Τι γνωρίζουμε για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία
Όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου
Σεισμός στην Τουρκία - Νεκροί και τραυματίες μετά τον «Εγκέλαδο» - Καταστροφές και θάνατος στη Συρία
Δύο σεισμοί -από τους ισχυρότερους εδώ και έναν αιώνα- έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία σήμερα, Δευτέρα (6/2). Τόσο ο πρώτος σεισμός όσο και ο δεύτερος ισοπέδωσαν ολόκληρες περιοχές, προκαλώντας τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τραυματίζοντας δεκάδες χιλιάδες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του επλήγη από τη «μεγαλύτερη καταστροφή» μετά τους σεισμούς το 1939 στο Ερζιντζάν, όπου σχεδόν 32.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Ακολουθούν τα μέχρι στιγμής στοιχεία της τραγωδίας σε Τουρκία και Συρία.
Πότε και πού σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός
- Ο πρώτος σεισμός, μεγέθους 7,8 βαθμών, σημειώθηκε στις 04:17 τοπική ώρα (03:17 ώρα Ελλάδας).
- Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή Παζάρτσικ, στην επαρχία Καχραμανμαράς (νοτιοανατολικά), περίπου 60 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Συρία, σε εστιακό βάθος περίπου 17,9 χιλιομέτρων
- Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί, πριν από έναν νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, στις 12:24 ώρα Ελλάδας, πάλι στη νοτιοανατολική Τουρκία, 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Ικίνοζου.
Προσωρινοί απολογισμοί θυμάτων μετά τον σεισμό σε Τουρκία και Συρία
- Πάνω από 2.300 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί σε Τουρκία και τη Συρία, σύμφωνα με προσωρινούς απολογισμούς, με πολλούς ανθρώπους να παραμένουν εγκλωβισμένοι στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων.
- Στην Τουρκία, ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στις 16:30 ώρα Ελλάδας η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) ήταν 1.498 νεκροί και τουλάχιστον 8.533 τραυματίες. Σύμφωνα την υπηρεσία, 2.834 κτίρια έχουν καταρρεύσει.
- Στη Συρία, ο απολογισμός μέχρι τις 16:20 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τα σωστικά συνεργεία στις περιοχές των ανταρτών, έκανε λόγο για 810 νεκρούς και τουλάχιστον 2.280 τραυματίες. Τον γύρο του διαδικτύου συνεχίζει να κάνει η δραματική διάσωση παιδιού μέσα από τα συντρίμμια.
Καταστροφές μετά τον σεισμό
- Αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί στη Συρία και συγκεκριμένα η ακρόπολη του Χαλεπίου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα της μεσαιωνικής εποχής και η παλιά του πόλη, που το 2018 χαρακτηρίστηκε ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO σε κίνδυνο, μετά από χρόνια εμφυλίου πολέμου.
- Στην Τουρκία ο Ερντογάν ανέφερε σχεδόν 3.000 καταρρεύσεις κτιρίων σε επτά διαφορετικές επαρχίες - 2.834 σύμφωνα με την AFAD. Συγκεκριμένα, έχουν πληγεί πόλεις όπως τα Άδανα, η Γκαζιαντέπ, η Σανλιούρφα, το Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα) και το Αντιγιαμάν, όπου έχουν καταρρεύσει δημόσια νοσοκομεία.
Διεθνής βοήθεια στην Τουρκία
- Η διεθνής κοινότητα ανταποκρίθηκε γρήγορα σε έκκληση για διεθνή βοήθεια από την Τουρκία.
- Παρά τις διμερείς εντάσεις, τόσο η Ελλάδα όσο και η Σουηδία δεσμεύτηκαν να στείλουν βοήθεια στην Τουρκία.
- Πολλές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, το Αζερμπαϊτζάν, έχουν εκφράσει την ετοιμότητά τους να παράσχουν βοήθεια.
- Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι «ενέκρινε» την αποστολή βοήθειας στη Συρία, κατόπιν αιτήματος της Δαμασκού που ελήφθη μέσω «διπλωματικών διαύλων», όπως ανέφερε.Τ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Κάγια Κάλλας προαναγγέλλει πρόσθετα μέτρα – Διπλωματικές πιέσεις και πολιτικές διαφωνίες
Οι πρώτες δηλώσεις του ΠτΔ της Κύπρου μετά την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου του
Οι Ιρανοί επιχειρούν να οδηγήσουν μαζικά τη χώρα τους στην επόμενη μέρα
Νέα Μαχσά Αμινί βάζει φωτιά στη γυναικεία επανάσταση της χώρας
Διακοπή ρεύματος και δύο ελαττωματικά μαχαίρια στην εκδήλωση των ομογενών στην Κωνσταντινούπολη
«Στοχευμένη προσπάθεια να πληγεί ο πρόεδρος» λέει ο κ. Χαραλάμπους
«Αν δεν το κάνουμε εμείς αυτό, θα την καταλάβουν η Ρωσία ή η Κίνα»
Η θέαση των εξελίξεων χωρίς την ουσιαστική πρόταση αποτελεσματικών λύσεων
Πώς θα είναι οι ζωές μας τα επόμενα χρόνια;
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
Οι επιλογές που εξετάζονται για να προστατευθεί η εδαφική ακεραιότητά της
H ανάλυση του Bloomberg
Η ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις
Η ανάρτηση του Ιρανού βιρτουόζου
Πάνω από 10.000 οι συλλήψεις - Ζυγίζει τις επιλογές του ο Τραμπ
«Όχι στην τρομοκρατική Ισλαμική Δημοκρατία», φώναζαν υποστηρικτές του Παχλεβί
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στις απειλές Τραμπ
Στο ναδίρ οι σχέσεις Ουάσιγκτον - Αβάνας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.