Κοσμος

«Είχα χάσει την αίσθηση του χρόνου»: Πώς μητέρα και βρέφος 10 ημερών βγήκαν ζωντανοί από τα χαλάσματα

Ήταν εγκλωβισμένοι για τέσσερις ημέρες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μωρό 10 ημερών βγήκε ζωντανό από τα χαλάσματα έπειτα από 90 ώρες
Μωρό 10 ημερών βγήκε ζωντανό από τα χαλάσματα έπειτα από 90 ώρες | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter

Σεισμός στην Τουρκία: Μητέρα περιγράφει το πώς επιβίωσε κάτω από τα ερείπια - Είχε στην αγκαλιά της το μωρό της μόλις 10 ημερών

Τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ κάνουν ιστορίες ανθρώπων που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι για ημέρες στα ερείπια, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε Τουρκία και Συρία, και κατέφεραν να διασωθούν.

Οι απεγκλωβισμοί ζωντανών ανθρώπων έδιναν τη δύναμη στα σωστικά συνεργεία να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους. Ένα τέτοιο θαύμα είναι και η ιστορία του μόλις 10 ημερών βρέφους και της μητέρας του.

«Ο Γιαγκίζ Ουλάς είναι μόλις 10 ημερών. 90 ώρες μετά τον σεισμό, απεγκλωβίστηκε από τα ερείπια με τη μητέρα του», είχε γράψει στο Twitter ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Όταν ξεκίνησε ο σεισμός, ήθελα να πάω στον σύζυγό μου που ήταν στο άλλο δωμάτιο και εκείνος ήθελε να κάνει το ίδιο» λέει στο BBC η μητέρα του βρέφους Νεκλά Καμούζ. «Στην προσπάθειά του να έρθει σε μένα μαζί με τον άλλο μας γιο, η ντουλάπα έπεσε επάνω τους», πρόσθεσε.

«Καθώς ο σεισμός δυνάμωνε σε ένταση, ο τοίχος έπεσε, το κτίριο άλλαζε θέση. Όταν σταμάτησε, δεν είχα καταλάβει ότι βρισκόμουν έναν όροφο πιο κάτω. Φώναξα τα ονόματά τους, αλλά δεν μου απάντησε κανείς», συνέχισε η Νεκλά Καμούζ.

Η 33χρονη μητέρα ήταν ξαπλωμένη, κρατώντας αγκαλιά το μωρό της. Μια ντουλάπα ήταν αυτή που τους προστάτευσε, καθώς εμπόδισε ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντου να τους συνθλίψει. Μητέρα και βρέφος θα έμεναν σε αυτήν τη θέση για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες.

«Ήμουν τρομοκρατημένη»

Η νεαρή μητέρα περιέγραψε στο BBC το πώς κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Ήξερε πως έπρεπε να φροντίσει το βρέφος της, κατάφερε να το θηλάσει. Η ίδια δεν είχε πρόσβαση σε κάποια πηγή νερού και στην απόγνωσή της προσπάθησε να πιει το μητρικό της γάλα. «Είχα χάσει την αίσθηση του χρόνου. Δεν έβλεπα τίποτα. Μόνο σκοτάδι», εξομολογείται η 33χρονη μητέρα.

Πίστευε πως δεν θα καταφέρει να βγει ζωντανή, αλλά η παρουσία του μικρού Γιαγκίζ την βοήθησε να επιβιώσει.

Η στιγμή της διάσωσης

Μετά από 90 και πλέον ώρες εγκλωβισμένη στα συντρίμμια η Νεκλά Καμούζ άκουσε τους διασώστες να την πλησιάζουν.

«Είσαι καλά; Χτύπα μία φορά για να πεις ναι», της φώναξαν μέσα στα χαλάσματα. «Σε ποιο διαμέρισμα μένεις;». Μετά από λίγο οι διασώστες κατάφεραν να απομακρύνουν με ασφάλεια τόσο την ίδια όσο και το 10 ημερών βρέφος από τα ερείπια.

Η 33χρονη μητέρα στο νοσοκομείο, όπου είχε μεταφερθεί, πληροφορήθηκε ότι ο σύζυγός της και ο μεγαλύτερος γιος της είχαν διασωθεί.

«Νομίζω πως αν το μωρό μου δεν ήταν αρκετά δυνατό για να το αντιμετωπίσει όλο αυτό που συνέβη, ούτε εγώ θα ήμουν», λέει η ίδια και προσθέτει: «τουλάχιστον είμαι χαρούμενη που δεν θα θυμάται τίποτα απ' όλα αυτά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ