Κοσμος

Σώζοντας ζωές μαζί στα χαλάσματα

Η Ελλάδα στο πλευρό των δοκιμαζόμενων γειτόνων της

Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Σεισμός στην Τουρκία: Η ελληνική ανταπόκριση στην τραγωδία - Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού από τον πρωθυπουργό και η ανθρωπιστική βοήθεια.

Συγκλονιστική ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας στο δράμα που βιώνει η Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ, και το δεύτερο χτύπημα του Εγκέλαδου, με 7,7 Ρίχτερ τη Δευτέρα.

Την ώρα που ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 6.000 σε Τουρκία - Συρία και τουλάχιστον 13 εκατομμύρια Τούρκοι από τον συνολικό πληθυσμό των 85 εκατομμυρίων έχουν υποστεί μεγαλύτερες ή μικρότερες συνέπειες από τον σεισμό, η χώρα μας βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε γραμμή υποστήριξης, με ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κινητοποίησε άμεσα τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, ενώ η τραγωδία έδωσε αφορμή για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, έπειτα από μήνες σιωπής, την οποία επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ και το ΕΤΙΚ, ενώ άμεση υπήρξε η κινητοποίηση ελληνικών οργανώσεων για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Στο πλευρό της Τουρκίας και οι Δήμοι της χώρας, με συλλογή τροφίμων και συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους σεισμόπληκτους.

«Είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες», δήλωσε στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης © EPA / Necati Savas

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Είμαστε από τους πρώτους που στείλαμε ομάδα διάσωσης στην Τουρκία

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας, κινητοποιώντας έτοιμη τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, όπως και η Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δίκτυο CNN, αναφερόμενος στην τραγωδία με τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Μάλιστα δήλωσε ότι «ήδη έχουμε ομάδες που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στην περιοχή του Χατάι και θα ήθελα να πω ότι είδαμε εικόνες από μία ελληνική ομάδα που επιχειρεί σε αυτή την περιοχή. Βρισκόμαστε ήδη λοιπόν επί τόπου», ενώ συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σε τρομακτικές συνθήκες».

«Μιλάμε για δύο διαφορετικούς σεισμούς, πολύ σοβαρούς. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν αυτή την εκρηκτική κατάσταση και πολύ δύσκολα θα εξηγήσουμε σε κάποιους που δεν έχουν εμπειρία από τέτοια πράγματα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επιπλέον δήλωσε: «Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Και πιστεύω ότι αργότερα θα τεθούν και ερωτήματα που αφορούν την προφύλαξη από το κρύο και τη διατροφή των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται εκεί. Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει επηρεάσει μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν υπάρχει επίσημος επίσημη αρχή με την οποία να συνδιαλλαγούν. Και φυσικά γνωρίζετε ότι τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα ακόμα και πριν από τον σεισμό. Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ μεγάλη πρόκληση και πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα μέχρι που να αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες συνθήκες».

«Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάουοεμ προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση. Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η τραγωδία στην Τουρκία άνοιξε τη γραμμή επικοινωνίας Μητσοτάκη-Ερντογάν

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα (6/2), με αφορμή την τραγωδία που σημειώνεται στη γείτονα.

Πρόκειται για την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών, έπειτα από μήνες σιωπής, την οποία επέβαλε ο Τούρκος πρόεδρος με το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ».

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που μίλησαν Ερντογάν και Μητσοτάκης ήταν όταν είχαν συναντηθεί τον Μάρτιο 2022 στην Κωνσταντινούπολη. 

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη θλίψη του για τον φονικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον πρόεδρο της Τουρκίας τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

Έλληνες διασώστες συμμετέχουν στις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια τα οποία έχουν καταρρεύσει © EPA / Erdem Sahin

Σεισμός στην Τουρκία: Οι διασώσεις από τα έμπειρα στελέχη της ΕΜΑΚ

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις διάσωσης από την ελληνική ΕΜΑΚ και το ΕΤΙΚ (ειδικό τμήμα Ιατρικής καταστροφών) του ΕΚΑΒ σε Αλεξανδρέττα (Χατάι) και Άδανα στην Τουρκία, που έχει χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον Εγκέλαδο. Οι ελληνικές δυνάμεις έχουν χωριστεί σε μικρότερες ομάδες και επιχειρούν από σημείο σε σημείο, κόντρα στο χρόνο.

Ύστερα από υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν μετά από πολλές ώρες να απεγκλωβίσουν ένα ακόμη κοριτσάκι από τα συντρίμμια.

Νωρίτερα, οι προσπάθειες για τη διάσωση της 7χρονης Φατμέ είχαν τραγική κατάληξη καθώς το παιδί τελικά δεν τα κατάφερε, ωστόσο η 6χρονη αδερφή της ανασύρθηκε ζωντανή, χάρη στην επιμονή Έλληνα διασώστη που δεν έφυγε από το σημείο και συνέχισε να ψάχνει. Νωρίτερα κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν 50χρονο πατέρα, μέλος τετραμελούς οικογένειας που παγιδεύτηκε κάτω από κλιμακοστάσιο. 

Ο σεισμός στην Τουρκία και το χέρι της βοήθειας

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση ελληνικών και ξένων οργανώσεων για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας από τους σεισμούς.

Στο πλευρό των πληγέντων βρίσκονται οι Γιατροί του Κόσμου και ο Ερυθρός Σταυρός αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι σεισμοί.

Οι οργανώσεις καλούν όλους μας να συνδράμουμε στο έργο τους, βοηθώντας τους πληγέντες. Μάλιστα δόθηκαν και τραπεζικοί λογαριασμοί. Ειδικότερα:

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου κινητοποιούνται ήδη για να συνδράμουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπου θα παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων πολιτών και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προς ενίσχυσή τους.

Ενώ διάφορες χώρες ετοιμάζουν αποστολές βοήθειας, το ίδιο κάνει και Ο Άλλος Άνθρωπος στον Κεραμεικό, δημοσιεύοντας στο Instagram κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης.

Δήμος Αθηναίων: Ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία - Συρία

Ο Δήμος Αθηναίων καλεί για τη συγκέντρωση κι αποστολή ειδών προκειμένου να συνδράμει στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών των χιλιάδων ανθρώπων στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. 

Από αύριο, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης: 

- στο Δημαρχείο (Αθηνάς 63) 08:00 – 20:00  

- στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας  (Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας) 08:00 - 15:00

- Σε όλες τις Λέσχες Φιλίας 08:00– 14:00

Είδη προς συγκέντρωση

Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια

Καθαρά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, χειμερινές μπότες, παλτό, κασκόλ και γάντια

Τρόφιμα μακράς διάρκειας, (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί κ.α), εμφιαλωμένα νερά κλ.π

Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες και είδη βρεφικής φροντίδας

KIT ατομικής υγιεινής για γυναίκες

Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί)

"Το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία και τη Συρία είναι αδιανόητο. Συμμετέχουμε στο πένθος, συμπονούμε. Να στηρίξουμε ενεργά τους ανθρώπους που δοκιμάζονται τις ώρες αυτές", δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Με την ολοκλήρωση της συλλογής ο Δήμος Αθηναίων θα μεριμνήσει για την άμεση αποστολή του συνόλου της βοήθειας στους πληγέντες.

Δήμος Πειραιά: Ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία - Συρία

Ο Δήμος Πειραιά ξεκινά τη συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας, ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού, με σκοπό να αποσταλούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιείται καθημερινά από σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, στα παρακάτω σημεία:

-Γραφείο Εθελοντισμού (Δημαρχείο Πειραιά, πλατεία Κοραή)-8:30-14:30
-ΚΟ.Δ.Ε.Π. (Ζωσιμάδων 11 & Ελ. Βενιζέλου)-8:30-14:30
-Ο.Π.Α.Ν. Δημοτικό Κολυμβητήριο, Πλαζ Βοτσαλάκια (Καραγεώργη Σερβίας 6)-7:00-21:00
-Δημοτικό Γκαράζ Δήμου Πειραιά-(Ρετσίνα 45) 7:00-21:00

Συγκεκριμένα συγκεντρώνονται:

– Τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί, βρεφικές τροφές και άλλες συσκευασμένες τροφές μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, γάλατα και χυμοί).

-Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.).

-Βρεφικές πάνες.

-Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα.

-Είδη ρουχισμού για παιδιά και ενήλικες.

-Είδη ατομικής υγιεινής.

– Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια.

– Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας.