Κοσμος

ΠΟΥ: Χειρότερη φυσική καταστροφή του αιώνα ο σεισμός σε Τουρκία - Συρία

«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμη γνωστό»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο σεισμός σε Τουρκία - Συρία χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα - 26 εκατ. έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.
Χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα χαρακτηρίζει τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας © EPA/Martin Divisek

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο σεισμός σε Τουρκία - Συρία χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα - 26 εκατ. έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε σήμερα τον σεισμό που κατέστρεψε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία ως «τη χειρότερη φυσική καταστροφή σε διάστημα ενός αιώνα» που έχει πλήξει χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του, με έναν απολογισμό που υπερβαίνει πλέον τους 35.000 νεκρούς.

«Είμαστε μάρτυρες της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην περιφέρεια του ΠΟΥ Ευρώπης σε διάστημα ενός αιώνα και εξακολουθούμε να μετράμε την έκτασή της», δήλωσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού κλάδου του οργανισμού Χανς Κλούγκε.

«Το αληθινό κόστος του δεν είναι ακόμα γνωστό και η αποκατάσταση και η ίαση θα απαιτήσουν χρόνο και τεράστιες προσπάθειες», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μέσω διαδικτύου

Σεισμός Τουρκία - Συρία: Πάνω από 35.000 οι νεκροί

Ο απολογισμός σήμερα το μεσημέρι έφθανε τους 35.662 νεκρούς (31.974 νεκροί στην Τουρκία και 3.688 στη Συρία, σύμφωνα με τις τοπικές πηγές) και «πιθανόν να αυξηθεί περαιτέρω», σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν «ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας» στην Τουρκία και τη Συρία, υπενθύμισε.

Η κατεπείγουσα ιατρική ανάπτυξη, με τρία αεροπλάνα και υλικό περίθαλψης για 400.000 ανθρώπους, είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει στα 75 χρόνια ύπαρξής του ο αρμόδιος για την Ευρώπη κλάδος του ΠΟΥ.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του οργανισμού περιλαμβάνει 53 χώρες, μεταξύ των οποίων την Τουρκία. Η Συρία εντάσσεται στη ζώνη ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ.

Unicef: Πάνω από 7 εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν από τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία

Στην Τουρκία και τη Συρία περισσότερα από 7 εκατομμύρια παιδιά επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς (7,8 και 7,7 Ρίχτερ) στις 6 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη (14/2) η UNICEF, εκτιμώντας ότι αρκετές χιλιάδες από αυτά ενδεχομένως να έχουν σκοτωθεί.

«Στην Τουρκία, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν στις 10 επαρχίες οι οποίες επλήγησαν από τους δύο σεισμούς, ανέρχεται σε 4,6 εκατομμύρια παιδιά.

»Στη Συρία, 2,5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της οργάνωσης σε τακτική ενημέρωση Τύπου στη Γενεύη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ