Κοσμος

Απατεώνες χρησιμοποιούν την digital art εικόνα του διασώστη της ΕΜΑΚ για να μαζέψουν δωρεές

Από τα live στο TikTok, στις δωρεές της PayPal

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Απατεώνες χρησιμοποιούν την digital art εικόνα του διασώστη της ΕΜΑΚ για να μαζέψουν δωρεές

Σεισμός Τουρκία: Απατεώνες χρησιμοποιούν την digital art εικόνα του διασώστη της ΕΜΑΚ για να μαζέψουν δωρεές - Από τα live στο TikTok, στις δωρεές της PayPal

Εκτενές ρεπορτάζ του BBC έφερε στο φως της δημοσιότητας προσπάθειες από απατεώνες, οι οποίοι χρησιμοποιούν τους σεισμούς στην Τουρκία και τη Συρία για να εξαπατήσουν ανθρώπους και να τους ζητήσουν δωρεές που επωφελούνται οι ίδιοι.

Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι συγκεντρώνουν χρήματα για τους επιζώντες, που έμειναν χωρίς θέρμανση ή νερό μετά τον σεισμό που σκότωσε περισσότερους από 35.000 ανθρώπους.

Αλλά αντί να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη, οι απατεώνες δεν προωθούν τις δωρεές σε πραγματικές φιλανθρωπικές οργανώσεις αλλά τις προσαρτούν σε δικούς τους λογαριασμούς PayPal και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.

Το BBC εντόπισε μερικές από τις κύριες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι απατεώνες, καθώς και εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ελέγξετε διπλά πριν κάνετε δωρεά.

Το TikTok, το Twitter και ο διασώστης της ΕΜΑΚ

Στο TikTok Live, οι χρήστες κερδίζουν χρήματα λαμβάνοντας ψηφιακά δώρα. Πολλοί είναι οι λογαριασμοί TikTok που δημοσιεύουν φωτογραφίες καταστροφής, επεξεργασμένο υλικό και ηχογραφήσεις από τηλεοράσεις που δείχνουν τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ παράλληλα ζητούν δωρεές.

Οι λεζάντες περιλαμβάνουν φράσεις όπως «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία», «Προσευχηθείτε για την Τουρκία» και «Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού».

Ένας λογαριασμός, ο οποίος ήταν live για πάνω από τρεις ώρες, έδειχνε μια pixelated εναέρια εικόνα κατεστραμμένων κτιρίων, συνοδευόμενη από ηχητικά εφέ εκρήξεων. Εκτός κάμερας, μια ανδρική φωνή γελούσε και μιλούσε στα κινέζικα. Η λεζάντα του βίντεο είναι «Ας βοηθήσουμε την Τουρκία. Κάντε μία δωρεά».

Ένα άλλο βίντεο δείχνει την εικόνα ενός ανήσυχου παιδιού που τρέχει να ξεφύγει από μια έκρηξη. Το μήνυμα του χρήστη που έκανε livestream ήταν «Παρακαλώ βοηθήστε να επιτευχθεί ο στόχος μας».

Αλλά η φωτογραφία του παιδιού δεν είναι από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας. Μια αντίστροφη αναζήτηση εικόνας διαπίστωσε ότι η ίδια εικόνα είχε αναρτηθεί στο Twitter το 2018 με τη λεζάντα "Stop Afrin Genocide", αναφερόμενη σε μια πόλη στη βορειοδυτική Συρία όπου οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους στη συριακή αντιπολίτευση εκδίωξαν μια κουρδική πολιτοφυλακή.

Απατεώνες χρησιμοποιούν την digital art εικόνα του διασώστη της ΕΜΑΚ για να μαζέψουν δωρεές

Ένας άλλος λογαριασμός ανήρτησε την digital art εικόνα ενός Έλληνα διασώστη της ΕΜΑΚ που κρατά ένα μικρό παιδί ανάμεσα σε ερείπια.

Απατεώνες χρησιμοποιούν την digital art εικόνα του διασώστη της ΕΜΑΚ για να μαζέψουν δωρεές

Ακόμα ένα παράδειγμα είναι ο λογαριασμός @TurkeyRelief, ο οποίος δημιουργήθηκε στο Twitter τον Ιανουάριο, έχει μόλις 31 followers και ζητά δωρεές μέσω PayPal. Ο λογαριασμός του στην PayPal έχει λάβει μέχρι στιγμής 900 δολάρια σε δωρεές. Αλλά σε αυτά περιλαμβάνονται 500 δολάρια από τον δημιουργό της σελίδας, ο οποίος έκανε δωρεά για τον δικό του σκοπό. Ο κ. Sharma λέει ότι αυτό γίνεται «για να φανεί αυθεντικός ο έρανος».

Είναι ένας από τους περισσότερους από 100 έρανους που έχουν ξεκινήσει στο PayPal τις τελευταίες ημέρες ζητώντας δωρεές για την υποστήριξη των πληγέντων από τους σεισμούς, μερικοί από τους οποίους είναι ψεύτικοι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ