Κοσμος

Ο γερμανικός Τύπος «εκθειάζει» τους Έλληνες διασώστες στην Τουρκία

«Οι μεγαλύτερες καταστροφές δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μέλη της ΕΜΑΚ επιχειρούν και απεγκλωβίζουν πολίτες στα χαλάσματα μετά τον σεισμό στην Τουρκία
© Twitter/ Civil Protection

Σεισμός Τουρκία: Οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στους Έλληνες διασώστες που επιχειρούν στα χαλάσματα

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στον φονικό σεισμό της Τουρκίας. Ανάμεσά τους η Süddeutsche Zeitung, αναφέρεται στις επιχειρήσεις Ελλήνων διασωστών στα συντρίμμια. 

Συγκεκριμένα, κάνει ειδική μνεία στον Κωνσταντίνο Νίκα, ο οποίος «φαίνεται σε μία φωτογραφία, σοβαρός και εξαντλημένος, να μεταφέρει μαζί με έναν Τούρκο διασώστη με παραλλαγή ένα εξάχρονο κορίτσι σε φορείο, το οποίο έχει μόλις βγάλει από τα ερείπια. Μια τέτοια φωτογραφία από μόνη της αποτελεί καλό οιωνό σε καιρούς πολιτικής έντασης μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών. Και είναι μία από τις ιστορίες εκείνες, που στις μεγαλύτερες καταστροφές, δίνουν ελπίδα μέσα στην κόλαση».

Ο γερμανικός Τύπος εκτιμά ότι η καταστροφή που έχει συγκλονίσει την Τουρκία τις τελευταίες ημέρες πρόκειται να επηρεάσει πολύ αρνητικά τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών. «Ο ηγέτης της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έχει ήδη κατηγορήσει τον Ερντογάν πως απέτυχε να προετοιμάσει τη χώρα για μία τέτοια καταστροφή, αλλά και πως κατασπατάλησε σε άλλους τομείς τον κρατικό προϋπολογισμό που προβλεπόταν για την προετοιμασία των υποδομών σε περιπτώσεις σεισμών» αναφέρει η Handelsblatt και σχολιάζει: 

«Η αντιπολίτευση ασκεί δριμεία κριτική προς τον Ερντογάν αναφορικά με την αναποτελεσματική διαχείριση καταστροφών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν βίντεο που δείχνουν πώς μονάδες της πυροσβεστικής από τους αντιπολιτευόμενους δήμους Κωνσταντινούπολης ή της Άγκυρας σώζουν παιδιά, επισκευάζουν λιμάνια και διαδρόμους κατεστραμμένων αεροδρομίων. Την Τετάρτη, οι λειτουργίες του Τwitter περιορίστηκαν δραστικά και όσοι γνωρίζουν την τουρκική πολιτική σκηνή υποθέτουν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να σταματήσει τη στροφή της κοινής γνώμης κατά του Ερντογάν».

Με πληροφορίες από DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ