Κοσμος

Γιατί η επίσκεψη του Μπάιντεν στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας θεωρείται ξεχωριστή στα χρονικά

Πως οργανώθηκε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γιατί η επίσκεψη του Μπάιντεν στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας θεωρείται ξεχωριστή στα χρονικά

Μπάιντεν: Πως οργανώθηκε η μυστική επίσκεψη του προέδρου στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας

Ο Λευκός Οίκος ενημέρωσε το Κρεμλίνο για την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί το Κίεβο λίγες ώρες πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, καθώς άρχισαν να αποκαλύπτονται οι λεπτομέρειες για το πώς ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε το υψηλού προφίλ διπλωματικό πραξικόπημα.

Η επίσκεψη του Μπάιντεν, που σχεδιάστηκε σχολαστικά επί αρκετούς μήνες από έναν στενό κύκλο βασικών συμβούλων, χαρακτηρίστηκε ως «πρωτοφανής στη σύγχρονη εποχή» από τον σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, με την αιτιολογία ότι ήταν η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ επισκεπτόταν «την πρωτεύουσα της χώρας που βρίσκεται σε πόλεμο, όπου ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ελέγχει τις κρίσιμες υποδομές».

«Ενημερώσαμε τους Ρώσους ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ταξιδέψει στο Κίεβο», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Το κάναμε μερικές ώρες πριν από την αναχώρησή του λόγω της ευαίσθητης φύσης αυτών των επικοινωνιών δεν θα υπεισέλθω στο πώς ανταποκρίθηκαν ή ποια ήταν η ακριβής φύση του μηνύματός μας, αλλά μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δώσαμε αυτή την ειδοποίηση». 

Αν και ο Λευκός Οίκος παρέμεινε επιφυλακτικός σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν ταξίδεψε στην Ουκρανία, ένας Αμερικανός αξιωματούχος που επικαλούνται οι New York Times υπέδειξε ότι ο Μπάιντεν έφτασε στο Κίεβο μετά από υπερατλαντική πτήση προς την Πολωνία και τη διέλευση των συνόρων με τρένο, ταξιδεύοντας για σχεδόν 10 ώρες μέχρι το Κίεβο με τον ίδιο τρόπο που έχουν κάνει και άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε τον κεντρικό σταθμό του Κιέβου ή κάποιον σταθμό. Ένας δημοσιογράφος του Guardian δεν είναι είδε κανένα σημάδι πρόσθετης ασφάλειας αφού έφτασε στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου περίπου μια ώρα αργότερα το πρωί της Δευτέρας από την Πολωνία.

Φτάνοντας στο Κίεβο στις 8 π.μ., ο Μπάιντεν έγινε δεκτός από αυτοκινητοπομπή οχημάτων, η οποία έσπευσε μέσω κλειστών δρόμων προς τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, χρησιμοποιώντας θωρακισμένα οχήματα που φαίνεται ότι είχαν έρθει διακριτικά εκ των προτέρων.

Οι επισκέψεις Αμερικανών προέδρων σε εμπόλεμες ζώνες δεν είναι κάτι ανήκουστο: τρεις επισκέφθηκαν το Ιράκ, συμπεριλαμβανομένου του προκατόχου του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, σε κάτι που θεωρήθηκε τότε ως μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας. Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Τραμπ και ο Τζορτζ Μπους επισκέφθηκαν επίσης το Αφγανιστάν.

Αλλά σε σύγκριση με την Καμπούλ και την αμερικανική αεροπορική βάση Μπαγκράμ, που φιλοξένησαν επισκέψεις, η Ουκρανία θεωρήθηκε ως μια πολύ διαφορετική πρόταση. Αυτή, λένε αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, είναι η διαφορά μεταξύ αυτού του ταξιδιού και των προηγούμενων προεδρικών επισκέψεων στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Σε αυτές τις χώρες, υπήρχε μαζική στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ, αλλά στην Ουκρανία δεν υπάρχει καμία, και ελάχιστη διπλωματική παρουσία.


ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ