά οπλοστάσια της Βρετανίας και της Γαλλίας σε μελλοντικές συμφωνίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση.

Τι είναι η συνθήκη New START

Η συνθήκη New START υπεγράφη το 2010 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον Ρώσο ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ορίζει ανώτατο όριο στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Συγκεκριμένα:

  • Προβλέπει ανώτατο όριο 1.550 πυρηνικών κεφαλών για κάθε πλευρά, δηλαδή μείωση κατά 30% σε σχέση με το όριο που προέβλεπε η προηγούμενη συνθήκη του 2002.
  • Ετέθη σε ισχύ το 2011.
  • Παρατάθηκε το 2021 για πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Τζο Μπάιντεν.
  • Επιτρέπει στους επιθεωρητές των δύο πλευρών να επιβεβαιώνουν ότι τηρείται.

Ρωσία και ΗΠΑ κατέχουν από κοινού περίπου το 90% των πυρηνικών κεφαλών στον κόσμο. Και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει ότι ένας πόλεμος ανάμεσα σε πυρηνικές δυνάμεις πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ