Κοσμος

«Ο γείτονας μοιράστηκε τον πόνο» ομολογεί ο τουρκικός Τύπος

Πώς περιγράφεται η αλληλεγγύη της Ελλάδας

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σεισμός στην Τουρκία: Τα τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης παρουσιάζουν τις προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ και την ελληνική προσφορά αλληλεγγύης

Εκτενείς είναι οι αναφορές των τουρκικών ΜΜΕ στην παρουσία και στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες διασώστες στις πληγείσες περιοχές, αλλά και στα μηνύματα συμπαράστασης τόσο από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας, όσο και από τα ελληνικά Μέσα.

«Ο γείτονας μοιράστηκε τον πόνο», γράφει η Yeni Safak η οποία αναφέρεται στο βίντεο που μετέδωσε η ΕΡΤ με τις εικόνες καταστροφής υπό τους ήχους ενός τουρκικού τραγουδιού.

Μάλιστα αρκετοί ήταν οι Τούρκοι που αναδημοσίευσαν το βίντεο, χαρακτηρίζοντάς το ως κίνηση αλληλεγγύης, με το τουρκικό δίκτυο TRT Haber να γράφει: «Έχω δηλώσει στον κόσμο ότι σε αγαπώ… Η ελληνική κρατική τηλεόραση ξεκίνησε την εκπομπή της με εικόνες σεισμού από την Τουρκία και ένα τουρκικό τραγούδι».

Παρόμοια ήταν και η ανάρτηση της τουρκικής «Sabah».

Από την πλευρά της η Hurriyet αναδημοσιεύει το σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου από την Καθημερινή –με το σύνθημα «Είμαστε όλοι Τούρκοι»– αντιπαραβάλλοντάς το μάλιστα με σκίτσο του Charlie Hebdo. «Η Καθημερινή, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες στην Ελλάδα, συμπεριέλαβε το σύνθημα "Είμαστε όλοι Τούρκοι", τονίζοντας ότι στέκονται δίπλα στον τουρκικό λαό στο σκίτσο που δημοσιεύτηκε για τον σεισμό που κατέστρεψε 10 επαρχίες της Τουρκίας και σκότωσε χιλιάδες πολίτες» σημειώνεται στο άρθρο της Hurriyet.

Σε άρθρο της και η εφημερίδα Takvim αναφέρεται στην ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα στις σεισμόπληκτες περιοχές και στο μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού στα τουρκικά.

«Σας ευχαριστούμε πολύ», το μήνυμα της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα

Μέσα από μια ανάρτηση γραμμένη στα ελληνικά, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα ευχαρίστησε την Ελλάδα για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις σεισμόπληκτες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα ανέφερε στα ελληνικά τη φράση «σας ευχαριστούμε πολύ». Η τουρκική πρεσβεία έκανε retweet την ανάρτηση του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, το οποίο γνωστοποιούσε την αποστολή τεσσάρων πτήσεων στην Τουρκία για τον εφοδιασμό της με υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως και με είδη πρώτης ανάγκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας ανέρχεται συνολικά σε 90 τόνους.

Παράλληλα, η πρώτη ανθρωπιστική αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αναχωρεί αύριο από την Αθήνα. Τρία φορτηγά και διασωστικό όχημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, στελεχωμένα από το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό του, θα μεταφέρουν περίπου 40 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους, είδη ατομικής υγιεινής κ.ά.), που θα παραδοθεί απευθείας στις αποθήκες της Τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου, στο κέντρο της πληγείσας περιοχής.

Σημειώνεται ότι άμεσα θα υλοποιηθεί η επόμενη αποστολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με προορισμό τη Συρία.

Η Ευρώπη στο πλευρό της Τουρκίας - Διάσκεψη δωρητών στο τραπέζι

Με πρόταση για διάσκεψη δωρητών για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός, στις πρώτες του δηλώσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να βρεθούν πρόσθετοι πόροι για τις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο πλευρό των δύο λαών και πως ήδη έχει παράσχει άμεση βοήθεια για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια αλλά και ανθρωπιστική βοήθεια για τους ανθρώπους που μένουν άστεγοι. Η Αθήνα επέλεξε να απαντήσει στις απειλές «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», παρέχοντας ήδη σωστικά συνεργεία για να συνδράμουν στη μάχη που δίνουν οι πυροσβέστες στα συντρίμμια.

Το σκίτσο με τον άνδρα της ΕΜΑΚ και το κοριτσάκι στην Τουρκία

Στα social media έχει γίνει viral ένα σκίτσο που δείχνει διασώστη της ΕΜΑΚ να κρατά ένα κοριτσάκι αγκαλιά, το οποίο έχει απομακρύνει από τα ερείπια.

Το σκίτσο δημιούργησε ο υποστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Κοτρίδης.

Ο τίτλος του σκίτσου, σύμφωνα με τον δημιουργό του, είναι: «Είμαι εδώ για σένα». Όπως αναφέρει, το σκίτσο δημιουργήθηκε για να τιμήσει την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ που δίνει μάχη με τον χρόνο στην Τουρκία για να βρει και να απομακρύνει ζωντανούς από τα χαλάσματα μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

Στην ανάρτησή του η φράση «Είμαι εδώ για σένα», που συνοδεύει το σκίτσο με τον άνδρα της ΕΜΑΚ και το κοριτσάκι στην Τουρκία, είναι γραμμένη σε τρεις γλώσσες: ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά.

«Για να τιμήσω τους συναδέλφους που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για τη διάσωση των πληγέντων από τους σεισμούς της Τουρκίας, έφτιαξα αυτή τη φωτογραφία. “ΕΙΜΑΙ ΕΔΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ”, “I AM HERE FOR YOU”, “SENİN İÇİN BURADAYIM”» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος Παναγιώτης Κοτρίδης.