Κοσμος

Η ΕΜΑΚ διέσωσε 15χρονο από τα συντρίμμια στην Τουρκία - Ενισχύεται η ελληνική αποστολή

«Οι Έλληνες σώζουν ζωές» γράφει ο τουρκικός Τύπος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δυνάμεις της ΕΜΑΚ στην Τουρκία σώζουν πολίτες από τα συντρίμμια
© Youtube / SKAI

Σεισμός Τουρκία: Η αποστολή της ΕΜΑΚ και οι δύσκολες συνθήκες των διασώσεων από τα συντρίμμια - Ενίσχυση των ελληνικών δυνάμεων στις πληγείσες περιοχές

Η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ στην Τουρκία ανέσυρε σήμερα (8.2) ζωντανό από τα συντρίμμια ένα 15χρονο αγόρι. Συνολικά, Έλληνες διασώστες έχουν βγάλει από τα ερείπια τρία παιδιά και έναν 50χρονο άνδρα στην επαρχία Χατάι της Αντιόχειας. 

«Καταφέραμε σήμερα και βγάλαμε ζωντανό ένα άτομο. Ζωντανοί από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ είναι τέσσερις άνθρωποι και έχουμε τρεις νεκρούς» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, προσθέτοντας ότι οι ζωντανοί βγήκαν χάρη στους διασώστες που σκάβουν τα χώματα πόντο-πόντο. Όπως είπε, μαζί με τον 15χρονο διασωθέντα, ανασύρθηκαν χωρίς τις αισθήσεις τους ένας 17χρονος και ένας 40χρονος άνδρας, ενώ χθες ανασύρθηκε νεκρό ένα ακόμη ανήλικο κορίτσι.

«Μέσα στα χώματα πάμε πόντο-πόντο για να μη γίνουν φθορές και καταρρεύσεις στα υποστυλώματα» δήλωσε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι οι ήδη κατεστραμμένες κατασκευές είναι πολύ επικίνδυνες. «Κάθε ώρα που περνάει υπάρχουν μικρές καταρρεύσεις. Το υπέδαφος και οι κατασκευές είναι πολύ σαθρές. Μέσα από τα λαγούμια που δουλεύουν οι διασώστες μού μεταφέρουν ότι πάνε πόντο-πόντο. Πολυώροφα κτήρια έχουν γίνει σαν σάντουιτς. Ο τελευταίος όροφος έχει γίνει πρώτος. Η καταπόνησή τους είναι τεράστια. Πέρα από την ανδρεναλίνη, τα παιδιά δουλεύουν στα κόκκινα. Πρέπει να έχει την προσοχή τους στο 100%, για να ακούσουν μια ανθρώπινη φωνή» πρόσθεσε.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqcxkosumim9)

Ενισχύεται η ελληνική αποστολή στην Τουρκία

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ενισχύεται με επιπρόσθετες δυνάμεις η ελληνική αποστολή που συνδράμει στις επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στην Τουρκία, προς αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του ισχυρού σεισμού 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 6ης Φεβρουαρίου στη Νοτιοανατολική Τουρκία και Συρία.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και σε άμεση συνεννόηση με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, αναχωρεί τις αμέσως επόμενες ώρες ομάδα με 15 πυροσβέστες από τη 2η ΕΜΑΚ, με έναν (1) διασωστικό σκύλο και δύο (2) οχήματα. Την ομάδα θα συνοδεύσουν επιπλέον ένας (1) Αξιωματικός - Μηχανικός του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, καθώς και τρεις (3) γιατροί και διασώστες από το ΕΚΑΒ. Η αποστολή θα αναχωρήσει με C-130 από το στρατιωτικό αεροδρόμιο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqcyrkzrnh7l)

«Ευχαριστώ Ελλάδα, ευχαριστώ γείτονα»: Τούρκοι πολίτες εκφράζουν το «ευχαριστώ» τους προς τους Έλληνες διασώστες μέσα από τα social media

Τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι αναρτήσεις στα social media από Τούρκους πολίτες που λένε το δικό τους «ευχαριστώ» για τη συμβολή της Ελλάδας στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης επιζώντων μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία. 

Ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ανέφερε ότι και τουρκικά ΜΜΕ γράφουν σε δημοσιεύματά τους: «Οι Έλληνες σώζουν ζωές». «Το εκτιμούν, μίλησα και με τις κρατικές αρχές, και με υψηλόβαθμους αρμόδιους, εκτίμησαν και την ελληνική βοήθεια που ήρθε και έρχεται, (εκτίμησαν) και το μήνυμα του Μητσοτάκη, υπάρχει μια πολύ καλή επαφή (Ελλάδας - Τουρκίας)» σημείωσε ο Μανώλης Κωστίδης.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cqcyk5nvr2ch)

Διαβάστε τις δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ