Ελλαδα

«Ευχαριστώ Ελλάδα, ευχαριστώ γείτονα»

Οι Τούρκοι απαντούν στην αλληλεγγύη των Ελλήνων

62224-137655.jpg
Newsroom
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ευχαριστώ Ελλάδα, ευχαριστώ γείτονα»
@Mehmet Kacmaz/Getty Images

Σεισμός Τουρκία: Το «ευχαριστώ» στην Ελλάδα - «Ο γείτονας ήρθε ξαφνικά ένα βράδυ για να βοηθήσει» - Τα μηνύματα στο Twitter

Το δικό τους «ευχαριστώ» είπαν οι Τούρκοι πολίτες στην Ελλάδα για τη βοήθεια που παρείχαν οι Έλληνες διασώστες της ΕΜΑΚ που βρίσκονται στις δοκιμαζόμενες από τον φονικό σεισμό της Τουρκίας περιοχές.

Οι ελληνικές δυνάμεις συμμετέχουν στους απεγκλωβισμούς επιζώντων από τα ερείπια και μέσω των #Yunanistan και #teşekkürleryunanistan οι Τούρκοι πολίτες ευχαριστούν την Ελλάδα για την προσφορά τους.

Αρκετοί είναι, δε, που αναφέρθηκαν στις απειλές του Ερντογάν στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο «εχθρός» είναι στα χαλάσματα για να βοηθήσει τους επιζώντες.

«Οι Έλληνες σώζουν ζωές»

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι αναρτήσεις στα social media από Τούρκους πολίτες που λένε το δικό τους «ευχαριστώ» για τη συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επιζώντων μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. 

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε ότι και τουρκικά ΜΜΕ γράφουν σε δημοσιεύματά τους: «Οι Έλληνες σώζουν ζωές». «Το εκτιμούν, μίλησα και με τις κρατικές αρχές, και με υψηλόβαθμους αρμόδιους, εκτίμησαν και την ελληνική βοήθεια που ήρθε και έρχεται, (εκτίμησαν) και το μήνυμα του Μητσοτάκη, υπάρχει μια πολύ καλή επαφή (Ελλάδας - Τουρκίας)» σημείωσε ο Μανώλης Κωστίδης.

«Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».

«Η ευγένεια δεν έχει εθνικότητα, Γείτονά μου, φίλε μου, αδερφέ μου, σε αγκαλιάζω όπως αγκάλιασες τον φίλο σου με ευτυχία όταν έσωσες ένα 6χρονο παιδί»

«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»

Οι έμπειροι διασώστες της ΕΜΑΚ σώζουν ζωές στα χαλάσματα

Η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ στην Τουρκία ανέσυρε σήμερα (8.2) ζωντανό από τα συντρίμμια ένα 15χρονο αγόρι. Συνολικά, Έλληνες διασώστες έχουν βγάλει από τα ερείπια τρία παιδιά και έναν 50χρονο άνδρα στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. 

«Καταφέραμε σήμερα και βγάλαμε ζωντανό ένα άτομο. Ζωντανοί από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ είναι τέσσερις άνθρωποι και έχουμε τρεις νεκρούς» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι οι ζωντανοί βγήκαν χάρη στους διασώστες που σκάβουν τα χώματα πόντο-πόντο. Όπως είπε, μαζί με τον 15χρονο διασωθέντα, ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους ένας 17χρονος και ένας 40χρονος άνδρας, ενώ χθες ανασύρθηκε νεκρό ένα ακόμη ανήλικο κορίτσι.

«Μέσα στα χώματα πάμε πόντο-πόντο για να μη γίνουν φθορές και καταρρεύσεις στα υποστυλώματα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι οι ήδη κατεστραμμένες κατασκευές είναι πολύ επικίνδυνες. «Κάθε ώρα που περνάει υπάρχουν μικρές καταρρεύσεις. Το υπέδαφος και οι κατασκευές είναι πολύ σαθρές. Μέσα από τα λαγούμια που δουλεύουν οι διασώστες μού μεταφέρουν ότι πάνε πόντο-πόντο. Πολυώροφα κτήρια έχουν γίνει σαν σάντουιτς. Ο τελευταίος όροφος έχει γίνει πρώτος. Η καταπόνησή τους είναι τεράστια. Πέρα από την ανδρεναλίνη, τα παιδιά δουλεύουν στα κόκκινα. Πρέπει να έχει την προσοχή τους στο 100%, για να ακούσουν μια ανθρώπινη φωνή» πρόσθεσε.

Κυριάκος Μητσοτάκης στο CNN: Είμαστε από τους πρώτους που στείλαμε ομάδα διάσωσης στην Τουρκία

«Η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες που ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας, κινητοποιώντας έτοιμη τον μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων και καταστροφών, όπως και η Ευρώπη», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δίκτυο CNN, αναφερόμενος στην τραγωδία με τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Μάλιστα δήλωσε ότι «ήδη έχουμε ομάδες που δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στην περιοχή του Χατάι και θα ήθελα να πω ότι είδαμε εικόνες από μία ελληνική ομάδα που επιχειρεί σε αυτή την περιοχή. Βρισκόμαστε ήδη λοιπόν επί τόπου», ενώ συμπλήρωσε ότι «η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σε τρομακτικές συνθήκες».

Ο πρωθυπουργός επιπλέον δήλωσε: «Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Και πιστεύω ότι αργότερα θα τεθούν και ερωτήματα που αφορούν την προφύλαξη από το κρύο και τη διατροφή των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται εκεί. Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει επηρεάσει μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν υπάρχει επίσημος επίσημη αρχή με την οποία να συνδιαλλαγούν. Και φυσικά γνωρίζετε ότι τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα ακόμα και πριν από τον σεισμό. Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ μεγάλη πρόκληση και πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα μέχρι που να αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες συνθήκες».

«Σε αυτές τις ώρες, αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι είμαστε γείτονες και βοηθάμε ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ώρες. Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, εμείς βοηθήσαμε, μετά είχαμε εμείς έναν μεγάλο σεισμό και η Τουρκία προσέφερε βοήθεια. Στο τέλος της ημέρας, είναι ώρα να βάουοεμ προσωρινά στην άκρη τις διαφορές μας και να αντιμετωπίσουμε μια επείγουσα κατάσταση. Είμαστε σε ένα γεωλογικά ενεργό μέρος της γης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες. Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι φίλοι. Έχουμε πολιτικές διαφορές, αλλά δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους Τούρκους», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Ο σεισμός στην Τουρκία και το χέρι της βοήθειας

Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση ελληνικών και ξένων οργανώσεων για την αποστολή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας από τους σεισμούς.

Στο πλευρό των πληγέντων βρίσκονται οι Γιατροί του Κόσμου και ο Ερυθρός Σταυρός αναγνωρίζοντας την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι σεισμοί.

Οι οργανώσεις καλούν όλους μας να συνδράμουμε στο έργο τους, βοηθώντας τους πληγέντες. Μάλιστα δόθηκαν και τραπεζικοί λογαριασμοί. Ειδικότερα:

Οι Γιατροί του Κόσμου συντάσσονται στο πλευρό του τουρκικού και συριακού λαού που συγκλονίζονται από τις καταστροφικές επιπτώσεις του φονικού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βόρεια Συρία.

Οι ομάδες των Γιατρών του Κόσμου κινητοποιούνται ήδη για να συνδράμουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπου θα παράσχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα προσφέρουν όλα τα απαραίτητα είδη πρώτης ανάγκης στους πληγέντες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, αναγνωρίζοντας την τεράστια ανθρωπιστική κρίση που έχουν προκαλέσει οι αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις που έπληξαν την νοτιοανατολική Τουρκία και τη Συρία προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων πολιτών και αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, απευθύνει κάλεσμα στον κόσμο για συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας προς ενίσχυσή τους.

Ενώ διάφορες χώρες ετοιμάζουν αποστολές βοήθειας, το ίδιο κάνει και Ο Άλλος Άνθρωπος στον Κεραμεικό, δημοσιεύοντας στο Instagram κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης.

Δήμος Αθηναίων: Ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία - Συρία

Ο Δήμος Αθηναίων καλεί για τη συγκέντρωση κι αποστολή ειδών προκειμένου να συνδράμει στην κάλυψη των επειγουσών αναγκών των χιλιάδων ανθρώπων στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας. 

Από σήμερα, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και μέχρι την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνουμε είδη πρώτης ανάγκης: 

- στο Δημαρχείο (Αθηνάς 63) 08:00 – 20:00  

- στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας  (Δομοκού 2 & Φιλαδελφείας) 08:00 - 15:00

- Σε όλες τις Λέσχες Φιλίας 08:00– 14:00

Είδη προς συγκέντρωση

Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα, υπνόσακοι, μαξιλάρια

Καθαρά ρούχα για ενήλικες και παιδιά, χειμερινές μπότες, παλτό, κασκόλ και γάντια

Τρόφιμα μακράς διάρκειας, (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί κ.α), εμφιαλωμένα νερά κλ.π

Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα, πάνες και είδη βρεφικής φροντίδας

KIT ατομικής υγιεινής για γυναίκες

Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί)

"Το μέγεθος της καταστροφής στην Τουρκία και τη Συρία είναι αδιανόητο. Συμμετέχουμε στο πένθος, συμπονούμε. Να στηρίξουμε ενεργά τους ανθρώπους που δοκιμάζονται τις ώρες αυτές", δήλωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. 

Με την ολοκλήρωση της συλλογής ο Δήμος Αθηναίων θα μεριμνήσει για την άμεση αποστολή του συνόλου της βοήθειας στους πληγέντες.

Δήμος Πειραιά: Ανθρωπιστική βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία - Συρία

Ο Δήμος Πειραιά ξεκινά τη συλλογή τροφίμων μακράς διάρκειας, ειδών πρώτης ανάγκης και ιατροφαρμακευτικού υλικού, με σκοπό να αποσταλούν ως ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες του φονικού σεισμού στην Τουρκία και τη Συρία.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιείται καθημερινά στα παρακάτω σημεία:

-Γραφείο Εθελοντισμού (Δημαρχείο Πειραιά, πλατεία Κοραή)-8:30-14:30
-ΚΟ.Δ.Ε.Π. (Ζωσιμάδων 11 & Ελ. Βενιζέλου)-8:30-14:30
-Ο.Π.Α.Ν. Δημοτικό Κολυμβητήριο, Πλαζ Βοτσαλάκια (Καραγεώργη Σερβίας 6)-7:00-21:00
-Δημοτικό Γκαράζ Δήμου Πειραιά-(Ρετσίνα 45) 7:00-21:00

Συγκεκριμένα συγκεντρώνονται:

– Τρόφιμα μακράς διάρκειας (όσπρια, κονσέρβες, μπισκότα, ξηροί καρποί, βρεφικές τροφές και άλλες συσκευασμένες τροφές μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, γάλατα και χυμοί).

-Ιατροφαρμακευτικό υλικό (παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη, γάζες, επίδεσμοι, κουτιά πρώτων βοηθειών, φυσιολογικοί οροί κ.ά.).

-Βρεφικές πάνες.

-Κουβέρτες, κλινοσκεπάσματα.

-Είδη ρουχισμού για παιδιά και ενήλικες.

-Είδη ατομικής υγιεινής.

– Μάσκες, αντισηπτικά, γάντια.

– Βρεφικές τροφές, παιδικά γάλατα και είδη βρεφικής φροντίδας.

Ανθρωπιστική βοήθεια και στη Συρία στέλνει η Ελλάδα

Ελληνική αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και στη Συρία, όπου επίσης έχει συντελεστεί βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό, ετοιμάζεται να αναχωρήσει άμεσα, καθώς πριν από λίγο ενεργοποιήθηκε από τη Συρία το σχετικό αίτημα προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας –σε απάντηση και κάποιων κριτικών που έχουν γίνει σχετικά με το γεγονός ότι εστάλη βοήθεια στην Τουρκία και όχι στην Συρία– η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες από προχτές για την οργάνωση της αποστολής στη Συρία, ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, καθώς είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του αιτήματος για βοήθεια από τη χώρα που έχει πληγεί από την καταστροφή.

Όπως σημείωσε παράγοντας του Υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας είναι το κανάλι μέσω του οποίου τα κράτη-μέλη της ΕΕ μπορούν να διοχετεύσουν συντονισμένα και αποτελεσματικά ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.

Μετά την υποβολή του αιτήματος από τη Συρία, η Ελλάδα προχωράει με γρήγορο ρυθμό στην αποστολή βοήθειας, σε συνεργασία και συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η βοήθεια συνίσταται στην αποστολή φαρμάκων, σκηνών και γενικώς εφοδίων για τη στήριξη και περίθαλψη των ανθρώπων που έχουν μείνει άστεγοι και χρήζουν άμεσης συνδρομής, σύμφωνα με το αίτημα που έχει ενεργοποιήσει η Συρία.

Διαβάστε τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ