Κοσμος

Κατέρρευσαν κι άλλα κτίρια από το νέο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Τουρκία

Νεκροί και τραυματίες ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νέοι απανωτοί σεισμοί 6.4, 5.8 και 5.2 ρίχτερ στην Τουρκία
© Elif Ozturk Ozgoncu /Anadolu Agency via Getty Images/Ideal Image

Τουρκία: Απανωτοί σεισμοί 6,4 και 5,8 και 5,2 στην Αντιόχεια - Κατέρρευσαν κι άλλα κτίρια

Σεισμικές δονήσεις 6,4 και 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, μέσα σε διάστημα λίγων λεπτών, τις οποίες ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, σημειώθηκαν σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, στην Τουρκία το απόγευμα της Δευτέρας. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 3 νεκροί και 213 τραυματίες.

«Ενημερωθήκαμε ότι έχουν καταρρεύσει κτίρια» δήλωσε στο CNN Turk ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού. 

Εκτιμάται ότι πρόκειται για ετοιμόρροπα κτίρια, που είχαν δεχθεί πλήγμα από τους προηγούμενους ισχυρούς σεισμούς, ενώ εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους στα ερείπια.

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι δήλωσε: «Αξιολογούμε κάθε αναφορά μία προς μία» και κάλεσε τους πολίτες να μην εισέρχονται στα κατεστραμμένα κτίρια.

Το επίκεντρο του πρώτου σεισμού των 6,4 Ρίχτερ εντοπίστηκε στην τοποθεσία Ντεφνέ στο Χατάι, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, μιας περιοχής που βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ. νοτιοανατολικά της Αντιόχειας στην Τουρκία και 70 χλμ. βόρεια της Λατάκιας στη Συρία.

Το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν στα 10 χλμ. και αρχικά εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Ειδικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ανεξάρτητο σεισμό σε σχέση με τους προηγούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τον σεισμό, σχηματίστηκε σύννεφο σκόνης στα συντρίμμια στην περιοχή του Χατάι και εκφράζονται φόβοι για εγκλωβισμένους και θύματα.

«Το έδαφος γλίστρησε κάτω από τα πόδια μας. Ήμασταν στις σκηνές. Ταρακουνηθήκαμε απίστευτα. Οι άνθρωποι έκαιγαν σόμπες σε πολλά σημεία του καταυλισμού. Τα παιδιά ήταν πολύ φοβισμένα. Ήταν ένας απίστευτα μεγάλος σεισμός. Δεν ήταν σαν μετασεισμός» δήλωσε ταραγμένος ένας κάτοικος της περιοχής στο CNN Turk.

Οι νέες σεισμικές δονήσεις έρχονται δύο εβδομάδες μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Συρία και οδήγησαν σε μια ανείπωτη ανθρωπιστική τραγωδία, με τις δύο χώρες να μετρούν ήδη πάνω από 46.000 νεκρούς και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές και κτίρια. 

Οι Αρχές πραγματοποιούν έρευνες για την εκτίμηση των ζημιών σε 11 επαρχίες με 7.328 εμπειρογνώμονες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, 16.000 κτήρια, αποτελούμενα από 37.000 ανεξάρτητα διαμερίσματα, θα κατεδαφιστούν άμεσα. Νέα σπίτια θα χτιστούν στη ζώνη του σεισμού αλλά δεν θα ξεπερνούν τους 4 ορόφους.

Παράλληλα, έχουν στηθεί 250.000 σκηνές, ενώ οι εργασίες για 68.000 κοντέινερ έχουν ολοκληρωθεί. Φιλοξενούνται περισσότερα από 318.000 θύματα σε διάφορες επαρχίες, ενώ το έργο για τη βοήθεια ενοικίασης και μετεγκατάστασης για τους πολίτες των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές συνεχίζονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Ερντογάν υπόσχεται να χτίσει 200.000 κατοικίες για τους σεισμοπαθείς

Μόλις λίγες ώρες πριν από το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευαστούν 200.000 πολυκατοικίες στις έντεκα επαρχίες που χτυπήθηκαν από τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.

«Κανένα από τα κτίρια αυτά δεν θα ξεπερνά τους τρεις τέσσερις ορόφους», είπε ο Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στην επαρχία Χατάι, η οποία επλήγη σφοδρά από τον σεισμό των 7,8 βαθμών.

Υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τουλάχιστον 118.000 κτίρια.

«Όλα τα κτίρια θα κατασκευαστούν από το μηδέν (…) σε στέρεα εδάφη και με βάση τις σωστές πρακτικές», επέμεινε ο Τούρκος πρόεδρος, διευκρινίζοντας ότι η οικοδόμηση θα ξεκινήσει τον Μάρτιο. Όπως είπε, οι κατοικίες αυτές θα χτιστούν μακριά από τα τεκτονικά ρήγματα και «πιο κοντά στα βουνά, για να προστατεύονται από τα προβλήματα που δημιουργούν τα μαλακά εδάφη».

«Θα χτίσουμε νέες Αντάκια (Αντιόχεια), Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και Αρσούζ. Θα τις ξαναχτίσουμε από το μηδέν», συνέχισε, αναφέροντας τρεις μεγάλες πόλεις της επαρχίας Χατάι. «Θα αρχίσουμε να μεταφέρουμε τους συμπολίτες μας, που τώρα ζουν σε καταυλισμούς από σκηνές και σε κοντέινερ, στις (νέες) κατοικίες τους μέσα σε έναν χρόνο», υποσχέθηκε επίσης ο Ερντογάν, στις πρώτες δηλώσεις που έκανε δημοσίως εδώ και έξι ημέρες.

Εκατόν τριάντα χιλιάδες από τις κατοικίες που υποσχέθηκε θα χτιστούν στις επαρχίες Χατάι, Καχραμάνμαρας και Μαλάτια, δηλαδή στις τρεις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό.

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θα χτιστούν επίσης τεμένη και άλλοι χώροι λατρείας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αναφέροντας ότι διασώθηκαν από τα χαλάσματα περισσότεροι από 114.800 άνθρωποι, είπε εξάλλου ότι οι κρατικές τράπεζες θα διαγράψουν τα χρέη όσων σκοτώθηκαν στο σεισμό.

Όπως υποστήριξε, έχουν καλυφθεί μέχρι τώρα οι στεγαστικές ανάγκες 1,69 εκατ. ανθρώπων. Περίπου 375.000 σεισμοπαθείς μεταφέρθηκαν σε άλλες πόλεις της χώρας – τα τρία τέταρτα από αυτούς, αεροπορικώς..

ECDC: Προειδοποιεί για εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών σε Τουρκία και Συρία – Φόβοι για χολέρα

Παράλληλα, οι άμεσες ανάγκες υγείας μετά τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία σχετίζονται κυρίως με τραυματισμούς και διακοπή της υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο, η απειλή μολυσματικών ασθενειών μπορεί να είναι μεγάλη τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Κύμα κρουσμάτων χολέρας στις πληγείσες περιοχές είναι μια σημαντική πιθανότητα τις επόμενες εβδομάδες σημειώνει το ECDC. Η χολέρα προκαλεί ανησυχία στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο βορειοδυτική Συρία, όπου οι αρχές έχουν αναφέρει χιλιάδες κρούσματα καθώς η χώρα προσπαθεί να ελέγξει ένα ξέσπασμα από τον Σεπτέμβριο του 2022. Θα πρέπει να επιταχυνθεί μια προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολιασμού που διαταράχθηκε από τους σεισμούς, επισημαίνεται.

To ΕCDC σημειώνει ότι οι ασθένειες που μεταδίδονται από τα τρόφιμα και το νερό, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού και οι λοιμώξεις που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο αποτελούν κίνδυνο την επόμενη περίοδο, με πιθανότητα να προκαλέσουν εστίες, ιδίως καθώς οι επιζώντες μετακομίζουν σε προσωρινά καταφύγια.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ